Säännöt (Ihmiskoe: Miten kokata ravitsevaa ja herkullista ruokaa vain 35 eurolla VIIKOSSA?)

Päivän oppi: Take it easy!!!

Tässä haasteessa on siis tarkoitus noudattaa oman ravintoideologiani mukaista ruokavaliota eli syödä kuten normaalistikin söisin, mutta minimaalisella budjetilla. Seuraavassa haasteen säännöt. Voin jo tässä vaiheessa sanoa, että haaste on melko vaikea. Kantapääopistossa on viime päivät hierottu aivonystyröitä ja revitty hiuksia päästä. Melkoiseen liemeen olen itseni laittanut.

– Budjetti: 35€/7 päivää

– Ateriat: Jokaisena päivänä pitää valmistaa aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala.

– Monipuolisuus: Aterioiden pitää erota toisistaan eli ei ole lupaa syödä täysin samanlaista ateriaa kahteen kertaan. Tuunaaminen on sallittua eli jämiä saa hyödyntää vapaasti. Kaikki käytetyt raaka-aineet lasketaan kuitenkin mukaan budjettiin.

– Raaka-aineiden hankinta: Raaka-aineet saa hankkia mistä tahansa myymälästä eli tarjousmetsästystä saa käyttää hyväkseen. Myös paikallista Reko-ruokapiiriä on lupa hyödyntää, esim. tämän haasteen kananmunat on hankittu Rekon kautta Naperoisen tilalta.

– Perusraaka-aineet: Ei saa käyttää olemassa olevia raaka-aineita tai mikäli niitä käyttää, jokainen raaka-aine vähentää budjettia. Koska budjetissa pysyminen olisi mahdotonta, jos hankkisin kaikki perusraaka-aineet ja vähentäisin koko paketin kokonaisuudessaan budjetista, olen laskenut mausteille yms. annoshintoja. (Eli esim. 1tl luomu ceylonkanelia maksaa 0,16€, yksi valkosipulin kynsi 0,08€ jne.) Näin saadaan totuudenmukainen hinta kaikelle, koska en varmastikaan käytä viikon aikana kokonaisuudessaan esim. yhtä maustepurkkia tai koko pussia valkosipulia.

– Valmis- ja noutoruoka on täysin kielletty, kaikki pitää valmistaa itse.

– Gluteenittomuus: Tässä haastessa ei mennä makaronilinjalla/syödä näkkileipää ellei se ole gluteenitonta.  

– E-koodit ja säilöntäaineet: Kaikki keinotekoinen pitää olla minimissä. Haasteessa on pyrkimys syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa ilman keinotekoisia aineita.  

– Luomu: Käyttää luomuvaihtoehtoja niin paljon kuin mahdollista (eli käytännössä aika vähän)

 – Säilykkeet: Käyttää mahdollisimman vähän tölkkeihin (metalli) säilöttyjä raaka-aineita. Normi ruokavaliossani vältän säilyketölkkeihin purkitettuja raaka-aineita, esim. tonnikalaa en käytä ollenkaan. Tätä samaa periaatetta pyrin noudattamaan myös tässä haasteessa.

 – Maitotuotteet: Tässä haasteessa maitotuotteiden käyttö pyritään pitämään mahdollisimman pienenä.

– Rasvat: Ei prosessoitua rasvaa kuten margariineja (pannassa myös rypsi-, rapsi-, auringonkukkaöljy).

Koska haaste on aika lailla mahdoton päätin saallia itselleni yhden helpotuksen: Kaikki itse kerätty on ilmaista eli tässä tapauksessa pakastimestani löytyvät mustikat, vadelmat, herkkusienet ja lampaankäävät eivät miinusta budjettia. Samoin kuusenkerkät, nokkonen ja nokkosenjuuri ovat ilmaista, koska ne ovat itse kerättyjä. Lasken kuitenkin budjettiin myös vaihtoehdon, jossa käytettäisiin yllämainittuja kaupasta ostettuna, niin nähdään sitten niidenkin vaikutus kokonaissummaan.

Julkaisen maanantaista lähtien joka päivän ateriat, reseptit, fotot aterioista, ruokien hinnat ja ravintosisällöt (proteiinit, hiilarit, rasvat). Voin kertoa, että tällä hetkellä pukkaa kylmä hiki allekirjoittaneen otsalle. Olen laskeskellut muutaman päivän ateriat ja budjetissa pysyminen vaikuttaa lähes mahdottomalta. Ylläolevat säännöt luovat melkoisen haasteen. No katsotaan miten naisen käy. Voi olla, että loppuviikosta mennään melkoisen köyhillä eväillä.

 

Kommentit (3)
  1. Yes tuo kieltämättä helpottaisi haastetta, jos tekisi useamman päivän satseja ruokaa, mutta koska olen kovapäinen ja tyhmä (ja näköjään tykkään haasteista), yksi säännöistä on myös se, että joka ateria pitää olla erilainen. Se unohtui mainita. Pitääpä lisätä se sääntöihin.

  2. Jos mä joudun pihistään, kuten onkin tapahtunut, tekisin jonkin keiton, uunipadan, isomman satsin kuitenkin, joka olisi monta päivää riittoisa!! Säästää rahaa/ hermoja/ei stressiä/ ja aikaa!!

    ;))))))))))

    1. Samaa mieltä! Kerralla isompi satsi ruokaa jota voi syödä useampana päivänä. Juurekset ja halvemmat lihat (esim. broilerin koipireidet vrt. fileet) ei maksa paljoa ja toimii hyvin täntyyppisissä ruuissa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *