Pecanpähkinä pie

pecanpahkinapiirakka.jpg

Yleisön pyynnöstä ohje Facebookissa esittelemääni piirakkaan. Miksailin vähän paria ohjetta, Maku-lehden ja Pirkka.fi:n ohjeita keskenään ja tällainen siitä sitten tuli:

Pohja:

1,5 levyä Pirkka murotaikinaa (pakkauksessa on kaksi levyä, eli ei kannata sulattaa koko pakettia kerralla)

Vaihtoehtoisesti voit tehdä itse murotaikinapohjan esimerkiksi tällä ohjeella. Minä tulin siihen tulokseen, että kun sitä kerran saa pakastealtaasta 1,15 € taikinapaketti, enkä ole rahapulassa, niin ostan valmiin.

Täyte:

75 g voita

1,5 dl fariinisokeria

3 kananmunaa

1 dl vaahterasiirappia

1 dl siirappia

1/4 tl suolaa

tiraus sitruunamehua

1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria

1 rkl vehnäjauhoja

2 pussia (á 120 g) Pecanpähkinöitä (Pirkan Pecanpähkinät olivat hinta-laatusuhteeltaan parhaimpia, ne muut luomujutut oli ihan julmetun kalliita, jätin ne hyllyyn itkemään)

Päälle: noin 30 Pecanpähkinää (minä pihistin ne täytteen pähkinöistä, eikä kukaan valittanut liian vähäistä pähkinämäärää, jos haluat yhtä nätin piirakan kuin Maku-lehdessä, jätä täytteen pähkinät rauhaan ja osta koristeeksi oma pussi).

Alkuvalmisteluina sulata murotaikina, kuumenna uuni 200 asteeseen ja rouhi täytteen pähkinät. Voitele piirakkavuoka ja painele taikinalevyt piirakkapohjaksi. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan uunin lämpeämistä. Painele haarukalla reikiä pohjaan ja paista pelkkää pohjaa noin 10 minuuttia. Jos sinulla on paistokuulia, jotka voit laittaa piirakkapohjaan estämään reunojen lörpsähdystä, käytä niitä. Jos ei ole, niin paistamisen jälkeen reunoja voi vähän ”korjailla” lusikan avulla takaisin reunoille. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.

Pohjan paistumisen aikana vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Tämä kestää ja vaahto on valmista vasta kun seos alkaa vaaleta ja sitä on selkesti enemmän kuin aloittaessa. Kun voisokeriseos on vaahtoa, lisää siihen kananmunat yksitellen vatkaten välissä voimakkaasti, ettei seos juoksetu. Tätä voi estää myös lisäämällä hieman vehnäjauhoa seokseen, jos alkaa näyttää pahalta. Kun kananmunat on vatkatttu seokseen, lisää siirapit, vaniljauute, suola ja pieni tiraus sitruunamehua. Sekoita vehnäjauho pähkinärouheeseen ja nostele seos täytteen sekaan. 

Kaada täyte pohjan päälle ja paista 175 asteessa uunin alimalla tai toiseksi alimmalla tasolla  noin 20-30 minuuttia. Heiluta vähän vuokaa ja jos täyte hytkyy holtittomasti, sen päälle ei voi vielä asetella koristepähkinöitä. Sitten kun täyte näyttää siltä, että se kestää koristepähkinät, ota vuoka pois uunista, koristele pähkinöillä ja laita takaisin uuniin vielä 20-30 minuutiksi. Loppuvaiheessa kannattaa suojata koristepähkinät leivinpaperilla, etteivät ne pala. Piirakka on valmista, kun se tuoksuu kypsältä. :) No eiku oikeasti se on kypsä silloin kun taikina vähän irtoaa vuoan reunoista eikä täyte enää hytky, kun heilutat vuokaa uunissa.

Nauti vaniljajäätelön kanssa. Tämä on niin sokerinen pakkaus, ettei sitä kyllä ilman kestä :)

pecanpahkinapiirakkapala.jpg

 

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma diy