Leivontamania: Dallaspullat
Sain joululahjaksi Kitchen Aidin, se on ihana ja aivan täydellinen. Se on aiheuttanut pienen leivotabuumin ja olenkin kutsunut ystäviämme kylään, jotta minulla olisi hyvä syy leipoa. Tänään oli vuorossa kummipoikani vanhempineen ja heille tein Dallaspullia. Kätevästi tässä myös paljastui, että nämä ovat mieheni lempipullia.
Kaon Dallaspullat (noin 16 kpl):
Taikina:
2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
7-8 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Täyte:
250 g maitorahkaa
4 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
1 pss vaniljakastikeaineksia
150 g sulatettua voita
1 kananmuna
1 tl vanilja-aromia (ei ole pakollinen)
Kuumenna maito 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva, mausteet, sokeri ja 2 dl jauhoja keskenään. Kaada maito seokseen ja lisää kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja lisää pehmeä voi. Voin jälkeen lisää loput jauhot, kunnes taikina ei enää tartu käsiin tai kulhon reunoihi. Jos haluaa pullista pehmeitä, pitää taikinaa vaivata kauan. Käsin en ikinä viitsi, mutta yleiskone on ihana ja vaivaa taikinaa juuri niin kauan kuin vain pyydän.
Jätin taikinan kohoamaan yleiskoneeseen noin puoleksi tunniksi. Valmista tällä välin pullien täyte.
Sekoita rahka, sokeri, vanijasokeri, vaniljakastikeainekset ja sulatettu voi keskenään. Maistele täytettä ja lisää halutessasi vaniljasokeria. Minä halusin oikein vaniljaisia pullia, joten lorautin täytteeseen myös vanilja-aromia. Rakastan sitruunaa, joten puristin sitäkin pikkasen täytteeseen raikastamaan sen makua. Sitruunan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei pullat muutu dallaspullista sitruunapulliksi :) Kun täyte maistuu hyvältä, lisää siihen vielä kananmuna. Kananmuna pitää täytteen koossa, joten se ei valu paiston aikana ulos pullasta. Laita uuni kuumenaan 225 asteeseen (kiertoilmauuni 200 asteeseen).
Kohoamisen jälkeen annoin yleiskoneen vielä vaivata taikinasta ilmat pois. Taikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi ja siihen lisätään 2/3 osaa täytteestä. Kääri taikina rullalle ja nostele rulla tasaiseksi (eli siis venyttele/nosta rullaa kasaan, jotta se on tasapaksu kaikista kohdista). Leikkaa rulla 16 osaan ja nostele pullat leivinpaperille. Muista vetään rullan ”häntä” pullan alle, jolloin pulla ei aukea uunissa. Painele pullat matalammaksi kämmenellä ja anna kohota noin 15 min.
Voitele kohonneet pullat ja laita loput täytteestä pursotinpussiin. Pursota täytettä pullien päälle ja laita pullat paistumaan noin 15 minuutiksi. Nauti pullat hyvässä seurassa.
Maukasta lauantaita,
Kao