Luonnon apu hedariin

Päivän oppi: Mausta rohkeasti ja käytä mausteita luovasti. 

img_5536855338671.jpeg

Meikäläisellä on pää joka reagoi kaikkeen. Toiset reagoivat vatsallaan, meikä kupolillaan. Jos järkytyn iskee migreenikohtaus, samoin jos jokin asia painaa mieltä tai jos stressi laukeaa tai jos olen tulossa kipeäksi. Vitsailin juuri taannoin, että jos joku sanoo pöö, niin mulla tulee pää kipeäksi. Kärsin auraalisesta migreenistä ja kohtauksien voimakkuudet vaihtelevat. Hylkäsin migreenilääkkeeni jo vuosia sitten ja kumma kyllä tämän jälkeen migreenikohtaukseni muuttuivat siedettäväksi. Nykyisin olen kohtauksien jälkeen toimintakykyinen. Päätäni toki särkee ja olen rättiväsynyt, mutta en joudu enää viettämään päivääni sängynpohjalla tai vessanpönttöä halaillen. Tiedän olevani tässä asiassa onnekas. Migreeni on viheliäinen, pahimmillaan toimintakyvyn kokonaan vievä sairaus. En kehota ketään hylkäämään minun tavoin lääkkeitään, mutta jos ei kärsi megahirveistä migreeneistä ja on pokkaa kokeilla, niin testatkaapa yksi kohtaus ilman lääkkeitä. Itse hylkäsin läkkeet sen jälkeen, kun kerran minulta oli kohtauksen aikaan lääkkeet loppu. Tällöin huomasin, että ilman lääkkeitä kohtaus ei ollut sen pahempi. Pikkuhiljaa lääkkeiden poisjättämisen jälkeen kohtausten aiheuttamat päänsäryt lievenivät. Näin ollen luovuin lääkkeistä kokonaan. Saan kohtauksia edelleen säännöllisesti, mutta ne ovat inhimillisiä. Toivottavasti en joudu enää palaamaan lääkkeisiin. 

Migreenikohtausten lisäksi olen viimeaikoina kärsinyt rasittavan paljon tavallisista hedareista. Niiden aiheuttajaksi veikkaan joko huonontunutta näköäni, lisääntynyttä sokerin syömistä tai liiallista mobiililaitteiden tuijotusta. No oli syy mikä tahansa, niin rasittavaa kuitenkin olla otsalohko jumissa näin usein. Buranaan en kuitenkaan tartu kuin äärimmäisessä hädässä ja olenkin etsiskellyt nappuloille luonnonmukaista korvaajaa. Nyt uskon sen löytäneeni tai sitten luulotauti kumoaa pääkivun oireet. No mene ja tiedä, mutta tämä on ainakin tepsinyt minulle joka ikinen kerta. Eilinen dagen efter -päiväkin meni ilman päänsärkyä, kun kaivoin esiin salaisen aseeni kurkuman. 

img_5544208706117.jpeg

Kurkuman terveyshyödyistä löytyy internetin ihmeellisestä maailmasta runsaasti tietoa. Kurkuman väitetään olevan yksi luonnon tehokkaimmista tulehduslääkkeistä ja jopa sen syöpiä ehkäiseviä ominaisuuksia ylistetään runsain mitoin. Osallistuin taannoin Jaakko Halmetojan luennolle ja myös hän hehkutti kurkuman terveyshyötyjä. Mieleen jäi erityisesti vinkki mustanpippurin ja kurkuman yhdistämisestä. Mustapippuri tehostaa kurkuman vaikutusta, joten kannattaa käyttää sitä ruoassa kurkuman mausteparina. Lisää kurkuman moninaisista terveyshyödyistä ja kurkuman käytöstä voi lukea mm. täältäEli vaikkei päänsärky kurkumalla helpottaisikaan, niin sitä kannattaa nauttia siitä huolimatta. Saat roppakaupalla erilaisia positiivisia terveyshyötyjä kehoosi. 

Maultaan kurkuma on hivenen haastava. Itse käytän kuivattua/jauhettua luomukurkumaa, tuoreeseen juureen en ole vielä kaupoissa törmännyt. Ruoanlaitossa se tuo ruokaan mukavan keltaisen sävyn. Maustettujen liharuokien kanssa kurkuma ei hallitse, vaan sen hivenen kitkerä maku kätkeytyy mukavasti muiden mausteiden alle. Toimii hyvin mm. makea tulisen kanapadan joukossa. Muuten nautittuna kurkuman kanssa saakin sitten vähän kikkailla, jottei sen karvaus hallitse. Tiettyjen ruoka-aineiden kanssa yhdistettynä kurkuma muuttaa kaiken järkyttävän pahanmakuiseksi saippuaiseksi sotkuksi. Taannoin tuli testattua ja karmeaksi havaittua eräs Runnersworldin sivuilla julkaistu kurkumasmoothie resepti. Jätti pysyvät traumat. Niin hirveää tuo saippualta maistuva sotku oli. 

img_5526435047502.jpeg

Itse ”nautin” kurkuman lähes aina kylmään veteen sekoitettuna. Yksi teelusikallinen vesilasiin, sekaan vähän mustaapippuria ja ykkösellä huiviin. Kuivattu kurkuma ei sekoitu veden joukkoon kovin helpolla, joten tuo keltaklimppinen sotku ei ole mikään makumatka. Uppoaa kuitenkin, kun toimii nopeasti eikä jää sen enempää maistelemaan. Minulla on töissä purkki luomukurkumaa ja tapana on vetäistä sitä nassuun aina, jos epäilen flunssan iskevän tai päätäni kivistää. Flunssan tappajana se ei ole tänä keväänä suoriutunut, niin sitkeitä pöpöjä on ollut liikenteessä, mutta päänsäryn tuo keltainen mömmö on nujertanut joka ikinen kerta. Kurkumasta voi keittää myös teetä yhdistämällä joukkoon inkivääriä, sitruunaa ja hunajaa. Sitruunan hapokkuus ja hunajan makeus tasaavat kurkuman makua ja tekevät siitä helpommin nautittavaa. 

Loppuun vielä eilen kehittämäni kurkumasmoothien ohje. Tällä juomalla helpotin lievästi krapulaista olotilaani, enkä kärsinyt päänsärystä koko päivänä. Kirpeä tyrni virkistää nuutunutta oloa ja lieventää kurkuman kitkeryyttä. Hyvästit hedareille! 

capture-3.png

 

Kommentit (11)
 1. henriikkahoo
  15.4.2015, 08:58

  Itse olen kanssa ajoittain aurallisesta migreenistä kärsivä, ja useita päiviä kuukaudessa kuluu ainakin pienessä päänsäryssä. Liian tutuksi on tullut se, että kohtauksen pelossa ottaa näihin pieniinkin päänsärkyihin ”varmuuden vuoksi” buranaa. Nyt olen yrittänyt pyristellä tästä buranakierteestä irti, vaihtanut vähän hellempään panadoliin. Mutta tässäpä oiva vinkki kokeiluun, ja mikä sen parempaa olisikaan kuin näistä napeista eroon pääseminen. Kiitos!

  1. Kiitos kommentistasi Henriikka! Kivaa, kun kävit lukemassa 🙂 Migreeni on kyllä niin viheliäinen sairaus. Ja tuo on niin tuttua, että kohtauksen pelossa ottaa nappuloita varmuuden varalta. Itsekin sitä muinoin harrastaneena tuttua nappularuljanssia. 🙂 Suosittelen testaamaan päänsärkyihin myös lääkinnällisiä sieniä. Esim. Reishi on mulla toiminut hyvin. Mm. Four Sigma Foodsilla on tosi tehokkaita pikajuomia, joiden teho on hyvä. Itse otin viime viikolla migreenikohtaukseni auravaiheessa kurkuma-mustapippurishotin ja join juurikin tuon edellä mainitun merkin instant-reishiä. Omituista kyllä, niin minulla stoppasi auravaihe kuin seinään tuolla yhdistelmällä. Pitääkin varmaan kirjoittaa postaus noista sienistä….

   Tsemppiä sulle napuloista vieroittumiseen! Toivottavasti kurkumasta olisi jotain apua sinullekin. 

   1. henriikkahoo
    15.4.2015, 11:23

    Täytyy ehdottomasti kokeilla. http://kauppa.ruohonjuuri.fi/instant-reishi/LUONTO-1052070001/dp tarkoitatko tätä? Sienipostausta odotellessa! Sait juuri uuden seuraajan. 🙂

    1. Juurikin tuo kyseinen tuote 🙂 

     Oi kuinka kiva kuulla, että sain sinusta seuraajan. Motivoi taas jatkamaan kirjoittamista. 🙂 

 2. Moi 🙂

  Onpa pakko kommentoida, kun nyt törmäsin postaukseesi!

  Itse jo vuosia ruokapolitiikkaa kokeilleena etc löysin myös kurkuma/mustapippuri/oliiviöljy-yhdistelmän viime talvena! Siinä laitetaan suhteessa: 2 dl oliiviöljyä+2 rkl kurkumaa+1 tl mustaapippuria, ja sekoitetaan. Annetaan imeytyä yön yli, ja 1-2 tl aamulla heti ns veden jälkeen tai tyhjään vatsaan! Tätä seosta mm lääkärit suosittelevat syöpäpotilaille. Toki kurkumatinktuurakin on mojova pläjäys mihin tahansa tulehdustautiin. Oliiviöljy on maailmassa silti ainoa itsessään jo viruksia tuhoava öljy!! Ja, se ei koskaan ns varastoidu elimistöön, edes kuumana, vaan puhdistaa ja tulee luonnollista kautta pois! 

  Mä teen itelleni tuon seoksen suhteessa 5 dl, ja laittelen mutu-tuntuman mukaan ainekset. Pippuria ei vaan voi ylittää, koska se polttaa! 

  Esim suolistotulehduksissa tää on aivan ehdoton lisä. Tai mikä tahansa ns tulehdusreaktio 🙂 itse körsin järkyttävistä migreeneistä, vatsaoireista etc. 

  Tosin juon muutenkin pelkkää öljyäkin n 1/2 dl pv. Monet ystäväni ovat laihduttaneet kymmeniä kiloja pelkästään lisäämällä runsaasti oliiviöljyä jokaiseen päivään ;)) 

  kiva kun löysin blogisi 🙂 jään lukijaksi!

  Mukavaa loppuviikkoa 🙂

  1. Hei Mia K. – kivaa, kun kävit lukemassa ja kommentoimassa! Hei ihan loistava vinkki tuo sun seos. Tuo oliviiöljyn viruksia tuhoava ominaisuus oli mulle ihan uusi juttu. Pakko laittaa testiin tuo sun yhdistelmä. Uskon vankasti näihin luonnonlääkkeisiin, niin paljon positiivisia kokemuksia niistä. 

   Mahtavaa, jos jäät lukijaksi ja kiitos samoin, mukavaa loppuviikkoa 🙂 

   1. 🙂 niin mäkin! No, mä teen mm omat ”ruotsin tipat” ja osaan muutamia yrttien saloja ;)) olen oppinut kantapään kautta, ja sitten vanhan kansan oppeja ottanut käyttööni! 

    Mun on pitänyt tehä kymmeniä postauksia, mutta kun ne on itelle ns itsestäänselvyyksiä etc, niin en ole vain saanut kirjoitettua :)) 

    Sitten käyn vain muiden tonteilla piipahtamassa, ja kerron niissä kun ne pulpahtavat mieleen 🙂 mulla ois vaikka mitä vinkkejä rypyttömään ihoon ja ns kutinoihin etc 😉

     

    1. Hei ihan mahtavaa!!! – kirjoita ihmeessä noita sun yrtti”saloja” meille muillekin luettavaksi. Tai ainakin jatka tuota ”muiden tonteilla piipahtamista”!!! 

     Ja äkkiä vinkit rypyttömään ihoon jakoon please!!! 🙂 

     1. Tässä nyt ns jokunen: http://www.lily.fi/blogit/mia-k/pari-hyvaa-kikkaa-mm-ikakriiseihin :))

      Toivottavasti onnistuin tabletilla siirtään tämän… ? ;))

      1. Hyvin onnistuit – kiitos. Nyt tiedän mitä kahlailen läpi tänä iltana 😉 

   2. 🙂 niin mäkin! No, mä teen mm omat ”ruotsin tipat” ja osaan muutamia yrttien saloja ;)) olen oppinut kantapään kautta, ja sitten vanhan kansan oppeja ottanut käyttööni! 

    Mun on pitänyt tehä kymmeniä postauksia, mutta kun ne on itelle ns itsestäänselvyyksiä etc, niin en ole vain saanut kirjoitettua :)) 

    Sitten käyn vain muiden tonteilla piipahtamassa, ja kerron niissä kun ne pulpahtavat mieleen 🙂 mulla ois vaikka mitä vinkkejä rypyttömään ihoon ja ns kutinoihin etc 😉

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *