Ruskasta hehkuun

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Sana ’ruska’ muuttuu mielessäni helposti ruskeaksi. Mutta ruska on hehkuva, se on punainen ja keltainen! Toki luonnon metsässä osa puista muuttuu vihreästä suoraan ruskeaksi, mutta eikös noita tulisieluisia kasveja ole kuitenkin meidän katseltavaksemme yllin kyllin? Näin ainakin niillä asutusalueilla, joissa ihmiset ovat istuttaneet pihoilleen muutakin kuin vain tuijia ja vuorimäntyjä.

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 9.jpg

Minä kiitän kaupunkiamme siitä, että meillä on määrätty hehkuvat kasvit pihatien varteen. Aroniat ovat punaisia ja kadun toisella puolella tietä myös pilvikirsikat hohtavat kirkkaana kuin veri. Hieman harmittaa se, että meidän puolelle katua on määrätty ruotsinpihlajien kuja: se on ruska-arvoltaan mitätön, kun vertaa puuta siihen tavanomaiseen kotipihlajaan. Molempien ruska peittoaa kuitenkin mennen tullen omenapuun ruskan, joka lienee yleisin pikkupihojen puu ja joka unohtaa kokonaan sen, että syksylläkin saa näyttää kauniilta. Mutta onhan niissä omenissakin monesti punaiset posket, eiköhän se korvaa asian.

Mitä muuta kannattaa pistää pihaan piristämään aikaa ennen lumen valkoisuutta ja kesävihantojen kasvien kauden loppua? Omia syyssuosikkejani näkyy alla, kuvattuna tässä viime päivien kauniina hetkinä. Pistä kommentteihin omat suosikkisi, niin saan poimittua sieltä itselleni uusia (tai unohtuneita) tuttavuuksia pihan ankeille alueille.

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 2.jpg

Anopin pihassa hehkuvat vierekkäin kanadanpiiskut ja korallikanukat. Piiskut ovat järisyttävän keltaisia, kanukka muuttuu tumman punaiseksi. Auringon hohde kasvien takaa kruunasi kauneuden. Olen pistänyt meille samanmoisen yhdistelmän, mutta paikka ei liene paras mahdollinen, kun kasvu ja kauneusarvot ovat vielä kovin puutteellisia.

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 3.jpg

Isomaksaruoho on muuttumassa punaiseksi, samalla, kun sen mehevät lehdet pysyvät tuoreen vihreinä. Kasvi voi olla tylsä kesällä mutta ei missään nimessä syksyllä! Pihassani punalatva pyrkii kasvamaan kasvin kaveriksi, eivätköhän ne parin vuoden päästä loista yhdessä.

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 4.jpg

Villiviini on punaisuudessaan ihan omaa luokkaansa: ensin kellertävä, sitten oranssi ja viimein tumman punainen. Miksiköhän tätä ei ole vielä meillä?

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 5.jpg

Moni angervo on mahtava ruskakasvi. Jos niistä ei pidä ylenpalttiseksi, niitä voi istuttaa lehtien väriarvon vuoksi muiden pensaiden sekaan. Edelleen anoppilasta löytyy hieno sekoitus pensaita, joista morsiusangervo muuttuu punaiseksi, peruukkipensas on koko kesän mahtavan violetti ja hopeapensas hohtaa harmaan ja keltaisen sävyisenä. Ruusukin näyttää ruskan värinsä keltaisina ja taustalla sembramänty tuo ainavihantaa vihreää tukea. 

Puista pidän myös kirkkaankeltaisesta haavasta ja punahehkuisista vaahteroista. Ja keltaiset koivumetsät, ah. Onneksi puita kasvaa pihan ulkopuolella, niin kaikkea ei tarvitse yrittää saada itselleen.

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 10.jpg

Anopilta bongasin myös tämän padallisen kauneutta. Hortensiat jaksavat yleensä kukkia pakkasten tuloon saakka. Meillä tosin edes Endless summer -hortensiat (joiden pitäisi kukkia läpi kesän, aluksi vanhoilla versoilla ja sen jälkeen uusilla) eivät tahdo ehtiä kukkaan, mutta niihinkin tulee aivan mahtava ruska. Kuva löytyy alta, eikös olekin hieno?

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 7.jpg

Mitä mieltä olet näistä kasveista? Entä mitä itse suosit?

Syyskasvit_Kasvihormoni.fi 8.jpg

Kommentit (5)
 1. anunpuutarha
  9.10.2014, 11:48

  Meillä ruska on selvästi keltavoittoinen, punaista pitäs saada lisää, ajattelin pilvikirsikkaa:)
  Paras ruskapuu meillä on mongolianvaahtera ja koristeomenapuun ruska on tosiaan niissä pienissä punaisissa omenoissa, joita on satamäärin.

  1. Satamäärin punaisia koristeomenia ei kuulosta sekään huonolta. Vielä, kun ne lehdet muuttuisivat siinä rinnalla vaikkapa keltaisiksi.

   Huomasin, että rönsytiarella muuttuu maan tasolla punaiseksi. Mustikkapensaatkin hehkuvat kovasti. Purppuralehtiset koristeomenapuutkin tuovat punaista. Näitähän löytyi vaikka kuinka lisää, kun vaan katseli ympärilleen!

 2. Ronnalan Ada
  7.10.2014, 15:47

  Itse olen tänä syksynä viehättynyt lepistä. Usein ajatellaan koivun olevan kauniin kullankeltainen syksyisin, mutta tänä syksynä leppä vie heleällä keltaisuudellaan voiton omasta mielestäni. Harmi vaan, että pihassamme on vain koivuja.

  1. Piti ihan googlata ja arvelen, että olet sekoittanut mainitsemani haavat ja noiden leppien kanssa. Leppä on nimittäin yksi niistä puista, joihon ei tule ruskaa. Ylen ruskatietoussivun mukaan ”lepän lehdet varisevat vihreinä, sillä leppä saa juuristobakteeriensa ansiosta riittävästi typpeä muutenkin, eikä sen tarvitse kierrättää sitä.” Mutta olet oikeassa, upeita puita löytyy ihan meidän pitkäaikaisista metsäpuistammekin!

   1. Ronnalan Ada
    9.10.2014, 17:36

    Vai ovat ne haapoja, voi ei miten huono luontotuntemus. Haavat siis. Ne on ihania 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *