Kahdeksan hammasta ja neljä neulaa

Yksivuotiaan ohjelmaan on viime viikkoina kuulunut niin neuvolaa kuin hammastarkastusta.

Yksivuotisneuvolassa me kävimme kaksi päivää ennen syntymäpäivää. Hoikkelikoikkelin teknikset tiedot olivat pituus huikeat 78cm ja paino (ei niin huikeat) 9 050 grammaa. Hammashoitaja laski neidin suusta kahdeksan hammasta.

Painoasiassa Äiti sai ensimmäistä kertaa armoa; lääkärin lausunnossa koreili sanat ”hoikkuus todennäköisesti geeniperäistä” ja ”kasvaa tasaisesti omalla käyrällään”. Edelleen kuitenkin seuraillaan, joten ennen puolivuotisneuvolaa on käytävä vähintään kertaalleen avoneuvolassa tarkistamassa mittoja. Useammin, jos tuntuu, että syömisen kanssa on vaikeaa.

Onneksi syömisen kanssa on enää harvoin hankaluuksia! Meillä on siirrytty 95 prosenttisesti sormiruokailuun ja haarukan käyttöä harjoitellaan ahkerasti. Puuro on ainoa syötettävä ruoka. Kun itse saa syödä, ruoka maistuu! Olemme myös lopettaneet kaiken ”vauvan ruoan” valmistamisen; neiti syö kanssamme samaa ruokaa. Suola lisätään vasta lautaselle, mutta mausteita ei säästellä. Ruoka maistuu, kun se maistuu jollekin! Korvikkeesta siirtyminen tavalliseen laktoosittomaan maitoon on myös tehnyt ruoalle enemmän tilaa.

Touhukkuudesta, motoriikasta ja kommunikointitaidoistaan neiti sai paljon positiivista palautetta, ja hän onkin ketterä kuin mikä. Juosta painelee pitkin pirttiä, tekee palikkapalloa ja lukee kirjoja (makoillen). Myös hakkapenkki on hallussa. Sanoja meillä osataan mm. Äiti, Kakka, Vaippa, Iti, Ei, (M)aito, Tätä. Eläimet sanovat Baak Baak, Vöh Vöh, Vuh Vuh ja karhu murisee. Kirjoista osataan etsiä ankka.

dsc_0269.jpg

Rokotuksia me saimme yhteensä viisi. Neiti neljä ja äiti yhden. Kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat 1-vuotisrokotteet sekä vapaaehtoinen influenssarokote. Äidille myös flunssapiikki, Isi otti omansa töissä. Neidin rokotteet jaoimme kahteen osaa, joista toisen satsi käytiin hakemassa Mummin kanssa tänään avoneuvolasta. Oireiluista ei ole tietoakaan, vaan iloinen tyttö touhuaa aivan normaalisti. Päädyimme ottamaan influenssarokotteen minun huonoista kokemuksista johtuen. Olen itse sairastanut rajuakin rajumman B-Viruksen, jolloin viruin 40 asteen kuumeessa kuusi päivää, toipuminen tuosta kesti vähintään kahdeksan viikkoa. En suinsurminkaan halua lapselleni samaa, enkä liiemmin sairastaa kyseistä tautia itse uudestaan! 

Olisittepa muuten nähneet neidin ilmeen kun, kolmannet itkupotkuraivarit neulan nähdessään osoittautuivatkin turhaksi ja neula upposi Äidin käsivarteen! Itku loppui kuin seinään! (Äidillä oli astetta tiukempi paikka neulakammoisena pysyä skarppina lapsen edessä.)

Hammashoitajan luona visiitti oli neulaton, mutta ei se suun kaivaminen kivaa neidistä ollut. Näyttipä neiti tädille kuinka terävät ne hampaat onkaan! Kahdeksan jo olemassa olevan hampaan lisäksi neljä kappaletta popskihampaita teki tuloaan, ei siis ihme, että kaikkea jyrsitään tällä hetkellä. Muutoin käynti oli peruskauraa: harjataan hampaita, ei juoda limuja, syödään pastillit jne. Mukaan saatiin uusi vaaleanpunainen hammasharja, joka kädessä piti käydä kävelylläkin, kun se oli niin mieleinen <3

 

Onko teidän perheessänne otettu influenssarokotuksia? Entä mitkä on ollut yksivuotiaiden mitat?

 

Ihanaa pakkasviikkoa <3

 

PS. Muistathan tämän: Lilyn -toimitus etsii uusia blogeja suositeltujen joukkoon, sopisiko sinusta vaikka Kasvukäyrät sinne? Tai jokin muu? Käy huikkaamassa oma suosikkisi TÄÄLLÄ ja anna lempiblogeillesi lisää näkyvyyttä! Vielä perjantaihin asti aikaa!

 

 

 

Kommentit (6)
  1. Neuvolassa kysyttiin et tahdotaanko me ottaa se kun riskiryhmään kuulutaan nyt. En ole koskaan ottanut niin nyt vähän epäilyttää et pitäiskö vai ei… enkä ole kyllä sairastanutkaan yhtään influenssaa (tietääkseni ainakaan..). 24/7 nuha minulla on, mutta ei muuta.  

    1. Me ollaan itse otettu rokote joka vuosi jo sieltä 2009 lähtien niin sinällään se oli helppo päätös. Nää rokote jutut on ainavähän kakspiippusia. Mulla isona perusteena neidin rokottamiseen toimi se, että kun hän on lähdössä tammikuussa hoitoon niin riski sairastua kasvaa. Kotona olevalle melkein riittää suojaksi se, että vanhemmilla on. 

      Jokainen tekee niinkuin itse parhaaksi näkee, ja kyllä se sullekin selkeytyy <3 Tässä asiassa ei taida olla sitä oikeaa tai väärää tapaa 🙂

  2. Eevi-typy kuukausi sitten 1-vuotisneuvolassa oli sen 79cm ja 10,2kg, jokin kasvupyrähdys oli tapahtunut kuukaudessa.. Mekin otimme nuo piikitykset kahdessa erässä, äitin toiveesta 🙂

    1. Pitkä tyttö sielläkin! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *