Tomaatit haluaisivat vielä kasvaa
Kylmien kelien alkaessa taivasalla kasvavien tomaattien kasvatus tuli tiensä päähän, ainakin melkein. Miltei kaikissa niistä oli vielä runsaasti raakileita, joten totesin, että kasvatuskausi on auttamatta liian lyhyt tällaisena lämpimänäkin kesänä.
Suurin osa tomaateista päätyi pöydälle punastumaan loppuun (tosin osa jäi vielä koettamaan onneaan pihalle). Niiden maku jää huomattavasti tertuissa kypsyneitä valjummaksi. Parhaat lajikkeet syödään sellaisenaan, mutta uskon, että suurin osa pääsee kattilaan porisemaan tomaattisoseeksi. Viime syksyinen lasagne oli taivaallista tällaisista sisäkypsyneistä tomaateista valmistettuna! Vai pitäisiköhän kokeilla, miltä maistuisi vihreistä tomaateista keitetty ketsuppi?
Yläkuvan kaltaisia tomaattiterttuja ripustin kymmenkunta odottelemaan punastumista. Koska suurin osa tomaateistani kasvaa kymmenen litran altakasteluruukuissa, nappasin niitä muutaman sellaisenaan sisälle ja pari siirsin talon seinustalle kaikkein suojaisimpaan paikkaan. Ikkunan äärellä näissä kasvavat tomaatit tulevat hieman maukkaammiksi kuin kasvista erotetut tomaatit.
Kovasti odottelen, että pihan mylläys saadaan siihen vaiheeseen, että pääsen kokoamaan katoksessa odottelevan kasvihuoneen edistämään ensi kesän tomaattikasvatuksia. Talkoolaiset ovat siis tervetulleita, palkaksi saa vaikkapa sitä lasagnea tai valintansa mukaan paistettuja vihreitä tomaatteja.