Palautumista nopeuttava astaksantiini

Päivän oppi: Jumeja ei saada, ne ansaitaan. Ole ylpeä jumeistasi!

sore_not_sorry_0.gif

Maanantai tällä hetkellä salilla jalkapäivä. Se on päivä, jota odotan yleensä puolittain kauhunsekaisin tuntein ja puolittain innoissani. On siistiä vetää itsensä totaaliuupumuksen rajamaille, ottaa kaikki mehut irti, taistella ohi pahan olon ja luovuttamisen. Kun treenin loputtua laskeudun urheilutalon portaita kaiteesta kiinni pitäen hanuri ja reidet hapoilla, tunnen jotain sellaista voittajan fiilistä, jota ei saa mistään muualta. Kai se on sitten sitä itsensä voittamista. Tai sitten se on vain hyvä mieli siitä, että teki juuri itselleen hyvää. Ylpeyttä siitä, että jaksoi taas mennä salille ja antaa kaikkensa, jotta keho ja mieli voivat hyvin. En tiedä, missä henkisessä tilassa olisin tällä hetkellä, jos en olisi aloittanut salitreenausta. Se on antanut kai jotain sellaista päämäärää elämälle, joka on auttanut pitämään pään kasassa. Sitä paitsi treenin jälkeinen hyvä mieli ja onnellinen olo kropassa kantaa pitkälle. Lisäksi treeni on täydellistä pään nollausta. Tanko niskassa ei juuri turhia kelaile.

img_262658191191746_1-hires1.jpgSalin pelottavin paikka. 

Tämä on ensimmäinen kerta saliohjelmassani, kun treeni on jaoteltu jalka- ja yläkroppapäiviin. Ohjelmassa on vain yksi jalkapäivä/vko ja se on aivan riittävästi. Nyt on torstai. Olen maanantain jalkapäivän jäljiltä edelleen aivan totaalijumissa. Liikkuminen on kävelyn sijaan lähinnä jalkojen perässä laahaamista. Tällä hetkellä pyrkimys on nostaa jalkoja mahdollisimman vähän ilmaan. Portaikot ovat kuolemaa. Varsinkin niiden laskeutuminen on suoranainen vitsi. Voisin kuvitella, että viimeisillään raskaana oleva nainen laskeutuu portaita kutakuinkin samalla tavalla kuin minä nyt. Todella sulavaa menoa… Jalkajuntturaiselle liikkuminen tuottaa tuskaa, mutta liikkumattomuus vasta myrkkyä onkin. Useamman tunnin näyttöpäätteen edessä istumisen jälkeen oman kropan jumitila todella konkretisoituu. Äsken yritin venytellä. Sormenpäät jäivät kilometrin päähän lattiasta, vaikka normaalisti ne menevät sinne vaivatta. Tämä menee kaikista kropan jumitiloistani ehkä top kakkoseen. Kroppa taitaa salitreenin lisäksi palautua vielä myös siitä juoksemastani puolikkaasta? Se ei kehon kannalta tainnutkaan olla niin hyvä idea. Noh, mutta pään kannalta mitä loistavin, joten kannatti se.

Kun pohdiskelin tarkemmin massiivista jumitilaani, älysin erään seikan. Nimittäin edellistä yhtä masiiviista megajumia ja tätä kertaa yhdistää yksi asia. Molemmilla kerroilla astaksantiini on ollut loppu! Astaksantiini on kuulunut lisäravinnearsenaaliini nyt vuoden verran ja en voi muuta kuin ylistää sen positiivisia vaikutuksia. Magnesiumin, sinkin, D-vitamiinin ja kalaöljyn ohjella suosittelisin Astaksantiinia ihan kaikille, urheilijoille eritoten.

Astaksantiini on yksi luonnon voimmakkaimmista antioksidanteista. Se on luonnossa esiintyvä pigmentti eli karotenoidi. Karotenoidit suojaavat kasvia auringonvalossa syntyviltä vapailta radikaaleilta. Samoin ihmisellä karotenoidit suojaavat soluja vapailta radikaaleilta, joita saamme mm. uv-säteilystä, torjunta-aineista, alkoholista, raskasmetalleista ja lääkkeistä. Myös kova treenaus synnyttää kehoon vapaita radikaaleja, mikä voi aiheuttaa oksidatiivista stressiä. Tämä taasen altistaa erilaisten tulehdustiojen syntymiselle. Astaksantiinin sanotaankin olevan yksi luonnon parhaista tulehduksen estäjistä. Sen sanotaan myös vähentävän maitohapon kertymistä lihaksiin ja nopeuttavan urheilusuorituksesta palautumista huomattavasti. Luonnollista astaksantiinia tuottaa vain Haematococcus pluvialis mikrolevä. Tämän lisäksi luonnollista astaksantiinia saa vain näitä leviä syövistä merenelävistä. Synteettinen astaksantiini tehdään petrokemikaaleista. Luonnollinen astaksantiini on noin 20 kertaa tehokkaampaa kuin synteettisesti valmistettu. Ei varmaankaan tarvitse arvuutella kumman puolesta liputan.

Astaksintiini on hyvä lisäravinne myös auringossa helposti itsensä kärventävälle. Itse palan todella herkästi ja pyrinkin rajoittamaan auringossa oleskeluani maksimissaan tuntiin kerrallaan. Tämä myös siitä syystä, että en käytä aurinkorasvoja. Astaksantiinin avulla huomaan nykyisin ruskettuvani hieman paremmin. Se on myös erinomainen ensiapu, jos satun polttamaan itseni. Mega-annos astaksantiinia naamariin (20mg) ja iho toipuu palovaurioista huomattavan nopeasti. En toki suosittele itsensä polttamista kenellekään. Minulle se nyt vain sattuu tapahtumaan joka ikinen kesä vähintään kerran. Kantapääopiston oppi ei ole purrut tässä asiassa kertauskursseista huolimatta…

Itse otan astaksantiinia 12mg päivässä. Nyt tosiaan nappulat on loppu ja sen kyllä huomaan palautumisessa. Toki lähes aina salitreenien jälkeen seuraa lihasjumitusta, joskus vähemmän,  joskus enemmän, mutta ilman astaksantiinia jumitus on ihan omaa luokkaansa. Astaksantiinin sanotaan myös lisäävään urheilijan voimatasoja ja vaikuttavan positiivisesti lihaskasvuun. Tuosta en osaa mennä sanomaan, sillä rimpulakroppani kerää lihasmassaa varsin verkkaiseen tahtiin. Sitä paitsi kesälomani aikana tuli peitettyä saavutettua lihasmassaa varsin tehokkaasti rasvamassalla. Kroppani ottaa kaiken ilon irti lipsumisistani ja rasvapalleroiden kommuuni takalistossani senkun laajenee… Astaksantiinin väitetään muuten myös tehostavan rasvanpolttoa, joten nyt äkkiä purkki tilaukseen. Katsotaan josko saisin järjestettyä häädön palleroille. Uutta purkkia venaillessa jään kauhulla/innolla odottamaan seuraavaa jalkapäivääni. Better sore than sorry!

img_267156349331371_1-hires1.jpg

Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Astaksantiini

http://www.magneettimedia.com/keho-vahvemmaksi-astaksantiinilla/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/10/cysewki-discloses-astaxanthin-benefits.aspx

http://www.lifestylebypoliquin.com/Lifestyle/LifestylebyPoliquin/TabId/203/PostId/25/Eat-Gorgeously-to-Look-Younger.aspx

 

 

Kommentit (2)
 1. Astaksantiini kiinnostaa
  19.1.2015, 15:08

  Hei
  Kerroit Astaksantiinia koskevassa jutussasi, että luonnollinen valmiste on voimakkaampaa kuin synteettinen. Uskon tämän kyllä mutta saako Suomesta luonnosllista valmistetta? En haluaisi tilata ulkomailta koska kerran niin tehdessäni joku veti välistä pankkikorttini tiedot sillä seurauksella, että tili lähti tyhjenemään. Pankki kyllä korvasi vahingot mutta seuraavaa kertaa ei saisi kuulemma enää tulla.
  Terveisn E.L.

  1. Isot pahoittelut, että vastaan kommenttiisi vasta nyt. Itse tilaan astaksantiinin aina Iherbistä ja sieltä uskaltaa kyllä mielestäni tilata huoletta. Suomesta luonnollista astaksantia löytyy ainakin Fitness First -verkkokaupasta mm. Now Foods -merkiltä. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *