Ellen Svinhuvudin kakku

kuva_2.jpg

Rakastuin Ellen Svinhuvudin kakkkuun Leipuriliiton 100-vuotisjuhlissa Kalastajatorpalla kolmisen vuotta sitten. Suurimpiin juhlistuksiini olen hakenut joko kokonaisen kakun tai pienen leivoksen kaupasta, kunnes kolmikymppisten kakkua mietiskellessäni päätin kokeilla sen tekoa itse. Reseptin etsin ensin googlen avulla ja päädyin niistä Maku-lehteen Mervi Melasniemen laatimaan versioonKakusta tuli hyvä, mutta ei loistava, joten halusin kokeilla sitä vielä uudelleen siten, että ehdin vatkata voikreemiä varmasti tarpeeksi kauan. Käydessäni kotona Lapissa minulla oli sekä aikaa että kakulle syöjiä, joten käytin tilaisuutta hyväkseni:

Ohje 10 hengen kakulle

pohja:

  • 6 valkuaista
  • 3,5 dl tomusokeria
  • 150 g jauhettua mantelia

Laita uuni kuumenemään 100 asteeseen (125  astetta, jos et käytä kiertoilmauunia). ​Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri niin kovaksi vaahdoksi, että kääntäessäsi kupin nurinpäin pysyy vaahto kupissa. Lisää jauhettu manteli varovasti käännellen vaahtoon. Voit tehdä kakkupohjista neljä suorakaiteen muotoista tai kolme pyöreää pohjaa. Itse piirsin noin 24 cm ympyrät leivinpaperiin ja pursotin pohjamassan noin 1 cm paksuisena leivinpaperille. Paistoin pohjia noin 1,5 tuntia kiertoilmauunissa. Vaihdoin peltien paikkaa puolen tunnin välein, vaikka kiertoilmauunin pitäisikin paistaa tasaisesti. 

Mokkakreemi:

  • 300 g suolatonta voita
  • 1,5 dl kahvia
  • 1,5 dl kahvikermaa
  • 1 dl tomusokeria
  • 100 g jauhettua mantelia

Nostin voin pöydälle jo aamusta pehmenemään. Keitä ensin kahvi, liota siihen tomusokeri ja lisää kahvikerma. Nosta kahviseos jääkaappiin jäähtymään. Vatkaa voita kulhossa yksinään sillä välin, kun kahviseos jäähtyy. Kaada kahviseos ohuena nauhana vatkattuun voihin ja jatka vatkaamista vielä noin 15 minuuttia. Maista kreemiä ja lisää tarpeen vaatiessa sokeria. Lopuksi vatkaa sekaan mantelijauhe. Täytä kakkupohjat mokkareemillä ja sivele loppu kreemi kakun reunoille.

Koristelu:

  • 50 g mantelilastuja
  • 0,5 dl tomusokeria

Paahda mantelilastuja kevyesti paistinpannulla. Lastut ovat helppoja kärähtämään, joten niitä kannattaa vahtia tarkoin. Ripottele paahdettuja mantelilastuja kakun päälle ja reunoille. Viimeistele koristelu siivilöimällä tomusokeria mantelilastujen päälle. 

  • Vinkki, voit tehdä mokkakreemin myös normaalisuolaiseen voihin, kun lisäät kreeminteon loppuvaiheessa sokeria kreemiin. Itse lisäsin sitä ainakin 1 dl verran, mutta maistelemalla välillä saat aikaan parhaimman lopputuloksen.
  • Kakku säilyy jääkaapissa yli viikonkin, kunhan se on pakattu rasiaan siten, ettei mokkareemi ime makuja muualta jääkaapista itseensä

Nauti hyvässä seurassa!

 

koti ruoka-ja-juoma