Kissan roolia toksoplasman tartuttajana liioitellaan

Kaunis utopia?

Minun piti kirjoittaa seuraava blogipostaus uudesta kissatarhasta ja sen rakennusprojektista. Eteen tuli kuitenkin ajankohtainen aihe, jota en voinut jättää käsittelemättä. Palaan siis kissatarhaprojektiin myöhemmin ja kirjoitan tässä vaiheessa toksoplasmoosista, eli Toxoplasma gondii -alkueläimen aiheuttamasta infektiosta ja siihen liittyvästä viimeaikaisesta uutisoinnista.

Miksi meistä tehdään syyttä suotta syntipukkeja?

Iltalehden taannoin julkaisema "Kissa saattaa altistaa omistajansa skitsofrenialle" -uutinen ei vielä aiheuttanut minussa muuta kuin huvittuneisuutta, mutta tänään Helsingin Sanomissa ilmestynyt tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäen kolumni "Kissojen levittämä toksoplasmoosi on luultua tappavampi -- miksi sitä ei silti oteta vakavasti?" sai vereni kiehumaan siinä määrin, että en vain voinut jättää asiaa sikseen.

En ehkä maallikkona ole pätevä kyseenalaistamaan tieto- ja tieteiskirjailijan sanomisia, mutta sen verran minulla kuitenkin on lähdekriittistä tiedonhankintakykyä, että voinen todeta Isomäen menneen toksoplasmoosi-kirjoituksessaan metsään jo otsikosta lähtien. Kissa kun ei todellakaan ole ainoa väylä saada toksoplasmatartunta, vaan sen voi saada myös raa'asta lihasta tai maaperästä. Yleisimmin toksoplasma-tartunta saadaankin - ei kissalta - vaan nauttimalla toksoplasman kystia sisältävää ja huonosti kypsennettyä lihaa.

 

tässä Muutama napakka pointti koskien kissoja ja toksoplasman tarttumista ihmiseen niiden kautta
  • Toksoplasmaa tartuttava kissa on useimmiten pentu
     
  • Toksoplasmatartunnan saaneen kissan ulosteeseen erittyy tartuttavia kystia vain muutaman viikon ajan
     
  • Vain noin 1/100 kissasta tartuttaa
     
  • Toksoplasma ei tartu tuoreesta ulosteesta, vaan toksoplasma muuttuu tarttuvaksi vasta yli vuorokauden vanhassa ulosteessa

 

Toksoplasmoosi on noussut kauhun aiheeksi lähinnä raskaana olevia naisia koskevassa keskustelussa. Huoli onkin aiheellinen, mikäli nainen saa toksoplasmatartunnan raskauden aikana tai paria viikkoa ennen raskautta, jolloin alkueläin voi siirtyä istukan kautta sikiöön. Reilusti ennen raskautta sairastettu toksoplasmoosi ei vaikuta sikiöön, eikä lisää keskenmenon riskiä.

Toksoplasmatartunnan ennaltaehkäisyyn tähtääviä toimenpiteitä suositellaankin siis ainoastaan raskaana oleville naisille ja kissojen osalta niitä ovat  hiekkalaatikon tyhjentäminen päivittäin käsineet kädessä ja laatikon peseminen kuumalla vedellä. Kissan eristämistä raskaana olevasta ei nähdä tarpeellisena, sillä vain harva kissa tartuttaa toksoplasmaa. Pentukissan hankkimista raskauden aikana kannattaa kuitenkin välttää.

Tämän lisäksi raskauden aikana suositellaan puutarhatyöt tehtäväksi suojakäsineet kädessä, vihannesten ja hedelmien pesemistä tai kuorimista, raa'an lihan ja munien sekä pastöroimattoman maidon nauttimisesta pidättäytymistä. Asianmukaista ja riittävää käsihygieniaa unohtamatta.

Toksoplasmoosi on vakava zoonoosi, enkä vähättele sitä tai kyseenalaista sen olemassaoloa. On vain erittäin vaikea ymmärtää, miksi aiheesta käytävä julkinen keskustelu käydään kissan roolia liioittelemalla, enkä löydäkään muuta syytä kuin sensaationhakuisuuden ja suoranaisen kissavihan ja -pelon tarkoitushakuisen lietsomisen. Isomäen kolumnin kaltainen paniikinlietsonta, kissojen demonisointi ja niiden roolin korostaminen toksoplasma-asiassa on täysin turhaa ja perusteetonta. Viimeaikaisen uutisoinnin antama käsitys kissan roolista toksoplasman tartuttajana on kumottavissa erittäin nopealla googlauksella ja mikäli minä maallikkona kykenen tämänkaltaiseen tiedonhankintaan, niin toivoisin että toimittajat ja kolumnistitkin tekisivät taustatyönsä huolellisesti ennen kuin julkaisevat mielipiteitään faktoina.

Sen lisäksi, että tällainen harhaanjohtava kohkaaminen on omiaan lietsomaan kissavihaa, se myös vie huomion pois niistä muista tekijöistä, joiden kautta toksoplasmatartunnan todennäköisimmin saa. Se, että raskaana olevat ja kaikki muutkin alkavat hysteerisesti pelätä ja vältellä kissoja kun ei ehkäise toksoplasmatartunnan saamista muualta, esimerkiksi ruuasta.

Skitsofrenia saattaa vaania kissanomistajia, mutta aivan yhtälailla se vaanii kulinaristejakin. Oli kyseessä sitten kissa tai ruoka, on ihmisen omalla ennaltaehkäisevällä toiminnalla suuri merkitys toksoplasmatartunnan estämisessä. Toksoplasmasta käytävä keskustelu on tärkeää, mutta toivoisin sitä jatkossa käytävän ilman tarkoituksellista sensaatiohakuisuutta ja puhtailla faktoilla, ilman, että kenenkään henkilökohtaisia kissa-antipatioita vedetään mukaan, verhoamalla ne tieteeksi.

 

///

 

EDIT: Täsmennän lausuntoani hieman. Kyllä, olen tietoinen että kissa on ainoa eläin, jonka elimistössä toksoplasma lisääntyy ja että huonosti kypsennetystä tai puhdistetusta ruuastakin löytyvä koteloitunut toksoplasma on peräisin kissasta.

Tämä seikka ei kuitenkaan sulje pois minun pointtiani, joka on se, että kissan esittäminen ainoana väylänä josta toksoplasmatartunnan voi saada, on harhaanjohtava ja saa ihmiset pahimmillaan luopumaan omista kissoistaan toksoplasmatartunnan pelossa samalla, kun he jatkavat tietämättöminä ja hyvillä mielin huoletonta suhtautumistaan muihin potentiaalisiin ja välillisiin toksoplasmatartunnan lähteisiin.

Se oma kissa kun on hyvin epätodennäköinen toksoplasman tartuttaja, vaikka raakaan lihaan koteloitunut toksoplasma olisikin jostain tuntemattomasta lajitoverista peräisin.

Tässä viimeaikaisessa toksoplasmaa koskevassa uutisoinnissa minua hiertää eniten se, että otsikot, kuten "Kissa altistaa omistajansa skitsofrenialle" antavat ymmärtää oman kissan olevan omistajalleen se pääasiallisin uhka, vaikka suurempi riski tartunnan saamiseen piilee välillisissä tartuntalähteissä, eli saastuneessa lihassa, kasviksissa ja maaperässä.

Isomäen tekstissä puolestaan eniten tökkäsi se, että siinä nämä välilliset tartuntamuodot oli käytännössä jätetty huomiotta, eli niihin oli korkeintaan viitattu sivulauseessa tavalla, joka ei asiasta tietämättömälle avaudu mitenkään päin. Tällainen teksti antaa lukijalle melko yksipuolisen kuvan ja kertoo mielestäni kirjoittajansa subjektiivisesta ja mahdollisesti asenteellisesta näkemyksestä.

Siinä olen kuitenkin samaa mieltä Isomäen kanssa, että kissojen omatoimiulkoilua tulisi rajoittaa ja siihen kytkeytyy toksoplasman leviämisen ehkäisyn lisäksi paljon kissaa itseään koskevia eläinsuojelullisia ja sen hyvinvointiin liittyviä seikkoja.

 

///

Lähteet:
 
http://www.hyvinkaa.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/omahoito1/tartuntataudit-rokotukset-matkailu/tartuntataudit/toksoplasmoosi/
http://www.animagi.fi/yritys/uutiset/kissako-terveysriski
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00619

 

Kuvat Ari K.

Kommentit

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Mä kirjoitin aiheesta raskaana ollessani täällä: http://www.lily.fi/blogit/tassuja-ja-topposia/kissat-ja-raskaus-hengenvaara-vai-normaalia-arkea

En nyt valitettasti ehdi kommentoida paremmin, mutta olen samaa mieltä että juttu vähän demonisoi kissoja. Loisen aiheuttamaa tautia yhtään väheksymättä. Tällaiset seikat puoltaa vahvasti sitä, että lemmikkieläimen paikka ei ole vapaana luonnossa - sisäkissalta kyseistä tautia ei kovin helposti saa.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos linkistä, käyn lukaisemassa paremmalla ajalla läpi. :)

Tämä asia on tärkeä ja sitä pitää ehdottomasti tutkia ja tutkimustuloksista uutisoida/tiedottaa. Ainoa asia jota tässä kritisoin on tapa, jolla tätä julkista keskustelua käydään.

Minni26 (Ei varmistettu)

Ei Isomäen blogissa mitenkään kissoja demonisoitu. Jaettiin asiallista tietoa globaalista näkökulmasta. Suomessa ongelma lienee pienempi, mutta vähemmän kehittyneissä maissa mahdollisesti suuri. Lisäksi tietyillä alueilla kissat ovat jatkuvasti ulkona yöt päivät. Omalla asuinalueellani on useita irrallaan kulkevia kissoja, jotka käyvät kykkimässä sekä puutarhassani että läheisessä lasten leikkipuistossa. Ihan tavallisia hyvin hoidettuja kotikissoja, ei mitään villiintyneitä takkuturkkeja. En edes halua ajatella kuinka monta linnunpoikasta joutuu niiden suuhun. Aikamoista piittaamattomuutta omistajien taholta. Irrallaan liikkuvia koiria näkee nykyään hyvin harvoin, jos koskaan. Toksoplasmoosi on vakava sairaus.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kyllä, toksoplasmoosi on vakava sairaus, jota pitää ehdottomasti tutkia ja tutkimustuloksista tiedottaa/uutisoida. Tätä en kai ole missään vaiheessa kiistänyt?

Ratkaisu toksoplasmatartuntojen ehkäisemiseen ei kuitenkaan ole se, että aletaan hysteerisesti pelätä sitä omaa kissaa, vaan se, että kissojen valvomattomaan ulkoiluun alettaisiin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ja villiintyneisiin kissapopulaatioihin liittyviä ongelmia alettaisiin oikeasti tiedostaa ihan yhteiskunnallisellakin tasolla. Tähän Isomäki viittasikin tekstissään, mistä olen edelleen hänen kanssaan samaa mieltä.

En todellakaan kritisoi toksoplasmoosiin liittyvää keskustelua tai väitä että näitä asioita pitäisi hyssytellä tai salata. Päinvastoin! Kritisoin vain asiaan liittyvän uutisoinnin tasoa, joka mielestäni ohjaa keskustelua väärään suuntaan jättämällä toksoplasman tarttumiseen ja leviämiseen liittyviä olennaisia asioita yksittäisten sivulauseiden tasolle.

Kissan valvomatonta ulkoilua tulisi mielestäni rajoittaa lainsäädännöllä huomattavasti nykyistä tiukemmin ja selkeämmin. Nykyinen lainsäädäntö on mielestäni liian ympäripyöreä ja ennenkaikkea aivan liian tulkinnanvarainen, mitä tulee kissan valvomattomaan ulkoiluun ja sen laillisuuteen. Tämän lisäksi tulisi mielestäni valistaa kissanomistajia rauhanomaisesti ja kiihkottomasti toksoplasmasta ja sen kytkeytymisestä kissan valvomattomaan ulkoiluun.

Kommentoi