Sisustussuunnittelua linnaan

Tänä kesänä ollaan lomailtu Suomessa, kuten varmaan moni muukin. Turku, miehen kotikaupunki, on yksi meidän vakiokohteista. Turussa on yleensä aina joku mielenkiintoinen näyttely ja tällä kertaa sellainen löytyi Turun linnasta. Olen joskus linnassa miettinyt, että onpas kivan näköisiä valaisimia, mutta en ole sen enempää selvitellyt niiden alkuperää. No, nyt selvisi sekin. Linnassa oli esillä näyttely Sisustusarkkitehti Carin Bryggman 100 vuotta.

Carin Bryggman oli alle kolmekymppisenä ensimmäinen oman sisustusarkkitehtitoimiston Suomeen perustanut nainen. Ei huono suoritus! Uransa aikana hän ehti suunnitella Turkuun mykistävän määrän kahviloita, pankkisaleja, kappeleita, ravintoloita, liiketiloja ja yksityiskoteja. Turun linnan sisustuksen, sisältäen valaisimet ja kalusteet, suunnittelu oli Carin Bryggmanin pitkäkestoisin ja tärkein työ. Turun linnassa hän työskenteli yhdessä isänsä Erik Bryggmanin kanssa, joka vastasi linnan restauroinnista.

Etualan punainen tuoli on muuten uudelleen verhoiltu. Räyhäkkä väri pisti silmään muuten niin yhtenäisessä kokonaisuudessa 🙂

Bryggmanin suunnittelemat modernit huonekalut sulautuvat linnaan niin hyvin, että niitä ei tavallisella linnakierroksella välttämättä edes huomaa. Näin korokkeelle nostettuna tuli mieleen, että kalusteet voisivat hyvin olla myynnissä edelleen. Tosin näitä ei ole taidettu koskaan valmistaa vähittäismyyntiin.

Tämän SAB-tuolin voisin ottaa omaan kotiin vaikka heti. SAB-tuoli nimettiin Helsingin Taidehallissa 1950 pidetyssä Taideteollisuusyhdistyksen 75-vuotisjuhlanäyttelyssä näyttelyn parhaaksi tuoliksi. Tuolia valmisti aikoinaan Oy Boman Ab, jonka toiminta loppui jo 60-luvun lopulla. Kenelläköhän tuolin oikeudet ovat? Tämän voisi ottaa uudistuotantoon.

Näyttelyssä jäi myös miettimään, että jos tämä kaikki olisi jonkun miehen tekemää, niin olisivatko nämä kalusteet meille yhtä tuttuja kuin Aallon tai Tapiovaaran huonekalut. Miksi naiset jäävät niin usein alaviitteeksi ja miehet nousevat otsikoihin? Ainakaan taidoista se ei ole kiinni. Onneksi maailma on muuttunut Carin Bryggmanin ajoista, jolloin hän oli yleensä ainoa nainen miesvaltaisessa arkkitehtien ja rakennuttajien porukassa.Näyttelyssä oli paljon hienoja valaisimia. Pois lähtiessä niitä tuli katsottua uusin silmin omassa ympäristössään.

Näyttely on auki 7.3.2021 asti. Ei tosin kannata jättää viime tippaan. Useamman kerran on saanut huomata, että kiinnostava näyttely on jäänyt näkemättä, kun on laskenut sen varaan, että vielä ehtii.

Toinen, neljäs sekä viimeinen kuva: Pertti Mäkitalo

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *