Jälkisanat

Kaunis utopia?

Käytyäni keskustelua GamerGate-asiasta toisaalla, päätin palata asiaan ja kirjoittaa pienet jälkisanat koskien edellistä kirjoitustani. Kirjoitin tämän tekstin edellisen kirjoitukseni kommentteihin ja laitan sen nyt vielä tähän (hieman viilattuna, sisältö kuitenkin sama), omaksi postauksekseen.

Vaikka keskityinkin omassa kirjoituksessani vain NAISTEN saamiin heidän asemaansa halventaviin uhkauksiin ja vihaposteihin, niin asiasta toisaalla käymäni keskustelun myötä on selvinnyt, että vastaavanlaisia uhkauksia osoitetietoineen jaellaan myös miespuolisille pelintekijöille. Eli vaikka näitä naisia on solvattu siitä että he ovat naisia ja tässä on sitä kautta kyse myös sukupuolten tasa-arvosta, niin se ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan pelintekijät sukupuoleen katsomatta ovat näille uhkailijoille vapaata riistaa.

Itse olen kieltämättä lukenut aika vähän aiheesta toistaiseksi ja pohjannut alkuperäisen kirjoitukseni niihin lähteisiin, joita olen lukenut/silmäillyt. Ehkä lähdin vajailla tiedoilla asiaa purkamaan, ehkä en. Ehkä olin valtamedian vietävissä kun tartuin heidän näkökulmaansa ja ruokin sitä, ehkä en.

Koen kuitenkin, että moni osa tekstistäni pätee myös yleisellä tasolla, jos nais/mies asetelman tilalle vaihdetaan vaikka pelintekijä/uhkailija. Sinänsä en siis koe kirjoittaneeni mitenkään ihan täysin pelkkää huttua, vaikka kieltämättä ongelman koko laajuus ei kirjoituksestani tulekaan ilmi.

 

"Eli vaikka näitä naisia on solvattu siitä että he ovat naisia ja tässä on sitä kautta kyse myös sukupuolten tasa-arvosta, niin se ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan pelintekijät sukupuoleen katsomatta ovat näille uhkailijoille vapaata riistaa."

 

Toisaalta, vaikka kyse onkin laajemmasta ongelmasta, niin tekeekö se yksittäisten ihmisten kokemuksista yhtään sen vähäpätöisempiä? Ihmiset eivät ehkä pystyisi samastumaan samalla tavalla, jos tappouhkausten kohteet esiteltäisiin ainoastaan geneerisenä "pelintekijät"-ryhmänä. Ehkä tämä aihe vain tarvitsee henkilötarinoita, jotta ihmisillä olisi jotain konkreettista tarttumapintaa. Näihin nimenomaisiin henkilötarinoihin tuo sukupuoleen liittyvä syrjintä nyt sattuu liittymään ja täten se liittyy myös itse aiheeseen. Ei, se ei ole koko totuus, mutta se on osa totuutta, joka julki tultuaan ja uutiskynnyksen täällä Suomessakin ylitettyään ehkä raivaa tietä myös laajemmalle keskustelulle.

 

"Toisaalta, vaikka kyse onkin laajemmasta ongelmasta, niin tekeekö se yksittäisten ihmisten kokemuksista yhtään sen vähäpätöisempiä?"

 

Mielestäni Nyt-liitteen kirjoitus oli asiallinen ja herätti ajatuksia. Kieltämättä se oli hieman yksipuolinen ja olisi ehkä näin jälkikäteen ajateltuna kaivannut hieman laajempaa taustoittamista. Toisaalta haluan myös uskoa, että kyseinen kirjoitus herättää ihmiset googlaamaan aihetta laajemmaltikin, jolloin sen koko laajuus ja karmeus toivon mukaan selviää.

Tarkoitukseni ei todellakaan myöskään ole ollut leimata kaikkia miespelaajia naisvihaajiksi ja siksi olenkin käyttänyt erinäisiä nimityksiä kuten "machot" ja "konservatiivit" erottamaan nämä tappouhkausten tehtailijat muista, säyseämmistä miespuolisista pelaajista. Kaikki miespuoliset pelaajat eivät siis ole misogynisiä sovinisteja ja vaikka ehkä joku uutiskanava saattaa tällaisen yleistyksen tehdäkin, niin toivottavasti minä piskuisine blogeineni en kenenkään mielestä lukeudu niihin.

Ymmärrän myös harmistumisen korruptiopuolesta, eikä korruptio missään nimessä ole hyväksyttävää sekään. Väkivallalla uhkailu ei ehkä kuitenkaan ole rakentavin tapa puuttua asiaan, etenkään silloin, jos kaikki epäilyt perustuvat kuulopuheisiin, eikä mitään faktaa ole. Korruptio on rikos ja sellaisenaan tuomittavaa, mutta niin on laiton uhkailukin ja mielestäni vähintään yhtä tuomittava sellainen.

 

"Korruptio on rikos ja sellaisenaan tuomittavaa, mutta niin on laiton uhkailukin."

 

 

Kommentit

Anonyymi (Ei varmistettu)

Mukavaa lukea hieman pähkäilevää ajatuksen juoksua Gamergatesta. Ei me "hardcore"-pelaajat todellakaan olla mitään naisvihaajia. Ajatusleikkinä voit siirtää itsesi hardcore pelaajan päähän ja miettiä mikä olisi maailman hienoin asia? Nii-in, sehän olisi se pelaava tyttöystävä :-).

Jotenkin hieman absurdia edes väittää, että pelaajat olisivat erityisen naisvastaisia. Tietysti yksittäisiä sekopäitä löytyy, mutta niin löytyy aivan kaikkialta muualtakin.

Sen verran kritiikkiä antaisin, kuten itsekin huomasit tuo nyt.fi artikkeli oli kaikessa yksipuolisuudessaan vastenmielinen ja Gamergaten syvin olemus onkin pelijournalismin täydellinen rappio.

Yhdessä kaikki eteenpäin. Sukupuoliroolit eivät kuulu pelimaailmaan hyvässä eikä pahassa. Pelataan pelejä ja pidetään hauskaa ulkoisista seikoista välittämättä. Samalla viivalla kaikki :).

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos. :) Tämä oli todella tervetullut kommentti, hienoa että tästä voidaan puhua ihan ilman sarvia ja hampaita, ystävällisessä hengessä. 

///

Nyt.fi-kirjoituksesta on ollut minun kohdallani ainakin se hyöty, että olen sen myötä kiinnostunut etsimään tästä asiasta enemmänkin tietoa ja hakeutunut keskustelemaan "hc-pelaajien" kanssa. Vaikka tunnekuohuissani kirjoitinkin ensimmäisen aihetta käsittelevän kirjoitukseni pelkän Nyt-kirjoituksen perusteella, halusin kuitenkin oikaista käsityksiäni vastaamaan laajempaa todellisuutta heti, kun sain hieman enemmän siihen tarvittavaa näkökulmaa.

Kun olen hakenut laajempaa tietoa aiheesta, olen myös pystynyt niin avartamaan omaa käsitystäni ja kuvaani asiasta, kuin keskustelemaan siitä eteenpäin ja oikaisemaan yksipuolisen uutisoinnin aiheuttamia vääristyneitä mielikuvia muiden ihmisten keskuudessa.

///

Sitä vielä kysyisin, että liittyykö kaikki tämä tappouhkailu suoranaisesti pelijournalismin rappioon ja korruptoituneisuuteen? Ymmärrän erittäin hyvin sen olevan Gamergaten ytimessä ja korruptiota ja huonoa journalismia on minunkin mielestäni enemmän kuin aiheellista kritisoida (siitä voidaan sitten olla montaa mieltä, ovatko tappouhkaukset yms. oikea tapa) ja nostaa esille. Pelkäänpä vain, että koko homma on lähtenyt joissain määrin käsistä ja muuttunut ns. yleiseksi ja koko ammattikuntaa koskevaksi kohkaukseksi, jossa tappouhkauksen kohteeksi joutumiseen riittää se että olet vaikkapa juurikin pelinkehittäjä. Korjaa toki, jos olen väärässä. :)

Mielestäni aatteen ydin voi olla kuinka jalo tahansa, mutta se ydin ei pääse näkyviin silloin, kun sen ympärille muodostuu paksu kerros höttöä. Mielestäni takavuosien kettutytöt ovat tässäkin hyvä esimerkki: aatteiltaan jaloja, mutta toimintatavoiltaan tuomittavia... ja ikävä kyllä "suurelle yleisölle" tällainen näyttäytyy aina se konkreettinen toiminta edellä ja suoran toiminnan ollessa kyseenalaista, se tahraa myös koko aatteen ja tekee siitä ydinasiasta sivuseikan. Anarkistit tekivät kiakkovierasjuhlillaan vasemmistolaiselle aatteelle "kettutytöt" ja pelkään pahoin, että tätä Gamergatea uhkaa sama kohtalo. :( Toki tässä Gamergatessa on kyse kansainvälisestä ja globaalista liikkeestä, joten sekin tuonee koko soppaan omat mausteensa ja haasteensa, joiden kanssa se ihan tavallinenkin "peruspelaaja" joutuu kamppailemaan.

Anonyymi (Ei varmistettu)

>Sitä vielä kysyisin, että liittyykö kaikki tämä tappouhkailu suoranaisesti pelijournalismin rappioon ja korruptoituneisuuteen?

Ei missään nimessä. Mitään aatetta tai asiaa ei edistetä uhkailemalla tai käyttämällä väkivaltaa. Se mikä itseäni eniten mietitityttää, että olen ollut päivästä nolla lähtien mukana gamergatesta ja vieläpä sieltä internetin syöpäpesäkkeestä eli 4chanissa ja nyttemmin 8chanissa ja en ole todistanut ensimmäistäkään tappouhkausta, raiskaus-uhkausta (onko tuo edes suomea? :O) tai muutakaan henkilöön kohdistustuvaa uhkausta. Tottakai kiihtyneenä itsekin olen sortunut jos jonkinmoisiin halventaviin ilmaisuihin, mutta suoranaisia uhkauksia en ole nähnyt. Twitterissä olen todistanut näitä, mutta jos tili on avattu minuutti aikaisemmin ja puskista huudellaan mitä sattuu on vähän vaikea edes ymmärtää, että mihin porukkaan nämä kuuluvat. Gamergate-porukka aktiivisesti reportoi kaikki väkivaltaa/uhkauksiin-liittyvän viestit oli ne tarkoitettu sitten kenelle tahansa. Ne eivät kuulu internettiin eivätkä minnekään muuallekkaan.

> Mielestäni aatteen ydin voi olla kuinka jalo tahansa, mutta se ydin ei pääse näkyviin silloin, kun sen ympärille muodostuu paksu kerros höttöä.

Kuuntelin juuri Huffington Postin toimittaja Ricky Camiellerin haastattelun Gamergateen liittyen ja Ricky "ulkopuolisena" tahona sanoi, että jos Gamergatea katsoo ulkoapäin se lähinnä näyttää muodottomalta möykyltä, jolla ei ole mitään selkeää viestiä ja tämän takia ulkopuolisten on helpomi tarttua äärimmäisyyksiin kuten uhkailuun ja väkivaltaisuuteen. Tämä surullista ja ymmärrät varmaankin haasteet kertoa kymmenien tuhansien anonyymien ihmisten liikkeelle, että nyt perhana kirkastetaan meidän message.

--

Loppukaneetiksi sanottakoon, että Gamergate ei tule loppumaan pitkiin aikoihin saatiin "meidän" viesti läpi tai ei ja todennäköistä on, että tässä vaiheessa asiasta ei niin kiinnostuineisiin ihmisiin, jotka lähinnä lukevat ns. mainstream julkaisuja on saatu jos iskostettua ajatus internettiä terrorisoivista valkoisista "manchildreneistä", jotka pelottelevat naiset, lapset ja vähemmistöt ulos internetistä. Tämä sisällä vellova epäoikeudenmukaisuuden tunne on niin vahva, että niin kauan kuin meille ei anneta tilaa puhua avoimesti ja julkisesti samassa mittakaavassa kuin "toiselle puolelelle" tämä liike ei tule kuolemaan. Ja ihan hyvä niin kunhan vältytään kaikilta ylilyönneiltä _KUMMALTAKIN PUOLELTA_ :).

Ps. Pahoittelen ennakkoon kirjoitusvirheistä ja sekavasta ajatuksenjuoksusta. Oli rankka La yö :D.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos jälleen kerran asiallisesta vastauksestasi. :)

Siinä olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, että mitä isommaksi pullataikina paisuu, sitä vaikeampi sitä on pitää kasassa. Kun toiminta on anonyymiä, on siihen helppo tarttua ja lähteä mukaan myös niiden yleistä pahaa oloaan netissä oksentavien ihmisten, joille se Gamergaten pohjimmainen idea on merkityksetön.

Sehän pitää tietysti paikkaansa, että mitä enemmän porukkaa, sitä suurempi vaikutusmahdollisuus, mutta samalla riski saada "perseilijöitä" perseilemään ja pilaamaan koko porukan maine myös kasvaa.

Etenkin jos kyseessä on anonymiteettiin pohjautuva liike, jolla ei ole minkäänlaista organisoitua toimintaa taustallaan, on mahdollista että se yksi mätä omena todellakin pilaa koko korin. Tämä ei tietenkään ole niitä asiaansa asiallisesti ajavia ihmisiä (joita varmasti on valtaosa) kohtaan oikein.

Yritetään siis pitää keskustelukanavat jatkossakin auki ja puhua rakentavassa ja asiallisessa hengessä. Kiitän sinua antoisasta ja hyvinkin avartavasta keskustelusta, toivottavasti tällainen keskustelutapa voisi jatkossa yleistyä ja jättää kaikki vihapuheet alleen. :)

Kiitos ja anteeksi.

Kommentoi