Terveisiä keväältä!

kasvatuslaatikko_idut_017.jpgMaailskuu on ensimmäinen virallinen kevätkuukausi. Mittarina lienee yksinomaan auringon valon määrä, sillä minun kevääni alkaa vasta, kun ulkona on alkavan kasvukauden merkkejä. Nyt on kevättalvi, katsotaan sitä kevättä sitten uudelleen ensi kuussa.

Sukeltaakseni mukaan suomalaisten suureen illuusioon, laitoin ruokalautasen piristystä varten keittiön pöydälle kasvatuslaatikon viikko sitten. Idea on nappastu jostain keskitalven puutarhalehdestä. Nyt vaikuttaa siltä, että viimeistään viikon päästä voin napata ainakin herneen ja auringonkukan versoja sataattiin.

Tadaa! Näin kasvukausi on julistettu alkaneeksi!

Kopioi sinäkin idea näin

kasvatuslaatikko_014.jpg

1. Leikkaa paristakymmenestä maito- tai mehupurkista noin kuuden sentin korkuinen alaosa talteen. Kaunista lopputulosta varten tee purkeista mahdollisimman tasakorkuisia, sillä purkkien reunat näkyvät siihen saakka, kunnes kasvu on peittänyt ne.

2. Leikkaa purkkien kulmiin pienet vesaukot (halkaisijaltaan noin puoli senttiä).

3. Asettele purkit kasvatuslaatikkoon, joka on vuorattu vedenpitäväksi muovilla tai parilla kerroksella leivin- tai voipaperilla.

4. Täytä purkit noin viiteen senttiin saakka mullalla. Käytä mieluiten taimimultaa.

kasvatuslaatikko_015.jpg

5. Valitse purkkeihin noin kymmentä sorttia siemeniä. Hyviä ovat esim. herneet, rucola, auringonkukat, punajuuret ja erilaiset yrtit. Liota suuria siemeniä päivän verran. Kylvä siemenet purkkeihin sen mukaan, miltä haluat lopputuloksen näyttävän ja mitä arvelet leikkaavasi eniten salaattisi sekaan.

6. Lisää nimikyltit, jotta muistat, mitä olet kylvänyt.

7. Kastele kylvökset varovasti, mieluiten sumuttimella, jotta siemenet pysyvät paikoillaan. Peitä kylvös kelmulla. Ensimmäiset versot nousevat lajeista riippuen jo seuraavana päivänä, satoa on tiedossa noin kahden viikon kuluttua. 

8. Tee uusintakylvöksiä sitä mukaa, kun käytät purkkien sisällön. Samaa multaa voi vallan mainiosti käyttää useampaan kertaan.

Kommentit (2)
  1. No hei Kivisen Vilma, nyt vasta huomasin kommenttisi! Maaliskuussa on niin kevättalvista, että. Tänään meillä oli lumisadetta oikein olan takaa pariin otteeseen ja välissä mita ihaninta auringonpaistetta. Odotellaan sitä kevättä vielä rauhassa, niin ei hermostu?

  2. Vilma Kivinen
    5.3.2013, 11:35

    Kiitos terveisistä! Tosin juuri nyt ei kovin keväistä ole. Saatiin välillä nauttia ihanan aurinkoisista päivistä. Sitten tuli lumi ja pakkaset. Mutta sellaista keväällä on. Toivottasti istutuksesi kasvavat hyvin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *