Ajatuksia kissojen markettiruuista

Kaunis utopia?

Sosiaalisessa mediassa on käyty paljon keskustelua kissan oikeaoppisesta ruokinnasta ja tässä asiayhteydessä marketeista saatavat kissanruuat on teilattu saman tien kissalle täysin sopimattomaksi ravinnoksi ja markettiruokaa kissoille syöttävät suoranaisiksi eläinrääkkääjiksi. Meillä kissat syövät ns. sekaravintoa, eli raakoja lihoja ja teollista sekaisin ja valtaosa kissojemme syömästä teollisesta ruuasta ostetaan marketeista. Ai miksi haluan syöttää kissoilleni tarkoituksella sellaista p*skaa, enkä halua panostaa kissojeni hyvinvointiin syöttämällä sille ”kunnon ruokaa”?

Noh, tässäpä perustelut poikineen

  1. Syötän kissoille ainoastaan marketista saatavia viljattomia (ja kasviksettomia) märkäruokia. Kuivanappulaa kissamme eivät syö pääasiallisena ravintona käytännössä ollenkaan, vaan ne toimittavat meidän ruokavaliossamme lähinnä makupalan ja aktivointipallon täytteiden virkaa.
     
  2. Kissamme syövät teollisen ruuan lisäksi myös melko paljon ja kattavasti raakaa lihaa, eli en syötä niille pelkkää ”markettimuonaa”. Sen sijaan että tuomitsee kaikki markettimuonan syöttäjät automaattisesti kissansa taattua sairastumista edesauttaviksi eläinrääkkääjiksi, kannattaisikin kysyä, että syöttääkö henkilö kissoilleen mitään muuta sen markettiruuan lisäksi. Se kun vaikuttaa olennaisesti kokonaisuuteen ja ruuan tasapainoisuuteen.

Keskustelun yhteydessä minulta on kyselty mitä viljattomia ja kasviksettomia ruokia marketeista muka kissoille löytyy, joten päätin laatia tähän jonkinlaisen listan niistä ruuista, jotka itse olen bongannut ja netin avulla listaa vielä jälkikäteen täydentänyt. Mikäli olet aikeissa shoppailla omalle kissallesi marketista näitä ruokia, niin tutkithan vielä itse paikan päällä pakkauksen tuoteselosteen mahdollisten sisältömuutosten ja allekirjoittaneen mahdollisesti tekemien inhimillisten virheiden varalta.

Olen tähän yhteyteen listannut myös muita, omaan arvomaailmaani liittyviä tekijöitä ja huomioita näistä kissanruuista ja toivon että niistäkin on hyötyä ehkä jollekulle toisellekin. Olen myös lisännyt ruokamerkin ja -laadun yhteyteen maininnan, mikäli kyseessä on täydennysravinto. Muuten kyseessä on täysravinnot, eli ruuat joihin on lisätty kaikki kissan tarvitsemat vitamiinit. Koska yritän itse kiinnittää ruuan alkuperään huomiota, listasin tähän myös ruokien alkuperä- ja valmistusmaat kaikissa niissä tapauksissa, joissa ne olivat saatavilla. Joikaisen tässä listatun ruuan kohdalla on myös linkki suoraan valmistajan tai jälleenmyyjän sivuille, joten jokainen voi itse tehdä omat päätelmänsä ruuan ja raaka-aineiden laadusta ja siitä, haluaako niitä omalle kissalleen syöttää.

Almo Nature
  • Almo Nature -ruokaa (täydennysravinto) on saatavilla hyvinvarustetuista tavarataloista, esim. Citymarketit. Ainakin osa näistä sisältää riisiä 1-3%, mutta otin ne mukaan tähän listaan, koska niissä käytetty liha on laadukasta ja 1% riisipitoisuus takaa kissalle tarpeellisen ja riittävän kuidunsaannin. Almo Naturelle plussaa myös siitä, että käyttävät ruuissaan eettisesti kestäviä ja osittain luonnonmukaisesti viljeltyjä raaka-aineita ja ottavat ympäristön huomioon.
Best-in
  • Best-In kotoisa, kissan kanapata (sisältää persiljaa, jonka sanotaan olevan luonnollinen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Valmistus- ja alkuperämaa: Suomi on minulle ehdoton plussa!)
Coshida
  • Coshida on Lidlin oma merkki, sisältää sokeria! (Linkki Saksan Lidlin sivuille, suomenkielistä tietoa en heidän sivuiltaan löytänyt)
Latz
Mjau
Pirkka
PRIMACAT
Rainbow
Sheba

Näiden lisäksi kannattaa vilkaista rohkeasti myös monista marketeista löytyviin eläinruokien pakastekaappeihin ja -altaisiin. Monista kaupoista löytyy kattavasti kissoillekin sopivia raakapakasteita ja monista marketeista löytyy myös rajattu valikoima Mush-raakapakasteita, eli tismalleen samaa tavaraa mitä eläinkauppojenkin pakastealtaista. Eläinkaupoista löytyy toki usein laajempi valikoima raakapakasteita ja meidän huusholliin ostetaan niitä myös eläinkaupoista.

Tämän lisäksi meidän kissamme syövät myös ihan ihmisille tarkoitettuja lihoja, sillä eläimille tarkoitetuista lihoista on vaikea löytää kissan suuhun sopivia lihapaloja, joissa olisi sopivasti haastetta kissan hampaille ja leuoille, mutta eivät olisi liian isoja tai kovia paloja purtavaksi. Kaikki pelkästään kissoille suunnatut raakapakasteet taas tuntuvat olevan lähinnä pehmeää jauhelihaa, eikä niissäkään ole kissojen leuoille tarpeeksi haastetta.

Eniten minua näissä markettiruuissa ja niiden tarjonnassa harmittaa tonnikalan runsas tarjonta ja se, että ainoa löytämäni MSC-sertifioitua tonnikalaa sisältävä kissanruoka sisältää viljaa ja kasviksia, enkä siksi halua sitä omille kissoilleni syöttää. :( Samaan dilemmaan törmäsin aikoinaan Whiskas-annospussien kohdalla, kun luomuraaka-aineista valmistettu annospussi sisälsi kasviksia ja ei-luomu taas ei sisältänyt. Olisin mielelläni halunnut ostaa kissoilleni luomua, mutta en halunnut tehdä sitä niiden ruokavalion kustannuksella. Sheballe kuitenkin ehdoton plussa siitä, että heidän viljattomat ja kasviksettomat lohiruokansa ovat niin ikään MSC-sertifioituja. Marketeissa myytävissä teollisissa ruuissa käytetyn lihan ja eläinperäisten tuotteiden laadusta voidaan varmasti olla montaa mieltä, mutta itse en omien kissojeni kohdalla koe sitä ongelmaksi, koska ne eivät elä pelkällä teollisella ruualla.

Pelkkä eläinkaupasta ostaminen ei takaa ruuan hyvää laatua, eikä siihenkään kannata sokeasti luottaa. Toki monessa eläinkaupasta saatavassa ruokamerkissä liha on laadultaan sellaista että sitä voisi ihminenkin syödä, mutta harmittavan moneen ruokamerkkiin on siitäkin huolimatta lisätty jotain sellaista, mitä kissa ei todellisuudessa tarvitse. Eli silmä tarkkana saa olla siellä eläinkaupassakin, ettei maksa itseään kipeäksi turhaan.

Kannattaa myös huomioida, että monet lihapitoisuudeltaan sataprosenttiset teolliset ruuat ovat täydennysravintoa, joihin ei siis ole lisätty kissalle tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikäli syötät siis kissallesi pelkästään täydennysravinnoksi luokiteltavia säilykkeitä, tulee kissan vitamiinien ja kivennäisaineiden saamisesta huolehtia erikseen.

En ole eläinkaupan teollisia ruokia vastaan ja ostan kyllä kissoillemme aina aika-ajoin eläinkaupastakin jotain herkkuruokaa. En kuitenkaan ihan täysin ymmärrä markettiruokien ehdotonta teilausta, etenkään silloin, jos niitä syötetään osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Jos minulla on vaihtoehtona ostaa kissoilleni säilykepurkissa olevaa täydennysrehua tai tuoretta ja raakaa lihaa, niin ei varmaankaan ole vaikeaa arvata, kumpaa mieluummin ostan.

Näihin seikkoihin siis perustan päätökset, jotka olen kissojeni ruokavalion suhteen tehnyt. Tämän lisäksi haluaisin joskus ostaa kissoillemme kokeeksi pakastettuja jyrsijöitä, mutta se edellyttäisi jonkun kotimaisen ruokajyrsijäkasvattajan löytämistä ja eläinten ostamista suoraan häneltä. Ruokajyrsijät kun minun käsitykseni mukaan tulevat eläinkauppoihin keskieurooppalaisista ”tukuista”, joissa niitä kasvatetaan kyseenalaisissa olosuhteissa. Jos siis vain suinkin voin asiaan vaikuttaa, niin haluan että eläinteni ruuaksi päätyvät eläimet ovat asiallisesti pidettyjä, kasvatettuja ja lopetettuja.

Mitä sinun lemmikkisi syövät?
 

EDIT 24.2.2015:

Listaa päivitetty. Pari uutta ruokaa lisätty ja yksi poistettu muuttuneen tuotesisällön vuoksi. Lista laitettu samalla myös aakkosjärjestykseen.

Jos löydätte marketeista viljattomia ja kasviksettomia ruokia joita tältä listalta ei löydy, niin infoattehan minua esim. kommentoimalla tätä postausta, niin lisäilen ne tähän listaan. Mikäli huomaatte listassani virheitä tai ruokia jotka sinne eivät kuulu, toivon niinikään yhteydenottoa. :)

Kommentit

Silkkitassu

Meillä syödään pääasiallisesti raakaruokaa (lintujen eriosia), johon sekoitetaan vitamiinien ja hivenaineiden lähteitä. Raakalihat tilataan tällä hetkellä Vauhti-raksulta, mutta myös paikallisilta eläinkaupoilta, joissa raakapakasteita sattuu olemaan.

Välillä on nappulakippo muiden ruokien vieressä, mutta nyt kun näädät ovat oppineet syömään raakaa (syötetty kolme vuotta) niin nappulat eivät edes kelpaa. Joskus olen ostanut myös kissojen märkäruokia yksittäisiksi herkuiksi. 

Meillä on Totally Ferret -merkkistä näätien nappulaa. Hyvänlaatuinen (vähän kasvista, vähän tuhkaa, proteiinia ja rasvaa oikeassa suhteessa) kissannappulakin olisi hätätilanteessa mahdollinen, mutta ei missään nimessä koirien nappulat.

Kannatan myös monipuolista ruokavaliota! Meillä ainakin turkista näkee, voiko näätä hyvin. Meille tulleelle kodinvaihtajalla alkaa nyt olla todella muhkea turkki, joka kiiltää ja voi hyvin ihan erilailla kuin meille tullessaan. Aikaisemmassa kodissa näätä oli ollut vain kissannappulalla, mikä ei luvannut hyvää.

 

 

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Jep! Ja siinä olet ehdottomasti oikeassa, että eläinlajille ehdottomasti sille sopiva ruokavalio! En tiedä kuinka paljon freteillä on tutkittu asiaa, mutta esim. kissallahan, aivan kuten ihmiselläkin, vääränlainen ruokavalio aiheuttaa pidemmällä tähtäimellä erilaisia sairauksia.

Kissoilla ylipainon ja sen aiheuttamien terveysongelmien (diabetes, sisäelinten ongelmat yms.) lisäksi yksi yleisimmistä lienee virtsavaivat, jotka käsittääkseni kroonistuvat helposti ja ovat todella kivuliaita. Vääränlainen tai liian suuren osan ruokavaliosta muodostuva nappula on kaiketi yksi pääasiallisista fyysisten pissavaivojen aiheuttajista.

Kiitos kommentistasi, näätänäkökulma on aina tervetullut näihin keskusteluihin! Siinä on kyllä sellainen laji, jonka lajityypillisestä käyttäytymisestä ja ruokavaliosta ei ihmisillä vielä olekaan ihan hirveästi tietoa! Joten kiitos ja keep it up. :)

metta (Ei varmistettu)

Latzin kaikissa kissanruoissa on viljaa, vaikka tuoteselosteessa ei sitä mainita. Olen juuri tällä viikolla tiedustellut heiltä asiaa ja sain vastauksen, että heillä ei ole viljattomia tuotteita. Myöskään esim. Zooplussan viljattomien tuotteiden ryhmässä ei ole Latzia. Jotenkin vilja on piilotettu tuoteselosteessa joko pelkällä kasvismaininnalla tai jätetty kokonaan laskematta tuotteen sisällön prosenttimääriin (ainakin lihahyytelöissä summa on muutaman prosentin vajaa 100 %). Eviralla on hyvin tarkat ja mutkikkaat ohjeet noiden tuotetietojen ilmoittamisesta, enkä ainakaan itse pysty selvittämään, onko tuotteen sisältö ilmoitettu oikein. Olen esittänyt Purinalle lisäkysymyksiä, mutta niihin ei ole ainakaan toistaiseksi vastattu.

Norskin yh-emo (Ei varmistettu)

Kiitos tästä bloggauksesta!
Ja olipa ihana lukea näädästä :) Samankaltainen tilanne täällä: "Meille tulleelle kodinvaihtajalla alkaa nyt olla todella muhkea turkki, joka kiiltää ja voi hyvin ihan erilailla kuin meille tullessaan. Aikaisemmassa kodissa näätä oli ollut vain kissannappulalla, mikä ei luvannut hyvää."

Minun sijoituskissani on todennäköisesti allerginen viljalle, ainakin vehnälle, joten markettien tuotteet ovat nykyään kovassa syynissä erityisesti kuivanaksujen ja herkkupalojen suhteen.
Etsinkin netistä kissalleni sopivaa viljatonta täydennysruokaa ja päädyin zooplus-verkkokaupan sivuille josta löytyi mukavasti viljatonta kissanruokaa kuiva- ja märkäversioina.
Kissa ei myöskään erityisemmin pidä kalasta ja silti löytyi mukavasti vaihtoehtoja. Hedelmiä ja vihanneksia toki on monissa tuotteissa mukana. En henk. koht. tuota ymmärrä koska kissa on lihansyöjä ja minun norskini ei ainakaan mitään herneitä puputa vaan grillatua kanaa, paistijauhelijaa ja kinkku- sekä porsaanlihasuikaleita sen ruoan olla pitää, valikoitujen pussiherkkujen (nirso!) lisäksi.
Applaws - tuotteet: "mukailevat kissan luonnollista, runsaaseen eläinproteiiniin perustuvaa ruokavaliota. Tuote sopii myös allergisille ja ruoka-aineyliherkkyyksistä kärsiville kissoille."

Lisää kissan terveys ja erikoisravinnoista & verkkokauppa:
http://www.zooplus.fi/shop/kissat/taydennyshttp://www.zooplus.fi/shop/ki...

Sari12345 (Ei varmistettu)

Citymarketissa on Encore merkkistä viljatonta kissanruokaa

Anzu (Ei varmistettu)

En coresta kellään kokemuksia?Itse syöttänyt joskus sitä. Ja olisi tarkoitus syöttää sitä jatkossa.siinä on tosi paljon lihaa(oliko 70prossaa tai yli) siis tarkoitan encore kana kuivamuonaa.se maistuu kyllä kissoilleni hyvin ja juovat vettä riittävän hyvin. Pääasiassa encore raksuja syövät jos ruoka on hyvä . Nuorenpi kissa herkkävatsainen niin syövät molemmat tällä hetkellä canagan kuivamuonaa.se on runsaslihaista hyvää ruokaa. Ajattelin että olisi marketista saatava laaturuoka tuo encore. Kun olisi kätevin hakea k.kaupasta raksusäkki aina

Anzu (Ei varmistettu)

Niin 80prosenttia on encoressa kanaa

Anzu (Ei varmistettu)

Niin 80prosenttia on encoressa kanaa

Kommentoi