Omenamisse
Tämä kakku on ehkä suosikkini kaikista ikinä. Tutustuin ohjeeseen ollessani harjoitellussa Maku-lehdessä ja toimiessani sitä kautta myös studioassarina Pirkan ruokajuttuihin. Pirkassa koekeittiö kehittelee reseptit, lähettää ne Pirkkaa julkaisevalle lehtitalolle, jonka tehtävänä on tehdä reseptit ohjeen mukaan ja ottaa niistä ruokakuvat. Reseptit ovat siis todellakin testattuja ja kokenut ruokatoimittaja (tai sitten Kao-hiiri) testaa ne vielä tehdessään kuvausta varten annoksen. Voisinkin kirjoittaa joku kerta hieman kokemuksistani tuossa ihanassa harjoittelussa. Mutta nyt sitä omenamisseä, eli Tiramisua, johon on lisätty omenaa. Aluksi vierastin ajatusta, mutta kun maistoin lopputulosta, niin sehän on ihanan raikas!
Kakkupohjaksi voi tehdä normaalin kääretorttupohjan ja leikata sen esim. neljään kaistaleeseen. Minätyttö raahasin Veronasta aitoja Savoyard-keksejä ja tein missen niistä, hyvä tuli niilläkin. hih. Tästä ohjeesta tulee Pirkan mukaan 16 hengen kakku.
Kostutukseen:
2 dl vahvaa kahvia
2 rkl
Missen täyte:
400 g omenasosetta
1 sitruuna, josta tarvitset kuoren raastettuna ja puolen sitruunan mehun
2 dl vispikermaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g Mascarpone-juustoa (tai ihan tavallista maustamatonta tuorejuustoa)
3 rkl sokeria
päälle joko kaakaojauhetta, tai raastettua suklaata (tai molempia)
Pese sitruuna huolellisesti, raasta sen kuori ja halkaisen kauttaaltaan raastettu sitruuna kahtia. Vaahdota kerma ja laita vaahto jääkaappiin odottamaan. Vaahdota eri kuppiin vaniljakastike. Lisää vaahtoutuneeseen vaniljakastikkeeseen mascarpone, sokeri, sitruunankuori ja purista puolikkaasta sitruunasta mehu (varo siemeniä). Hämmennä sekaisin. Nostele kermavaahto varovaisesti joukkoon.
Liota sokeri kostutuskahviin. Kostuta kakkupohja/keksit kahvilla, levitä kakkupohjan päälle kerros omenasosetta ja mascarpone-vaahtoa. Tee seuraavat kerrokset samoin. Jos kakku lähtee liukumaan ties mihin (minulla keksit yrittivät karata) niin tässä vaiheessa ne on helppo vielä ohjata takaisin paikoilleen). Levitä päällimmäisen kerroksenkin päälle omenasosetta ja päällystä koko kakku mascarpone-seoksella. Laita valmis kakku jääkaappin ainakin pariksi tunniksi, ellei koko yöksi. Koristele ennen tarjolle asettamista.
Vinkkejä:
- Kakun voi tehdä myös syvään astiaan, lasisesta astiasta kerrokset näkyvät kauniisti.
- Jos et tykkää kahvin mausta, niin kostutukseen voi käyttää myös omenamehua/sitruunalimsaa
- Omenasoseen sijasta voi käyttää melkein mitä vain hedelmäsosetta. Makustele ideaa ensin mielessäsi ja jos täyte sopii mielestäsi mascarponen kaveriksi, niin kokeile ihmeessä!
- Minulle tuli tänään vain kourallinen vieraita, joten tein koko täytteen (koska kerma, vaniljakastike ja mascarpone ovat tuonkokoisissa purkeissa myynnissä) ja laitoin puolet täytteestä ja omenasosseesta pakkaseen odottamaan seuraavaa juhlistusta.