50-luvun pikkukeittiö

Pääsin syksyllä suunnittelemaan pienen 50-luvun keittiön remonttia. Korona toi tähänkin projektiin oman lisänsä, kun keittiön valmistuminen venyi toimitusvaikeuksien vuoksi. Keittöremontista haluttiin selvitä kohtuullisella budjetilla ja kaikki oli tarkoitus hankkia Ikeasta. Lopulta vain kaappien rungot tulivat Ikeasta ja ovet hankittiin Doorielta. Muutaman viikon remontti venyi muutamaksi kuukaudeksi, mutta kärsivällisyys palkittiin lopussa.

 

50-luvun pieni käytävämallinen keittiö oli huonossa kunnossa. Tykkään aina säästää niin paljon vanhaa kuin mahdollista, mutta nyt alkuperäiset kaapit olivat tulleet tiensä päähän. Liukuovia puuttui ja jäljellä olevat eivät enää suostuneet toimimaan. Alakaappien avaaminen ja sulkeminen oli varsinainen projekti. Keittiön toiminnallisuus ei myöskään ollut sitä mitä toivottiin, joten uusien ovien teettäminen puuttuvien tilalle ei tuntunut järkevältä vaihtoehdolta.

 

Remontissa keittiön toiminnot järjestettiin uudestaan ja pimeästä kopista tuli toimiva ja valoisa pikkukeittiö. Uutta keittiötä pääsi suunnittelemaan puhtaalta pöydältä, kun kaikki vanha purettiin pois. Yhtiössä oli ollut putkiremontti muutama vuosi sitten, joten vesipisteen siirtämiseen ei enää tässä vaiheessa haluttu lähteä. Muuten melkein kaikki sitten vaihtoikin paikkaa.

 

Liesitaso ja uuni siirrettiin vasemmalle seinälle. Alkuperäinen paikka oli niin lähellä ikkunaa, että liesituulettimen asentaminen olisi estänyt pienen tuuletusikkunan aukeamisen. Tällaisiakin versioita taloyhtiössä kuulemma on. Uusi järjestys toi myös reilusti työtilaa lieden molemmille puolille.

Jääkaappipakastimen siirto pois ikkunan vierestä toi tilaan lisää valoa ja avaruutta. Myös keittiön valaistusta lisättiin. Liesituulettimen molemmille puolille seinään asennettiin valaisimet sekä lisättiin kattovalaisin. Jostain syystä keittiössä ei ollut alunperin ollenkaan paikkaa kattovalaisimelle. Toisella seinällä valoa tuo yläkaapin alapintaan kiinnitetty ledinauha.

 

Etualan korkea kaappi jäi entiselle paikalleen. Kaappi peittää taakseen putkiremontissa tehdyn uuden viemärivedon. Putket lohkaisevat vähän kaapin syvyydestä, mutta syvyyttä jäi silti riittävästi siivouskaappia varten.

Tällekin seinälle tuli paljon lisää työtilaa, kun liesi siirtyi toiselle puolelle. Tilaa jäi hyvin myös 45 cm levyiselle tiskikoneelle. Isompikin olisi mahtunut, mutta perhe ei kokenut tarvitsevansa suurempaa. Nyt koneen täyttymistä ei tarvitse odottaa niin kauaa, tai pyörittää puolityhjää tiskikonetta.

 

Lattiaksi valittiin ajan tyyliin sopivat Pukkilan kuusikulmaiset laatat ja laatikoiden vetimiksi perinteiset lankavetimet.

 

Vaikka kaapit uusittiin jäi keittiöön vielä hienoja vanhoja asioita, kuten valurautainen patteri ja kuvioitu lasiovi.

 

Kuten niin usein, remontti levisi myös huoneiston puolelle. Kaikki seinät saivat uuden valkoisen maalin ja uudet valkoiset lattialistat. Seuraavaksi vuorossa on eteisen kaapiston uudistus.

 

koti sisustus remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *