Kissamaista sisustamista

Kaunis utopia?

 

Kun puhutaan kissalähtöisestä sisustamisesta, tulee monelle mieleen ensimmäisenä teddy-karvalla ja sisal-köydellä verhoillut raapimapuut, jotka eivät aina sovi yhteen sen käsityksen kanssa, mikä ihmisellä on esteettisyydestä. Muutettuamme pieneen 44 m² rivitalokaksioon ensin kahden, sittemmin kolmen kissan kanssa, olen kuitenkin huomannut että kissoille voi sisustaa sen lajityypillisen toiminnan mahdollistavat puitteet myös oman esteettisen silmänsä ja sisustusmakunsa ehdoilla. 

Lähtökohtana ja punaisena lankana meidän kissamaisessa sisustuksessamme on otettu huomioon koko tilan maksimointi myös korkeussuunnassa. Kissa kun on hyppivä, kiipeilevä ja tilan kolmiulotteisesti hahmottava eläin. Niinpä isoa lattiapinta-alaa tärkeämpää onkin mahdollisuus kiipeilyyn ja hyppimiseen. Kissan näkökulmasta katsottuna tilan maksimointi korkeussuunnassa tuo pieneenkin kämppään huomattavasti lisätilaa. Samaa pienen tilan vertikaalisen maksimoinnin periaatetta olemme käyttäneet myös kissojen ulkotarhan sisustusta miettiessämme.

Meiltäkin kyllä löytyy yksi kappale niitä korkeita teddy-karvaisia ja sisalköysisiä kiipeilypuita. Tai oikeastaan kiipeilypuu on kasattu kahden erillisen kiipeilypuun osista, meidän (ja kissojemme) tarpeita vastaavaksi. Yksi kiipeilypuu on kuitenkin meidän kämpässämme ehdoton maksimi (niin tilankäytön kuin meidän ihmisten sisustusmaunkin johdosta), joten asunnon kissalähtöinen sisusteeraaminen oli muilta osin hoidettava toisenlaisin ratkaisuin.

En tiedä onko meillä edes tietoisesti alunperin valittu kalusteita kissoja silmälläpitäen. Muuttaessamme ja sisustuksen peruspalikoita miettiessämme meillä kun oli kaksi iäkästä kissaa, jotka eivät vanhoilla päivillään hypelleet juurikaan sohvaa korkeammalle. Kun meille sitten vanhusten poismentyä muutti nuorempia kissoja, huomasimme että olimme vahingossa sisustaneet asuntomme tavalla joka on myös kissojen mieleen. Näistä peruspalikoista olikin helppo sitten pienillä yksityiskohdilla luoda sisustukseen lisää kissamaisia elementtejä.

Kissamaisen sisustuksemme peruspilarit

Kirjahylly


Olohuoneemme kahdella seinällä on korkeat kirjahyllyt, joiden päälle kissoilla on vapaa pääsy korkeasta kiipeilypuustaan. Tämä onkin yksi merkittävimmistä yksittäisistä kalusteista, jonka avulla meidän huushollissa on kissojen kiipeilyn ja hyppimisen tarve pystytty ottamaan huomioon, asunnon ihmisasukkaiden sisustusmausta tinkimättä.

Keittiön pöytä ikkunan äärellä

 

Meillä kissat saavat hyppiä pöydällä, kirjaimellisesti. Pöydän ääreltä avautuukin mielenkiintoinen näkymä lintujen elämään ja luonnon omaan laajakuvalähetykseen. Avaankin yleensä aamulla töihin lähtiessäni ikkunoiden sälekaihtimet ja usein ikkunaan ilmestyykin ainakin yksi kissa maailman menoa ihmettelemään. Myös jo talon rakennusvaiheessa ritilöidyt räppänät helpottavat kissaturvallista tuulettamista. Kun ikkunoita voi säiden salliessa pitää vapaasti auki, tarjoaa sieltä kantautuva haju- ja äänimaailma lisävirikkeitä kissan päivään.

Sisustuksemme kissamaiset höysteet

Tyynyt ja nukkumapesät kirjahyllyssä

Sen lisäksi että hyllyjen päälle pompitaan, niiden päällä myös viihdytään ja nukutaan. Tähän tarkoitukseen olemme ripotelleet hyllyn päälle pehmoisia tyynyjä ja nukkumapesän.

Kirjahyllyjen välinen kulkulankku

Tämä hyllyn sävyihin sopivaksi maalattu lankku yhdistää kaksi kirjahyllyä, jolloin kissat pääsevät turvallisesti hyllyn päältä toiselle. Lankku on vaihtelevassa käytössä, välillä sitä pitkin kävellään siivosti sipsuttaen ja välillä taas loikitaan muina miehinä hyllyltä toiselle.

Ikkunalaudat

Meillä on ikkunalaudat sekä olo- että makuuhuoneessa. Olohuoneen ikkunalaudalla on viherkasveja. Makuuhuoneen ikkunalauta taas on tyhjä ja hankittu vartavasten kissoja silmälläpitäen. Ikkunalaudalta kissoilla kun on hyvät näkymät ulos ikkunasta, sekä tarvittaessa myös kätevä pääsy avonaiselle tuuletusikkunalle. Tavallisuudesta poiketen ikkunalauta kinnikkeineen on aktiivisessa kissakäytössä sen verran kovalla rasituksella, että lisäsimme jälkikäteen ikkunalaudan keskelle yhden ylimääräisen kulmaraudan. Keskelle lisätyn kulmaraudan antaman lisätuen johdosta ikkunalauta ei siis rasitu ja notkahtele liikaa hyppivien kissojen painosta.

Kissat pääsevät halutessaan korkealle myös makuuhuoneessa. Kaapin päälle onkin silloin tällöin mukava hypähtää tarkkailemaan ylhäältä "valtakuntaa ja alamaisia".

Pyykkikori

Meillä on kylpyhuoneessa erillinen kori, johon otamme puhtaat pyykit koneesta ripustaessamme niitä narulle tai siirtäessämme niitä narulta kaappiin. Tämä kori on myös kissojen osalta kovassa käytössä.

"Diskopallo"

Ostimme taannoin olohuoneeseemme uuden kattolampun. Päädyimme metalliseen varjostimeen, jossa on hauskoja monikulmaisia aukkoja, josta valo siivilöityy kauniisti. Kun olimme asentaneet lampun paikoilleen, huomasimme sen olevan myös kissojen mieleen. Etenkin Elmo-kissamme hullaantui pyörivästä lampunvarjostimesta lankeaviin ja vinhasti seinillä liikkuviin valoheijastumiin ja niitä se jaksaisi jahdata vaikka kuinka pitkään.

Särkyville arvotavaroille omat paikkansa

Vaikka kissoilla onkin meidän talossa melko vapaa kulku kodin joka kolkkaan, on meillä myös paikkoja jotka ovat kissoilta kiellettyjä. Tällaisia ovat muunmuassa keittiön tasot ja makuuhuoneessa sängyn yllä oleva hylly (turvallisuussyistä) sekä televisiotasomme yllä olevat lasihyllyt. Lasihyllyille pääsy onkin television asettelulla kissoilta estetty niin, etteivät ne sinne oikeastaan edes yritä pyrkiä. Olemmekin keskittäneet näille kahdelle päällekkäisille hyllyille valtaosan särkyvistä koriste-esineistämme.

Meillä on asunnossamme myös pari sellaista paikkaa, joita meidän kissamme eivät juurikaan noteeraa. Cd-torin päälle ne periaatteessa pääsisivät, mutta eivät ole osoittaneet sinne menoon mitään kiinnostusta. Kun meillä taas oli vanhempieni kolme kissaa hoidossa, alkoi yksi niistä tähyillä samantien tornien päälle. On siis aivan täysin yksilöllistä, millaisista paikoista kissa kiinnostuu.

Meidän taloudessamme hylätyt ideat

Meillä oli nyt jo edesmenneiden kissojemme aikana muistaakseni Sotkasta hankittuja, Ikean Lack-hyllyn tyylisiä seinään kiinnitettäviä hyllyjä, joille myös kissat saivat hyppiä. Totesimme kuitenkin nopeasti että tällaiset hyllyt eivät ole suunniteltuja ottamaan vastaan monen kilon päälleen yht'äkkiä pomppaavaa painoa, eli kissaa. Kiinnikkeet alkoivat siis nopeasti löystyä ja totesimme että ne ovat liian kovalla rasituksella kissakäytössä. Ruuvasimme siis hyllyn irti seinästä suosiolla, ennenkuin se olisi romahtanut sieltä vaarallisesti omia aikojaan.

Mikäli siis hankitte tällaisia hyllyjä kissakäyttöön, olettehan varovaisia!

Miten te muut kissalliset olette sisustaneet asuntonne? Onko paljon kiipeily- ja raapimapuita? Oletteko tehneet kissamaiseen sisustukseen elementtejä itse vai ostatteko kaupasta?

Kuvat: Ari K.

Kommentit

kaunisutopia
Kaunis utopia?

 

Meillä ei pysy myöskään kuin yhdenlaiset huonekasvit hengissä, mutta se johtuu pääasiassa asunnon ihmis- ei kissa-asukkaista. :D Tosin tietyt kasvit saavat meillä kissoiltakin niin huolellisen käsittelyn, ettei niistä sen jälkeen ole enää mitään jäljellä. Niinpä ollaan opittu yrityksen ja erehdyksen kautta meidän talouteemme sopivat viherkasvit. 

Nuo vehkat saavat olla kissoilta pääosin rauhassa, vaikka juuri toissapäivänä olikin yksi kasvi ruukkuineen ja multineen lentänyt kissojen toimesta päistikkaa karvalankamatolle, meidän saunoessa. Hiskillä taisi olla hieman nälkä. :D Tosin tämä riski on tietoisesti otettu, kun olemme viherkasveja alunalkaenkaan kissojen ulottuville jätetty.

Onneksi tuo karvalankamatto on todella armollinen lemmikkitalouteen ja siitä lähtee todella helposti kaikki eritteet ja muut sotkut pois. Matto kun ei ole villaa, vaan keinokuitua, niin se hylkii kaikkea likaa jolloin ne on helppo putsata siitä maton pinnasta pois. 

Meilläkin kissat ottavat välillä iltavillikohtauksissaan vauhtia seinästä. Tätä kutsumme (Tepukaisen kasvattiäidiltä pöllityllä kuvauksella) Pinball-hypyksi. Eli juostaan täysillä, otetaan seinästä vauhtia, mitä korkeammalta, sitä parempi ja kimmotaan siitä samoilla vauhdeilla toiseen suuntaan noin 100 km/h. :D  

Tapetit saisivat kissojen puolesta kyllä olla rauhassa ja varmaan sisustustarratkin, jos sellaisia olisi. Me ihmisasukkaat vaan olemme enemmän maalin kuin tapetin ystäviä, joten siksi meillä ei (enää) ole yhtään tapetoitua seinää.  

Kyllä meilläkin kissat kielloista huolimatta silloin tällöin hyppivät tiskipöydälle, mutta puutumme aina siihen kun satumme olemaan paikalla. Pääsyy siihen miksi kissoiltamme periaatteessa on pääsy kielletty tiskipöydälle, on keraaminen liesi. Sen ei tarvitse olla kuin se yksi kerta kun kissa tassuttelee kuuman hellanlevyn poikki, niin anturat on rakoilla ja kipeät pitkään. Jos me ei olla kotona, niin levytkään tuskin on kuumina, joten tuolloin se pöydille hyppiminen sinänsä ei ole katastrofi. 

Meidän sängyn pääpuolen yllä on myös hylly, josta hätyytellään kissoja pois, jos ne sinne sattuvat meidän kotona ollessa menemään (aika hyvin ovat oppineet etteivät mene, kop kop puuta). Tämä siitä syystä että ei haluta sieltä mitään irtaimistoa päihimme nukkuessamme. Jos sieltä taas tulee jotain alas kun ei olla kotona, niin ei ole suuri katastrofi sekään. :)

Se että hankimme makuuhuoneen ikkunan alle kissoille pyhitetyn ikkunalaudan, on auttanut siihen että tuo sängyn yllä oleva hylly ei enää kiinnosta senkään vertaa mitä aikaisemmin. Nyt kun kissat pääsevät suoraan ikkunalle katsomaan maisemia, niin ei millekään muille kommervenkeille ole tarvetta. 

Mikäli Hiski-kissamme toteaa aamulla palvelusväkensä nukkuneen pommiin ja aamupalan olevan radikaalisti myöhässä, on sillä strategiana käydä pudottamassa tavarat mahdollisimman kovaäänisesti alas allekirjoittaneen yöpöydältä. Mikäli tämä ei tehoa, pompataan sängyn yläpuolella olevalle hyllylle ja tiputetaan sieltä television kaukosäädin emännän päähän. :D

 Helpointa onkin ollut joko evätä kissan pääsy kokonaan paikkoihin joihin sen ei haluta menevän (joka tosin joidenkin paikkojen kohdalla käytännössä mahdotonta) tai käyttää hyväksi sellaisia paikkoja, joiden olemassaoloon kissa itse ei kiinnitä mitään huomiota. :) 

Tällaisia kokemuksia meillä.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Jep. Niinhän se on, että kissoja on erilaisia.

Kanelibasilika

Meillä rakennettiin keittiöön kissalle oma taso, mistä voi katsella ikkunasta ja muuten huonekalut on sijoiteltu niin, että kisulla riittää kiipeiltävää ja paikkoja, joista katsella ulos - tyytyväiseltä vaikuttaa! :) 

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Jep. Aika pienestä kissat tulevat iloisiksi ja tyytyväisiksi. :)

Kanelibasilika

Kisulainen on itse asiassa vasta viimeisen 2-3vuoden aikana oppinut kiipeilemään! Vaikka ikää on arvioiden mukaan noin 12v ;)

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Parempi myöhään kun ei milloinkaan. ;)

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kissat kiittää ja kuvakehut välitän kuvaajalle, eli avomiehelleni. :)

Meidän hoodeilla kissojen valvomaton ulkoilu ei ole vaihtoehto, joten lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistamiseen on panostettava myös sisätiloissa. :) Meidän kissatkin ulkoilevat päivittäin, mutta rajatulla alueella.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Luin postauksen jo aikoja sitten, mutta jaksan vastata vasta nyt... Tosi hienoja kuvia! Ja kauniit ja persoonalliset mallit :) Kivasti ootte panostaneet kissojen viihtyvyyteen erilaisilla sisustusratkaisuilla.

Meidän tämänhetkiset kirjahyllyt eivät ole varmuudella kissankestäviä, joten niiden päälle hyppääminen on pyritty estämään. Kunhan rahatilanne sallii kauan odotetun kirjahyllyjen uusimisen, tilanne muuttuu. Olemme jo suunnitelleet valmiiksi kissaystävällisiä hyppyreittejä.

Nukkumapaikkoja on jos jonkinlaisia, tosin useimmat niistä ovat ihan jotain muuta kuin nukkumapaikaksi suunniteltua, kuten teillä tuo pyykkikori. Suosikkimakuupaikat myös vaihtelevat vuodenajan ja fiiliksen mukaan.

Parveke on meillä sisustettu aikalailla kissoja ajatellen. Esim. pöytä on sijoitettu heti parvekelasien eteen, niin että kissat voivat vaivatta katsella siitä ulos (vaikka se omaan silmään näyttäisi paremmalta seinän puolella).  Kesäkukat ovat pääsääntöisesti amppeleissa ja kissojen ulottuvilla on niille omaa ruohoa. Parvekkeen sohva on yksi kissojen lemppari-päiväunipaikoista.

Tätä juttua lukiessa tuli taas intoa miettiä vähän huonekalujen sijoittelua kissamaisesta näkökulmasta. Kiitos taas hyvästä postauksesta!

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos itsellesi ihanasta ja mieltä piristävästä kommentista! :) Mallit kiittävät niin ikään kehuista ja kehut kuvista välitetään eteenpäin kuvaajalle. :) Hienoa että kirjoitukseni inspiroivat, on mukava vaihdella näkemyksiä, kokemuksia ja vinkkejä - puolin ja toisin. :) 

Meillä tosiaan on pyritty huomioimaan kissat, omasta mausta ja esteettisyydestä kuitenkaan tinkimättä. Omasta mielestämme kokonaisuus toimii, kiva kuulla että se vaikuttaa toimivalta myös jonkun muun mielestä. :D  

Olen tosiaan nyt ollut 1½ kk kokopäiväisessä päivätyössä, joten bloggaustahti tulee olemaan tulevaisuudessa hieman aikaisempaa löysempi. Yritän kuitenkin pitää jonkinlaisen enemmän tai vähemmän säännöllisen päivitystahdin yllä jatkossakin. :)

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Ja mitä tulee persoonallisiin kissamalleihin, niin meillähän nuo kissat ovat kotikissoja, eli ns. roduttomia. Kotikissoissa on siis ihan valtava määrä variaatioita, kun jalostus tai rotumääritelmät eivät ohjaa niiden ulkonäköä mihinkään tiettyyn suuntaan. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

En ehkä itse kehtaisi esitellä kotia, jossa on hyllyssä Dan Brownia ja Untinen-Auelia. Myös nuo lastulevyhyllyt ovat aika järkyttävät.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Sinä et ehkä kehtaisi, mutta minäpä kehtaan, eikä tee edes tiukkaa. Makkarin hyllyt on Ikeasta ja voin sen ihan avoimesti tässä myöntää. Olkkarin hyllyt puolestaan olivat aika hintavat kun ne ostettiin ja täten myös hieman laadukkaampaa kamaa. Jos tämä nyt yhtään lohduttaa. :D Tosin sua saattaa kyllä järkyttää sekin, että ostan suurimman osan vaatteistani 2nd hand -liikkeistä ja kirpputoreilta, enkä mistään "laatumerkkiliikkeestä". Kissat ja koiratkin ovat meillä suurilta osin kierrätettyjä 2nd handeja... OMG!11

Pääasia kuitenkin on, että me kissoinemme (ja koirinemme) viihdymme täällä "lastulevyhyllyjen ja roskakirjallisuuden" keskellä mainiosti. Kirjamakuja on monia ja ihmettelen, että se noin paljon sinua kaivertaa, että jonkun tuntemattoman ihmisen (lastulevy)hyllystä löytyy kirjoja joista sinä et satu pitämään. :D Me pidämme niin kirjoistamme, kuin lastulevyhyllyistämmekin ja se riittää. Kenenkään muun ei tarvitse tänne tulla tai täällä asua. :D Jos sun silmiin sattuu noin paljon, niin suosittelen pysymään jatkossa kaukana tästä blogista tai ainakin kommentoimaan omalla nimelläsi.

Terveisin
Utopisti

Me Like (Ei varmistettu) http://justkittying-melike.blogspot.fi/

Ihana postaus, ja tosi inspiroiva sisustut. Edellinen kommentoija voisi tulla meille käymään. (Siltä lähtis henki kun näkis kirjahyllymme sisällön ja materiaalit :) )

Kommentoi