Isot lakritsimarengit

Minulla jäi jäätelön tekemisestä ylimääräiseksi neljä kananmunan valkuaista. Kuten aina, tein ylimääräisistä valkuaisista marenkeja. Niistä on tullut vuosien saatossa minulle sellainen perus juhlatarjottava. Vakiovieraat tietävät jo odottaa, että marenkeja on tarjolla.

 

Tällä kertaa poikkesin perusreseptistäni. Vohvelikesteiltä oli jäänyt jääkaappiin kummittelemaan lakritsikastikepurkki. Hetken mielijohteesta päätin lisätä sitä lorauksen marenkivaahdon joukkoon. Pelkäsin vaahdon lässähtävän, mutta vahinkoa ei tapahtunut. Ja vitsit, kun tuli hyviä!

 

Marengit1.jpg

 

Marengit3.jpg

Marengit4.jpg

 

Marengit

4 kpl Kananmunan valkuaisia

3 dl Sokeria

2 rkl Lakritsikastiketta (Rainbow)

 

Valkuaiset ja sokeri yhdistetään joko vesihaudekattilassa tai teräskulhossa, joka asetetaan kattilan päälle. Seosta kuumennetaan sekoitellen, kunnes sen lämpötila on 60 astetta. Helpointa on, jos käytät lämpömittaria, mutta ilmankin voi kokeilla. Seos on noin 60 asteista, kun sokeri on sulanut ja seos on muuttunut tasaiseksi, kiiltäväksi ja valkoiseksi. Varo kuitenkin kuumentamasta liikaa.

 

Jos käyttämäsi astia ei sovi vatkaamiseen, vaihda seos toiseen kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella kovaksi, kiinteäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi, noin kymmenisen minuuttia. Lorauta lakritsikastiketta nauhana ja nostele kevyesti vaahdon sekaan. Älä enää vatkaa vaan jätä kastike mustiksi raidoiksi vaahtoon. Nostele kahden lusikan avulla isoja kökköjä pellille leivinpaperin päälle. Tasoita marenkien korkeimmat huiput, jotta ne eivät ota väriä unissa. Paista 100 asteisessa uunissa noin 2-3 tuntia. Anna jäähtyä hetki, jos maltat.

 

Marenki2.jpg

 

Meidän oli tarkoitus viedä näitä tarjolle siskon tytön nimipäiville. Mutta hupsis, yhtäkkiä meillä oli jäljellä enää pari hassua marenkia, joista ei olisi saatu aikaan kuin tappelu. Ensi kerralla sitten.

 

Koti Ruoka ja juoma