Kinkkuvoileipäkakku kummipojalle
Ihana pieni kummipoikani kastettiin viime viikolla. Kyselin hänen äidiltään jo hyvissä ajoin ennen syntymää, mitä voisin tehdä ristiäisiin. Jossain vaiheessa leipomus nimeytyi voileipäkakkuun. Lohi jäi allergiastani johtuen pois laskuista, joten päätimme, että voileipäkakusta tulisi kinkkuinen.
Suunnittelin jo hyvissä ajoin tilaavani jostain pienestä leipomosta tai konditoriasta tumman ja vaalean leivän voileipäkakkusiivutuksella. Tällöin saat kakusta taatusti tasaisen ja se on helppo tehdä.. Noo, hyvä ajatus, mutta unohdin tehdä sen. Niinpä ostin ihan normaalia ruisvuokaleipää ja paahtoleipää. Vertailin hieman kokoa kaupassa toisiinsa ja päätin, että näillä pärjätään.
Voilepäkakun täytyy olla kostea, joten kakku täytyy koota vähintään edellisenä iltana ja koristella juhlapäivän aamuna. Jos valmistelet isoja juhlia, voileipäkakun voi täyttää vaikka viikkoa aiemmin ja laittaa pakkaseen. Tällöin kakku täytyy nostaa jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana, jotta sen voi seuraavana päivänä koristella.
Ainekset:
6 viipaletta hapanvuokaa
6 viipaletta hiivavuokaa (paahtoleipää)
5 dl kasvis- tai lihalientä
n. 300 g saunapalvikinkkua
100 g creme fraicea
100 g maustamatonta tuorejuustoa
ruohosipulia
3 kananmunaa
50 g voita
suolaa ja pippuria
Koristeluun:
1 tuubi (250 g) majoneesia
200 g saunapalvikinkkua siivuina
kirsikkatomaatteja
vesikrassia ja ruohosipulia
Aloita valmistamalla tahnat. Keitä kananmunat, jäähdytä ne kylmässä vedessä, painele kananmunat haarukalla pieneksi hakkeeksi ja lisää sulatettu voi (säästä pikkuisen voita kinkkutahnaan). Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa kinkku pieneksi sipuksi ja soseuta yhdessä ranskankerman ja tuorejuuston kanssa. Mausta tahna pienellä lirauksella sulatettua voita, silputulla ruohosipulilla, hippusella suolaa ja mustapippuria.
Ota esille aluta, jolle kakun kokoat. Aloita tummalla vuokaleivällä (3 kappaletta). Leikkaa reunoja hieman tasaisemmaksi, jos tarve vaatii. Kasta leipäpalat yksi kerrallaan kasvis/lihaliemessä niin, että ne kastuvat kunnolla. Kokoa ensimmäinen kerros alustalle ja täytä kinkkutäytteellä. Kasta seuraavaksi kolme vaalealeipäpalaa ja aseta ensimmäisen kerroksen päälle. Täytä toinen kerros kananmunatäytteellä. Kasta kolme hapanleipäpalaa liemessä ja täytä kolmas kerros taas kinkkutäytteellä. Kasta viimeiset vaalea leipäpalaset liemessä ja aseta ne viimeiseksi kakun päälle.
Ota iso pala kelmua ja painele sen avulla kakkua hieman. Siisti seinämät, jotta kakku olisi mahdollisimma tasainen. Kelmuta koko kakku ja nosta se yöksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä nosta kakku pöydälle. Tässä vaiheessa kakkua pystyy vielä muotoilemaan, joten painele kakun reunat tasaiseksi, kun se on vielä kelmutettuna. Kuori tämän jälkee kakku kelmusta ja aloita koristelu. Tasaisimman pinnan kakulle saat, kun levität majoneesin reunoille paletilla. itse pursotin aina hieman majoneesia paletille ja sitten sivelin sen kakkuun. Levitä aluksi ihan ohut kerros majoneesia ja tilkitse kakku tasaiseksi . Levitä tasatulle pohjalle majoneesia pitkin tasaisin vedoin. Reunan voi koristaa corn flakeseilla, ruohosipulisilpulla, juustoraasteella tai millä tahansa mikä mielestäsi näyttää hyvältä. Itse koristelin sen isoilla ja pienillä vesikrassin lehdillä.
Päällyosaa varten aloitin tekemään kinkkuruusukkeita ja ladoin niitä hiukan kuin hullu hatuntekijä kakulle. Yritin koristaa päällystäkin vesikrassilla, mutta totesin sen hieman liian kasariksi. Piristin kinkkukimaraa muutamilla kirsikkatomaateilla ja koetin lisätä väleihin hieman ruohosipulitupsuja. Liian kasaria taas. Taiteilin kummipojan nimen alkukirjaimen nurkkaan. Katselin sitä siinä pari sekuntia ja totesin, että se näytti kauhealta ja pilasi kakun tunnelman. Lopulta sidoin ruohosipulista koristeelliset kimput ja hyväksyin ne vihdoin kakkun koristukseksi. Tällainen siitä tuli.
Toivottavasti tykkäätte. Vieraat ainakin pitivät ja kakku maistui heille hyvin.