Hei me mökötetään!

Vauvaperheessä vanhempien kahdenkeskinen aika on kortilla ja pääasiallisesti se tapahtuu vain ja ainoastaan lapsen nukkuessa. Kun taustalla on lähes kymmenen vuoden mittainen aika kahdestaan se ei tunnu juurikaan häiritsevän. Yleensä. 

Sitten tulee se kesähelteinen viikko, kun molemmat vanhemmista haikeina muistelevat niitä hyviä iltoja kesäisessä Helsingissä. Sai tälläytyä ja tylläytyä, lähteä yhdessä nauttimaan terassille kesästä ja valoisista illoista. Vapaus. Ainoa oikea sana kuvaamaan sitä tunnetta näin jälkikäteen ajateltuna. Vielä loman viimeinen ilta ennen miehen töihin paluuta. Olisipa hienoa, jos pääsisimme piipahtamaan yhdessä kaupungissa! Ihan vain me kaksi.

Ei lapselle hoitajaa. Ja niin pieni S, ettei oikeastaan edes raaski vielä hoitoon antakaan.

Ihanan äklöromanttisen kesäillan sijasta me päädyimme tekemään tätä:

smangrycouple.jpg

(kuva täältä)

Kuinka se voikaan riipaista niin syvältä? Onhan tässä ehditty nauttia kahdenkeskisestä ajasta jo huomattavasti kauemmin kun olisimme halunneet?

Ehkä siksi juuri, että emme ole kokeneet vielä aikaisemmin tarpeelliseksi sitä ”Aikuisten omaa aikaa” ja nyt kun sen tarve koitti, jouduimme toteamaan, että tukiverkostomme ei ole kovinkaann laaja. Sukulaisia ja ystäviä kyllä löytyy, mutta suurin osa kovin kaukana. Tämäkö se on se syy miksi neuvolassa niin sen turvaverkoston perään kysellään? Ja tästäkö se ”ensimmäinen vuosi on parisuhteelle se rankin” -aika alkaa? Siitä kun sitä kahdenkeskistä aikaa alkaa kaipaamaan?

Vastassa on taas kasvunpaikka. Tällaisiakin pettymyksiä on vain opittava sietämään. Olenhan nyt äiti.

Mutta lujille se kyllä nyt ottaa.

 

 

 

 

 

Kommentit (6)
 1. Mua myös nyt jo huolestuttaa tuo tukiverkon puute: mun koko lähisuku on tietysti Suomessa, Miehen äiti kaukana (ja sitä paitsi jo liki kahdeksankymppinen), ja kälykin Lontoon ulkopuolella. Toivoisin niiiiin, että vaikkapa perhevalmennuskurssin mimmien kanssa hitsauduttaisiin niin kavereiksi, että voitaisiin välillä hoitaa vähän toistemme muksujakin – muuten en tajua, kuinka pää tulee kestämään koko vauvavuoden. Ystäviä tietysti on, mutta mulla on ainakin vielä aika iso kynnys pyytää heitä ihan vauvaa hoitamaan. Eri juttu sitten, kun muksu on isompi? 

  Yhden suomalaisen ammattilaisnannyn olen täältä päin Lontoota jo löytänyt, joten ehkä pitää vain purra hammasta ja jättää muksu välillä ammattilaisen hoitoon, jotta edes joskus pääsisi ulos kahdestaan… 

  1. Uskon, että hirvittää kun sukulaiset (ja ne kuuluisat isovanhemmat) ovat aivan eri maassa! Meillä puolet niistä on 1000km päässä, eli voivat ihan yhtä hyvin asua missä vain tavoittamattomissa. 

   Toivotaan, että siellä tuo verkostoitumisidea kantaa pidemmälle kuin mitä täällä Suomessa, eli tasan sen tapahtuman ajan. Kuten em. en minäkään osannut ihan pientä edes kuvitella antavani ystävilleni hoitoon. En siksi, että en uskoisi heidän pärjäävän vaan siksi, että siitä olisi niin kamalasti vaivaa ja vastuuuta. (Ja hei, kyllä siinä aikansa menee, että tajuaa, että joku muukin kuin äiti osaa hoitaa lasta ;D) Nyt kun 7kk lähestyy, en enää pidä sitä niin mahdottomana ajatuksena.

   Tähän Nanny asiaan sanoisin, että maassa maan tavalla! Täällä se ei niin yleistä ole, mutta eikös siellä ole Nanny melkein joka talossa? Olen itsekin miettinyt, että pitäisikö etsiä/palkata joku luottolapsenvahti. Ja jos vielä tunnet hyvän suomalaisen, niin en näkisi mitään syytä miksi ei. Kyllä ne vanhemmatkin sitä aikaa tarvitsee, sitten kun sen aika on. Saatat yllätyä (minä ainakin ylllätyin) kuinka kauan siihen meneekään ennenkuin se ajatus tulee mieleen 🙂

   1. Sama ajatus täällä, että isomman taaperon voikin antaa hetkeksi hoitoon, mutta ihan vauvasta on niin paljon vaivaa ja vastuuta, että ehkä ei ihan kelle vain…

    Mä jotenkin aina kuvittelin, että ihan alkuviikkojen jälkeen olisi parisuhteelle eduksi, jos käytäisiin vaikka kerran viikossa ulkona kahdestaan, mutta sitten kun tajusin tuon tukiverkkomme olemattomuuden, moiset kuvitelmat on kyllä kaikonneet. 😉 Ja voihan se hyvinkin olla, ettei edes haluta pois vauvan luota vielä pitkään aikaan. Voihan parisuhdetta ehkä hoitaa kotonakin… (Voi kohtalo, anna meille hyvin nukkuva lapsi!)

    Meidän perhevalmenuskurssin mimmit on tavanneet jo ainakin kerran kurssin loputtua (itse en päässyt, kun olin vielä töissä), joten toiveet on korkealla! 

    1. Toivottavasti valmennuskurssi poikii kivoja äitikavereita, niitä ei voi olla liikaa 🙂 Suomalaiset on kyllä niin surkeita tossa verkostoitumistouhussa!

     Mulle riitti tosi pitkään parisuhdejutuksi se, että katselin umpirakastuneena kuinka isi ja vauva vietti aikaa yhdessä (hyi kun imelää). Ja kyllä mullakin oli jo tammikuualulle suuret synttärisuunnitelmat tehtynä valmiiksi ennen neidin syntymää, mutta nekin jäi viettämättä. En vain halunnut olla hetkeäkään erossa pienestä. 

     Toivon, että kohtaloon teille(kin) suopea ja antaa sen hyvä unisen yksilön 🙂

 2. Hymylainen.blogspot.fi
  9.6.2013, 08:31

  Voi että, itselläni oli samantyyppinen kirjoitus blogissani parisen viikkoa sitten. Poika syntyi niinikään marraskuussa. Ehkä tämä on vaan jokin vaihe sillä nyt meillä mennään taas ”onnenkukkuloilla”. Poika laitetaan jo klo 20 nukkumaan, jotta meillä on sitä omaa aikaa.
  Mutta tuo tukiverkosto on kyllö tärkeää, sen nyt vasta tajuaa kuinka hienoa se onkaan, että vanhemmat asuvat lähellä. Toivotaan, että saatte hieman kahdenkeskistä aikaa, ihan vaan vaikka leffassa tai kaupassa käyntiin.

  1. Luulen myös, että kyseessä on jokin vanhempien kehitysvaihe, kun se ensihurmos alkaa laantumaan ja pikkuhiljaa tajuamaan, että edelleenkin elämää on myös kodin ja vauvan ulkopuolella. Mutta kuten lapsi, niin eiköhän vanhemmat selviä näistä vaiheista.

   Hieno. että te olette löytäneet tavan saada sitä ansaittua ja tarpeellista yhteistä aikaa! 🙂

   Tukiverkosto on kyllä todella tärkeä. Ehkä se meilläkin muokkaantuu tässä ajankuluessa laajemmaksi, kun neiti kasvaa ja omatunto antaa periksi valita hoitaja muistakin kuin neidin isovanhemmista 🙂

   Mukavaa sunnuntaita!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *