25 euron ruokavaliovalmennus, mitä sitten?

Pakko puuttua aiheeseen, vaikka se on ehkä jo vähän kulunut. Olen aiemmin kertonut mielipiteeni nettivalmennuksista ja mitä haittaa ja hyötyä koen niistä olevan. Olen myöskin aina lähtökohtaisesti sitä mieltä, että mikään ei opeta niin hyvin esimerkiksi treenaamaan kuin face to face tapahtuva lähiopetus. Se, että joku kädestä pitäen livenä opettaa sulle miten tehdään vaikka maastaveto, niin sitä tietoa ei voita mikään. 

 

Mutta puhutaan nyt enemmän ruokavaliovalmennuksista, jotka ovat nykyään kovassa huudossa. Markkinoilla myydään ties mitä ja halvalla. Tästähän tietenkin alan ammattilaiset ja konkarit ovat avanneet sanaisen arkkunsa. Käytännössä minun tai heidän mielipiteillään ei ole mitään väliä. Jokatapauksessa ne myyvät. On kuitenkin mielestäni kiva seurata tätä kaikkea ja kuunnella ihan oikeasti ihmisten mielipiteitä ja varsinkin niiden asiakkaiden mielipiteitä. No mitä ne konkarit sanoo? No konkarin mielestä kaikki on luonnollisesti täyttä paskaa. Laihtuminen tai kiinteytyminen on helppoa. Lisäksi ihmisten pitäisi kuulema ymmärtää ettei ole helppoa tai nopeaa tietä laihtumiseen, vaan yksinkertaisesti salilla pitää vain tehdä töitä ja syödä ”niin kuin normaalit ihmiset syö”. AIVAN. No joo totta näinhän se on, mutta mietitäänpäs tarkemmin. 

 

ruokisvalmennus1_Fotor.jpg

 

Syöminen ei ole aina pelkkää syömistä. Syömiseen liittyy hyvin paljon erilaisia mielialoja, tunnetiloja, sosiaalisia tilanteita. Kaikki eivät oikeasti tiedä miten syödä, jos haluavat vaikka lihaksia lisää tai haluavat kiinteytyä. Toisaalta taas jotkut voivat tietää mitä syödä, mutta ei paljonko. Puolestaan jollekin tämä on kyllä selvää, mutta kaipaa silti jonkun ohjeen jota noudattaa. Luonnollista eikö? Me ihmiset elämme maailmassa, joka on täynnä sääntöjä ja ohjeita. Ja veikkaan, ettei tästä yhteiskunnasta tulisi yhtään mitään, jos niitä ei olisi. Ohjeet motivoi, mutta saa myös tekemään jotain. Vaikka itse laatisit itsellesi ohjeen, teet sen todennäköisesti motivoituneenpana, kun joku muu on tehnyt sen sinulle. Ja jos vielä maksat siitä se saa enemmän arvoa se ohje. Eikös. 

 

Konkarit ihmettelevät myös sitä miksi ihmiset kaipaavat muuttuvaa ruokavaliota? Noudatat kolme viikkoa jotain ja sitten kaivataan joku taikasauvanheilautus, jolla saadaan lisää buustia. Konkarit haukkuvat ja ihmettelevät ihmisiä, jotka kaipaavat muutosta, kun todellisuudessa ruokavalio pitäisi tehdä niin, että noudatat sitä loppuelämäsi. Aivan. Mutta mikä ihmistä motivoi? Muutos, uusi vaihde, uusi paperi, uusi ohje. Elämän elinehto on muutos. Jos tietäisit, että elämäsi olisi yhtä samanlaista päivää koko loppuelämäsi ajan, eikös alkaisi vähäsen masentamaan. Voisi samantien unohtaa tavoitteet ja päivämäärät. Kaikki suunnitelmat voisi heittää roskakoriin. Siksi ihmiset haluavat uuden ruokaohjelman kolmen viikon päästä, vaikka siinä olisi 5 grammaa vähemmän kaurahiutaleita. 

 

ruokisvalmennus2JPG_Fotor.jpg

 

Kärjistänkö? Kyllä, mutta tässä tapauksessa se on ehkä ainut puolustuskeino minkä voin tehdä puolustaakseni näitä etävalmennuksia. Totta on se, että jos ostat 25 euron ruokavaliovalmennuksen, se ei ole henkilökohtainen. Todennäköisesti sadat muutkin ihmiset saavat sen saman ohjeen ja teillä saattaa olla aivan erilainen lähtötilanne. Kuitenkin näissä valmennuksissa otetaan yleensä huomioon se, että ne ketkä tämänlaisen ruokavalion haluavat ostaa, on heillä yleensä sama ongelma. Ja suurin ongelma on monesti liiallinen syöminen. Liian harvoin syöminen. Ateriarytmistä ei pidetä kiinni ja illalla saatetaan ahmia kolmen päivän kalorit kerralla. Ei tiedetä miten syödä  ja miksi. Tavoitteena ei välttämättä ole muuta kuin saada tukala olo pois ja siinä sivussa menettää muutama kilo. Jos tämä 25 euron valmennus saa aikaan sen, että ihminen voi paremmin. Saa ehkä eväät siihen, että miten syödä tasaisesti ja niin, että jaksaa vielä treenatakkin. Niin ketä tässä häviää? Okei asiakas häviää sen 25 euroa tai enemmän, mutta se on pieni summa siitä, että motivoidut muuttamaan elämäsi suuntaa parempaan, jos olet voinut huonosti esimerkiksi ylipainon tai liian rasvaisen ruuan takia. 

 

Se, että konkarit huutelee ja samalla myyvät itse netissä valmennuksia, jotka eivät itse asiassa ole yhtään sen henkilökohtaisempia ei mielestäni luo hyvää henkeä. Myönnän, että itse en ostaisi välttämättä massavalmennusta, koska olen niin kauan maksanut henkilökohtaisista valmennuksista, mutta en silti ole sitä mieltä, ettei niistä olisi kenellekkään mitään hyötyä tai että ne olisivat vain järkyttävää rahastusta. Bisnestä se tottakai on ja edullinen hinta takaa asiakkaalle pienemmän kynnyksen lähteä mukaan, mutta jollekin se voi olla alku parempaan päivärytmiin. Kaikki eivät välttämättä edes halua näyttää naamaansa tai kaipaa kontaktia sen enempää ammattilaiseen kuin verkossa ja mun mielestä se on enemmän kuin fine. 

 

Mitä mieltä te olette? Kommenttiboksiin saa myös mielellään kertoa kokemuksia, jos löytyy 🙂

<3: Kattu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *