Mitä kummit kertovat kummilapselleen

Kun vihdoin saimme tyttäremme synnytyssairaalassa syliimme, aloimme suunnitella erilailla tulevaa ja pikkuisen ristiäisiä. Myös tyttäremme kummit olivat tarkkaan harkittuja, kuten varmasti monella muullakin. Esitimme tuleville kummeille toivomuksen ristiäisiin, jos he voisivat kirjoittaa tyttärellemme kirjeet. Emme kertoneet tarkempia kriteereitä, olikin ihanaa kun kaikki tekivät täysin omanlaisensa. Kummit lukivat ne ristiäisissä ääneen.

Kirjeet olivat paljon enemmän, mitä osasimme ikinä odottaa. Se, että he voivat ajatella jotakin näin kaunista, kertoo siitä, että he myös pitävät meidän pikkuisesta omalla tavallaan huolensa. Haluan julkaista kirjeet siksi, että ne ovat meille tärkeitä ja jos joku saisi niistä idean oman lapsen ristiäisiin. Kirje, jossa on numeroitu elämänohjeita, ei ole haitaksi kenenkään näin aikuisenakin lukea läpi.

Kummeilta kirjeet tyttärellemme

Obbe

”On syntynyt tyttölapsi niin suloinen
ja koska kovin onnekas olen,
sain kummilapsekseni sen.
Lupaan vierelläsi aina olla
olipa sinulla iloja tai suruja
en voisi sinua koskaan pitää loitolla.
Haluan myös, että tiedät, kuinka tärkeä minulle olet
ja nyt lupaankin sinulle,
että leikin kanssasi barbeilla tai vaikka autoilla
vielä leikit monet.
Kun kasvat tuosta hieman vanhempaan ikään,
olen varma,
että luokseni saat tulla yksinkin kyläilemään.
Obbe tulet minulle aina olemaan,
pieni ja suloinen Obbe
ja se ei tule koskaan muuttumaan.”

Hei rakas kummityttöni

”Tänään on sinun päiväsi. Tärkeä päivä meille kaikille. Kaikille, jotka ovat odottaneet tätä päivää kuin kuuta nousevaa. Kaikille, jotka ovat ihastelleet ja rakastaneet sinua olemassaolosi alusta saakka.

Sinä pieni ihme. Niin täydellinen ja tärkeä. Olet tuonut meidän elämään uuden merkityksen: rakastaa sinua koko loppu elämämme ajan. 

Olen saanut suuren kunnian kulkea vierelläsi ja tukea sinua elämäsi aikana. Toivon, että elämäsi täyttyy onnella, rakkaudella, turvalla ja ihanilla ihmisillä. Toivon, että löydät juuri sinulle oikeat polut tulevaisuuteen. Lupaan olla vierelläsi tukena pettymysten ja ilon hetkillä, tästä ikuisuuteen saakka.”

Obbelle ristiäispäivänä

”Rakas Obbe. Kyllä, olet minulle aina Obbe.

Lukenet tätä kaukana tulevaisuudessa. Millaistahan nyt mahtaa olla… Joko sinäkin menet kouluun lentävällä autolla? Onko Marssissa jo siirtokunta tai siivoileeko kotona robotti?

Oli miten oli, seuraavassa annan muutaman elämänohjeen näin kummisedän näkökulmasta. Näistä neuvoista on toivottavasti hyötyä nyt ja tulevaisuudessa.

1.Ota oppia koiralta. Se on mahtava eläin, joka elää nykyhetkessä. Elämä tapahtuu joka päivä, se tapahtuu nyt. Nyt on ainoa, mitä meillä on. Mennyt opettaa meitä ja sen oppitunteja pitää oppia kuuntelemaan, mutta emme voi elää siinä. Tulevaisuus tarjoaa meille tavoitteita, mutta emme ole siellä vielä. Vaali nykyhetkeä kuin koira.

2. Suunnittele tulevaa. Tiedän; ai mikä logiikka? Ihmisille on erityinen kyky suunnnitella tulevaa, haaveilla, mielikuvitella. Tulevaisuus voi antaa nykyhetkelle tarkoituksen, jota kohden suunnata nenänsä. Ihmisellä on taipumus ja tarve johonkin itseään suurempaan, älä pelkää unelmoida. Löydä mielekkyys tulevasta. Mikäli äitiisi tulet, olet suunnitellut asiasi jo melko pitkälle ja jokseenkin tarkasti. Pitkän ajan tavoitteet saattavat asettua kyseenalaisiksi nykyhetken ponnisteluissa, mutta älä luovuta. Me elämme vastakohtien maailmassa; kylläisyyttä seuraa nälkä, surua seuraa ilo ja pimeää seuraa valoisa (paitsi Suomessa marraskuusta helmikuuhun, silloin on enimmäkseen vain pimeää). Samalla tavalla vaivannäköä seuraa tyytyväisyys. Usein jopa niin, että suurempaa vaivannäköä seuraa suurempi tyytyväisyys.

3. Löydä elämä pienistä asioista. Kiinnostu maailmasta ympärilläsi aina, niin kuin kiinnostuit siitä lapsena. Älä pidä maailmaa itsestäänselvyytenä. Tutki, ihmettele, kysy, innostu! Yritä katsoa samaa vanhaa asiaa uusin silmin aina silloin tällöin. Vaikka maailma ympärilläsi ei muuttuisi, sinä muutut. Turhaan eletty se päivä, jona ei jotain uutta opi. Sinä opit uutta joka päivä, opettele huomaamaan se. 

4. Elämme elämää, jossa meidän on valittava joka päivä se, millaisia olemme. Olemme pakollisen valinnan edessä oikeastaan koko ajan. Joka hetki maalaamme elämämme taulua. Ole taiteilija, maalaa taulustasi kaunis ja uniikki. Tee asioita omalla tavallasi.

5. Paitsi että olemme alati valitsemisen pakossa, olemme myös järkemme vankeja. On tärkeä muistaa, että ihminen kykenee nähdä vain sen, jonka hänen järkensä sallii hänen nähdä. Pidä mielesi mahdollisimman avoinna, älä tuomitse kevyesti, älä julista ehdottomuuksia kevyesti. Ole viisas. Koeta myös ymmärtää heitä, joiden kolikossa on vain yksi puoli.

6. Vain sillä on arvoa, jota et voi ostaa rahalla. Vastoin yleistä uskomusta, se ei ole voittaja, jolla on kuollessaan eniten rojua. Anna suurin arvo perheelle, ystäville, onnelle, mielenrauhalle ja rakkaudelle.

7. Kaikista ei ole pakko pitää, mutta kaikkien kanssa pitää pystyä tulla toimeen. Ystävällisyydellä pääsee pitkälle, eikä ystävällisyys ja hymy ole sinulta pois tai maksa mitään. Hyvä teko tulee sinulle takaisin aikanaan, usko pois.

8. Pidä huoli fyysisestä kunnostasi, se on helppoa; harrasta liikuntaa, syö hyvin ja nuku tarpeeksi. Kysy vaikka iskältä ja äiskältä. Kun terve sielusi asustaa terveessä ruumiissa, on elämän haasteet paljon helpompi kohdata.

9. Pojat. Kummisetä kyllä tietää nämä pojat. Niitä on semmosia, joiden seuraa kannattaa vältellä ja niitä on semmosia, joiden kannattaa kysyä sinulta kuulumisia. Älä sinä hätäile niiden kanssa. Hölmöimmätkin niistä saattavat olla aikasi arvoisia ja komeimmatkin tyhjiä arpoja. Kunnioitusta niiltä pitää löytyä, vaikka leikillään välillä kiusaisikin.

10. Rehellisyys maan perii. Iskälle ja äidille olet sitten aina rehellinen, oli mikä tahansa. Valheista jää aina kiinni, enemmin tai myöhemmin. Pysy rehellisenä. Iskä ja äiti on viisaita ja elänyt itsekin, kyllä ne ymmärtää asian kuin asian. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että olemalla rehellinen pidät oman mielesi rauhallisena ja puhtaana (katso kohta 6.).”

Rakas kummityttö

”Tänään olet vielä pieni uusi ihminen, vaikkakin äidillesi ja isällesi jotain maailman suurinta. Kohta alat kasvamaan huimaa vauhtia ja toivoisin muutamaa asiaa matkallesi.

Toivon, että sinulla on elämässäsi paljon iloa ja ylen määrin rakkautta. Toivon, että sinusta kasvaa viisas ja rohkea. Toivon, että sinulla tulee olemaan paljon unelmia ja haaveita ja että uskallat toteuttaa niitä. Älä pelkää elämän mahdollisia haasteita, muista että sinä pystyt mihin vain. Ja joskus tuntuu siltä, ettet pysty, minun sylini on aina avoin. Tulen aina olemaan tukenasi elämäsi polulla.”

Rakas kummityttöni

”Ensimmäiseksi haluan toivottaa sinulle ihanaa ja onnellista ristiäispäivää. Tänään on suuri päivä, sillä tänään sinä saat maailman kauneimmat nimet, jotka vanhempasi ovat sinulle valinneet. Tähän asti kutsumanimesi on ollut Obelix eli kavereiden kesken Obbe, mutta tänään se muuttuu.

Olet ollut maailmassa vasta hetken, etkä vielä tiedä millaisen tunnemyrskyn mukanasi toit. Niin pieni ihminen, pienine sormineen ja varpaineen, pelkkää rakkautta. En ole koskaan nähnyt vanhempiasi niin onnellisina, kuin pitäessään sinua sylissään.

Olen saanut suuren kunnian olla juuri sinun kummisi. Haluan olla tukenasi elämäsi poluilla, seurata sinun kasvavan ja oppivan uutta. En malta odottaa kaikkia niitä hetkiä, joita pääsemme yhdessä kokemaan. Muista aina, että sylini on avoin niin hyvinä kuin huonoina päivinä. 

Toivon teidän perheellenne kaikkea hyvää, iloa ja onnea elämään.”

Mitä tunteita ja ajatuksia kirjeet herättivät sussa? Mulla tuli kyyneleet silmiin kun kirjoitin niitä. Yksi kummeista ei halunnnut kirjettään julkaistavan, koska kirje on hänelle henkilökohtainen. Ihana ja kaunis kirje myös se ja ymmärrän täysin hänen päätöksensä.

Kiitos kaikille tyttäremme kummeille kaikesta mitä olette tähän mennessä tehneet meidän ja pikkuisemme eteen.

Nonna

Sähköposti kasikirjaminustasinulle@outlook.com
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta

suhteet vanhemmuus ystavat-ja-perhe lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *