Aktivointi pitää kissan ja omistajan tyytyväisinä

Kaunis utopia?
Tämä kirjoitus käsittelee kissan aktivointia ja sen keinoja. Jotta saisin postauksen pysymään edes jokseenkin luettavan pituisena, on teksti hyvin tiukka tiivistelmä aiemmin aiheesta kirjoittamastani tekstistä. Koko setti lyhentämättömässä muodossaan löytyykin kissojemme kissantassut-sivuilta. Löydät aiheeseen liittyviä linkkejä kissantassut-sivuille myös tästä postauksesta.

Kaikki kissan aktivointiin liittyvät kommentit, vinkit ja kokemukset ovat myös enemmän kuin tervetulleita! Olisin kiinnostunut kuulemaan myös kaikista kissan turvalliseen ulkoiluun liittyvistä ratkaisuista sekä kissan aktivointiin liittyvistä tee-se-itse-ratkaisuista. Sana kommenttiboksissa on siis vapaa! :)

Mikäli te ihmiset olette kiinnostuneita (kertokaa ihmeessä kommenttiboksissa että oletteko), voisin kirjoitella ensi viikolla jotain myös tempputassuilusta, eli kissojen "kouluttamisesta" ja temppujen tekemisestä.

HUOM! Tämä teksti ei perustu kirjaoppiin, eikä mihinkään virallisiin näkemyksiin vaan Käsittelee ainoastaan oman kokemukseni kautta opittuja ja meidän perheessä hyväksi havaittuja asioita.
 


Kissan aktivointi kuulostaa monen ihmisen korvaan utopistiselta ja vähintäänkin suurta ajallista ja rahallista panostusta vaativalta ponnistukselta. Mielikuvitusta käyttämällä ja kissan luontaisia ja lajityypillisiä ominaisuuksia soveltamalla kissan aktivointi kuitenkin hoituu muiden tavallisten arkiaskareiden lomassa kuin itsestään.

Monet ajattelevat kissaa vain mukavuudenhaluisena ja laiskana sohvannurkan lämmittäjänä, joka nukkuu suurimman osan vuorokaudesta eikä kaipaa virikkeitä. Luonnostaan kissa on kuitenkin aktiivinen eläin, joka tarvitsee elinympäristönsä tarjoamia virikkeitä ollakseen tyytyväinen. Kun unohtaa kissan aktivoinnista turhat suorituspaineet ja ennakkoluulot, huomioi kissan luontaiset ja lajityypilliset käyttäytymismallit ja maustaa seoksen aimoannoksella mielikuvitusta, pääsee jo pitkälle.

Tulet kyllä huomaamaan, ettei kissan aktivointi ole rakettitiedettä, vaan mukavaa yhdessäoloa karvaisen ystävän kanssa. Lisäksi kaikki kissan ja ihmisen välinen yhteinen tekeminen on omiaan voimistamaan ihmisen ja eläimen välistä suhdetta, luottamusta ja tuntemusta. Uskonkin, että jokaiselle kissalle ja jokaiselle omistajalle on olemassa ne jutut jotka heille sopivat parhaiten. Toivottavasti annan tämän tekstin myötä edes yhdelle lukijalle kipinän ottaa selvää, mitkä ne juuri hänen ja hänen kissansa kohdalla ovat.

Turhautunut kissa

Kissa on aktiivinen eläin joka kaipaa sisältöä elämäänsä. Jos kissalla ei ole tarpeeksi lajille tyypillistä tekemistä, se voi tylsistyä ja turhautua. Mistä sitten tiedän onko kissani lisävirikettä vailla?

Tekemisen puutteesta kärsivä kissa voi passivoitua. Sen unen määrä voi lisääntyä, sillä nukkumalla kissa yrittää paikata virikkeiden puutettaan. Nukkuessa kissan elimistö kun erittää samaa mielihyvähormonia kuin mitä vapautuu sen saalistaessa tai leikkiessä, mutta vain pienempiä määriä kerrallaan.

Tekemisen puutteesta kärsivä kissa saattaa myös keksiä itselleen tekemistä, joka ei useinkaan ole omistajan mieleen. Yölliset rallit, kaappien kolistelu ja kaappien sisällön penkominen lattialle. Omistajan silmissä ilkeitä tihutöitä, kissan mielestä ainoaa virikettä mitä sen elinympäristöstä löytyy.

Mitä minä sitten oikein voin tehdä?

Sen sijaan että kissaa yritetään ykskantaan kieltää tekemästä epätoivottuja asioita, kannattaa sille yrittää keksiä ja tarjota sallittuja virikkeitä niiden tilalle. Tällaisia ovat muun muassa:

  • Aamulla töihin tai kouluun lähtiessäsi jätä kissalle ikkuna tai ikkunaverho auki, mielellään sellainen jonka äärelle se pääsee esim. pöydän päälle istumaan. Monet kissat nauliutuvat pitkäksikin aikaa tuijottelemaan tosi-teeveetä, jota tämä luonnon oma laajakuvatelevisio tarjoaa päättymättömänä lähetyksenä.
  • Mahdollista kissan hyppiminen ja kiipeileminen. Kissan tilaan kuuluu myös korkeusulottuvuus ja se hahmottaakin tilan kolmiulotteisena. On tärkeää että asunnossa on kissalle mahdollisuus kiipeilyyn ja hyppimiseen. Kissaystävälliseen sisustamiseen onkin olemassa lukuisia, ihmisenkin silmää miellyttäviä vaihtoehtoja, joista jokainen kissanomistaja voi valita omaan makuunsa sopivat.
  • Pyhitä leikkihetki. Osallistu kissasi leikittämiseen päivittäin. Tehokas väline kissan leikittämiseen ja ylimääräisen energian purkamiseen on laser-osoitin, josta lähtevää punaista valopistettä moni kissa jaksaisi jahdata vaikka maailman tappiin asti. Erilaisilla huiskilla ja naruilla varustetut onkilelut ovat myös monen kissan mieleen ja niillä voi leikittää kissaa vaikka televisiota katsellessasi (näin toimitaan ainakin allekirjoittaneen perheessä).
  • Järjestä kissalle turvallinen ulkoilumahdollisuus. Rivitalo- tai omakotitaloasukkaat voivat järjestää pihalle ulkoilutarhan ja kerrostaloasukkaat voivat verkottaa parvekkeensa. Myös turvallinen, auki oleva ikkuna on kissan hyvä virikkeistäjä, mutta tuolloin ikkunan pitää olla kissan kestävästi suojattu, jottei kissa päätä lähteä livohkaan.

Pyhitä lepopäivä

Jos pyhitätkin leikkihetken, niin muista pyhittää myös lepopäivä. Niin liikunnan kuin aivojumpankin vastapainoksi tarvitaan myös lepoa. Joka päivä ei kissan kanssa siis tarvitse mennä sen "pitkän kaavan kautta" tai potea huonoa omatuntoa siitä jos jonain päivänä, kahtena tai vaikka koko viikkona jää kissan aktivoinnit muiden kiireiden takia väliin.

Aktivointipallot ja muut vastaavat pelit joissa edetään kissan itsensä määrittelemää tahtia ovat myös omiaan rentona aktivointimuotona. Tällöin kissan ei ole pakko tehdä mitään jos se ei halua, mutta ylimääräisen energian purkamiseen on olemassa kokoajan kuitenkin mahdollisuus.

Olen huomannut, että meille soveltuu jaksottainen aktivointi niin, että välillä tehdään päivittäin esimerkiksi temppuja ja sitten saatetaan pitää pidempikin tauko ilman mitään. Kun taas tauon jälkeen palataan takaisin "temppumoodiin", ovat kissat entistä innokkaampia ja motivoituneempia temppuilijoita.

Jos kissaa rasittaa ja "painostaa" jatkuvasti, se kyllästyy, eikä sen mielenkiinto ja motivaatio pysy yllä. Siksi onkin hyvä löytää balanssi työn ja levon välissä. Jokaisella kissalla ja omistajalla se balanssi lienee yksilöllinen ja löytyy vain kokemuksen kautta.

Kissan aktivoiminen vaatii oman panostuksensa, mutta ei välttämättä ole niin vaikeaa ja monimutkaista kuin voisi ajatella. Tyytyväinen kissa on ilo myös omistajalle. Mikä olisikaan parempaa kuin tietää että sylissä kehräävä maukulainen hurisee silkkaa tyytyväisyyttään?

KUVAT: ARI K.

Kommentit

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Mä olin just suunnitellu postausta samasta aiheesta! Mulla on luonnoksissa ylhäällä suurinpiirtein samat asiat kuin tässä! :D Hyvä kirjoitus siis! Taidan yrittää omassa blogissani vähän jatkaa tätä aihetta pidemmälle, esim. pohtia erilaisia leikityskonsteja. Tai sit laitan pari kuvaa ja linkin tähän sivuun...;D

Yksi hyvä aktivointilelu löytyi vahingossa vappuna: heliumpallo jossa on pitkä naru...

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos kommentistasi. :) Mä ajattelin myös jatkaa tästä aiheesta jossain vaiheessa tekemällä vertailun meidän kissojen suosikkileluista. :D Kirjoita sinäkin ihmeessä omasi, kissan aktivoinnista kun ei koskaan voi kirjoittaa liikaa! 

ps. Me puolestaan keksittiin - tai siis tuo mies keksi :D - pari vappua sitten tällainen oikein laiskan miehen sähköinen kissanleikityskoje. Kyseessä siis pari serpentiininpätkää jotka sidotaan pöytätuulettimeen. Tuuletin päälle ja avot! Vappu on kissanaktivointihärveleiden keksimisen innovatiivisinta aikaa! Oisko patenttihakemuksen paikka? :D

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Oi vitsi miten hyvä idea! Laiskan miehen leikitysvinkit on aina tervetulleita ;)

Mikä määrä unta on liikaa unta?

Rakas kisuni kun nukkuu paljon = käytännössä aina. Se hengailee seuranamme aamulla (joilloin sen työhön kuuluu herättäminen) ja hetken illalla jolloin sen kanssa voi leikkiä tai sitä voi rapsutella. Joskus se saattaa tunnin kaksi myös istua ikkunanlaudalla. Mutta siinä se. Mitään pahojaan se ei koskaan tee ja useimmiten leikittämisyritykset päättyvät halveksuvaan katseeseen - leiki it. 

Oon kuullut myös, että masentuneen kissan erottaa siitä, että se taas ei nuku riittävästi (päinvastoin kun ihminen taas masentuneena yleensä nukkuu taas paljon). Oon vaan miettiny että mikä on se kissan keskiverto unimäärä josta nää muutokset sitten tunnistaa. Onko jollain tietoa?

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos kommentistasi. :)

Tuohan on varmasti ihan täysin yksilöllinenkin asia. Toiset kissat ovat vilkkaampia kuin toiset. Varmasti myös ikä vaikuttaa, nuoret kissat ovat luonnollisestikin aktiivisempia kuin vanhemmat. Et kertonut minkä ikäinen kissasi on, mutta vanhoilla kissoilla unen määrä kasvaa ja ne usein nukkuvatkin valtaosan päivästä.

Tunti tai kaksi ikkunalaudalla ikkunasta ulos tuijottelua voi hyvinkin olla riittävä aktiviteetin määrä sinun kissallesi. Ei siis minun mielestäni voi sanoa mitään yleispätevää minimi tunti-/minuuttimäärää mitä kissan pitäisi päivässä aktiviteetteja saada, sillä kissat ovat yksilöitä ja persoonia aivan kuten ihmisetkin.

Kaikki kissat eivät myöskään motivoidu samoista asioista. Sinun kissasi pitää leluilla leikkimistä mitä ilmeisimminkin "tylsänä" ja halutessasi voitkin kokeilla että kiinnostuisiko se tekemään leikkimisen sijaan jotain muuta. Esimerkiksi aktivointipallot ovat monen kissan mieleen ja ruoka yleensä motivoi vaativintakin kissaa.

Toisaalta, kissaa ei missään nimessä voi eikä tulisi pakottaa. Jos kissasi ei yksinkertaisesti halua leikkiä, niin silloin se varmasti on tyytyväinen kunhan saa katsella halutessaan ikkunasta ulos. :)

Kissahan kyllä periaatteessa nukkuu verrattain paljon. Sen luontainen päivä koostuu nukkumisesta, saalistamisesta ja syömisestä. Kissa saattaa tosin kuluttaa noin 7-8 tuntia päivässä saalistamiseen. 

Pikaisella googlailulla löysin muutaman aiheeseen liittyvän linkin: 

Hillspet.fi - Kissanpennun psykologiaa

Avatv.fi - Tiesitkö? Näin kamalan paljon kissa nukkuu!

Toivottavasti näistä linkeistä löytyy vastaus kysymykseesi. :) 

Kiitos kattavasta vastauksesta :)

Kissani on vasta 5 vuotias mutta toisaalta se on rodultaan britti, jotka tunnetusti ovat vähän löllyköitä. Itse oon tosiaan ajatellut asian niin, että enköhän mä sen huomaa jos sitä kovasti joku asia vaivaa...

Käydessämme äidilläni (jossa koko suku juoksee kylässä) se ainakin väsyy jossain vaiheessa ja hakeutuu omaan pimeään nurkkaansa. Liika on siis ainakin sille liikaa! Mutta kyllähän sitä joskus huono omatunto vaivaa kun näkee, että kissa hakee ainakin huomiota (ehkä myös aktiviteetteja) ja itsellä on muka joku kiire johonkin. Mutta sellaista se rakastaminen kai aina vähän on; tasapainottelua huonon omantunnon kanssa.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Itsekin olen kuullut brittien olevan rauhallisia pötköttäjiä. Voihan kissasi runsasunisuus johtua ihan siitäkin, että se sattuu olemaan hieman rauhallisempi tapaus. :) Jos haluat kokeilla jotain uutta aktivointitapaa mutta olet kiireinen, niin ehdotan edelleen aktivointipalloa. Siinä kun ei tarvita ihmisen välitöntä läsnäoloa ja kissa voi sitä pyöritellä ihan itsekseen. :) Uskon kyllä että kissasi on nykyiselläänkin täysin tyytyväinen elämäänsä. :)

Sinä tunnet kissasi parhaiten ja huomaat kyllä jos kissallasi on jokin hätänä. Kukaan ei voi kissaa tuntematta tai näkemättä sanoa mitään, mitä sinä itse et jo tietäisi. Sain sitäpaitsi käsityksen että kissasi on nukkunut aina paljon. Täten päättelisin runsaan nukkumisen olevan ennemminkin luonteenpiirre, kuin merkki mistään sairaudesta. Mikäli nukkuminen olisi lisääntynyt yht'äkkiä dramaattisesti, voisi asia ollakin eri ja sairauden mahdollisuus olemassa.

Hyvää kesän jatkoa sinulle ja brittiläisellesi. :)
 

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Jep. Vaikka kissat eivät olekaan laumaeläimiä sanan varsinaisessa merkityksessä, niin sosiaalisia eläimiä ne kyllä ovat. :) Eli kuten vanha sananlasku sanoo: kaksin aina kaunihimpi. Tai kolmin. Tai neljin... :D

Mulla on samoja kokemuksia tuosta, että kollit - vaikka olisivatkin leikattuja - ovat leikeissään tyttökissoja huomattavan paljon rajumpia. Tyttökissoilla saattaakin mennä herkästi herne nenään poikien rymyämisistä, jonka päälle ne itse eivät välttämättä ymmärrä.

Olen kuullut muiltakin kissaihmisiltä samansuuntaisia kokemuksia, joiden mukaan parhaiten samalla aaltopituudella keskenään ovat samaa sukupuolta olevat kissat. :)

ps. Joo, näyttelyharrastukseen saa kyllä omaisuuden kulumaan. Ei ne pelkät näyttelymaksut vaan myös ne kaikki ihanat huiskat ja muut pelit ja vehkeet mitkä sieltä näyttelystä tulee aina raahattua mukana. :D

kaunisutopia
Kaunis utopia?

:D Aivan.

I_love_kitties (Ei varmistettu)

Olipa mahtava idea tuo serpenttiini-tuuletin. Ensi vappuna on pakko kokeilla... tai no, miksei jo nyt, jos serpenttiiniä vain kaupasta saa! :D Mä luin jostain eläinjärjestön sivuilta hyvän, myös laiskan miehen leikityskonstin, joka takuuvarmasti saa kissin kuin kissin liikkeelle. Leikin nimi on pomppivat papanat. :D Eli tapahtuu siten, että otetaan vaikka 5-10 kpl raksupalleroita (itse käytän light papanoita), menee itse istumaan sohvalla ja heittää kissille yksitellen papanoita eri puolille huonetta. Papanat pomppivat ja liukuvat lattialla ja pingahtavat kiinnostavasti, jopa suuntaa muuttaen, ja kissa saalistaa papanan ja saa hyvänolon tunnetta kun saa saaliin kiinni ja saa jopa syödä sen. Itse olen yhdistänyt leikkiin tietyn kutsuäänen, joten mirri tunnistaa heti, kun aletaan leikkiä pomppivia papanoita. Erityisen kivaa kissan mielestä on, jos papanan heittää sellaiseen paikkaan, jossa kissa joutuu tekemään töitä saadakseen sen. Itselläni esimerkiksi on iso kukkaruukku huoneen kulmassa, ja ai intoa kun papana pomppii ruukun taakse. Sitten sitä kukkaruukkua kierretään ja tassulla kalastellaan papanaa kunnes viimein saalis jää kiinni.

Kommentoi