Paperi ja ekologisuus

Kaunis utopia?
Ajattelin julkaista blogissa aina silloin tällöin joitain vanhempiakin tekstejäni ja tässä olisi niistä ensimmäinen. Oheinen teksti on julkaistu ensimmäistä kertaa vanhassa blogissani 24.6.2011, eli aika tasan kaksi vuotta sitten. :)

 

Itsehän olen todella huono käyttämään luonnoskirjoja ja yleensä käytänkin piirusteluun lehtiöitä. Hätätapauksessa luonnosteluun käy vaikka kauppakuitti, mutta kun itse olen paperiostoksilla, niin syynissä ovat seuraavat asiat.

Koska yritän parhaani mukaan elää ekologisesti, niin se luonnollisesti heijastuu myös paperivalintoihini. Painoviestinnän koulun käyneenä olen tutustunut paperinvalmistukseen teoriassa ja tunnen tärkeäksi vaikuttaa asiaan omilla kulutusvalinnoillani. Siksipä päätin myös keskittyä tässä kirjoituksessani pohtimaan paperin valinnan ekologisia kriteerejä.

  1. JOUTSENMERKKI >>  Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki asettaa alati tiukkenevat kriteerit paperinvalmistajille ja painotaloille, koskien prosessin mahdollisimman vähäistä energiankulutusta ja ympäristön kuormitusta. Joutsenmerkki onkin siis hyvä perustapa tunnistaa ympäristöystävällisemmät paperit paperitarjonnan kirjavasta joukosta. Muita paperi- ja painotuotannolle ympäristökriteerejä asettavia ympäristömerkkejä ovat mm. EU-kukka, Bra Miljöväl, Der Blaue Engel (The Blue Angel) ja FSC (Forest Stewardship council) -sertifikaatti.

  2. ACID FREE -MERKINTÄ >>  Acid Free -merkintä, jolloin kyseessä on happovapaa paperi. Nykyään kai noita happoprosesseja (esim. paperin valkaisu) lienee viety ympäristöystävällisempään suuntaan, mutta tämä merkintä takaa happovapaan ja taatusti vähemmän ympäristöä kuormittavan lopputuloksen

  3. TUOTTEEN KOTIMAISUUS  >> “Made in Finland” -merkintä tai esimerkiksi Avainlippu-merkki on osoitus tuotteen korkeasta kotimaisuusasteesta.

  4. UUSIOPAPERI >> Paperin uusiokäytölle on hygieniasyistä asetettu tiukat kriteerit, joten jos sitä jossain yhteydessä käytetään, niin mielestäni ehdottomasti tukemisen arvoista. Myös muusta “jätteestä” tehty paperi herättää aina mielenkiintoni. Löysin pari vuotta sitten Prisman alelaarista banaaninlehdistä (eli materiaalista joka olisi muuten lentänyt suoraan roskikseen) tehdyn lehtiön. Lisäksi tiedän paperinvalmistajien tekevän hienoja ja painoon sopivia paperilaatuja myös mm. maissikuidusta.

    Miinuksena mainittakoot, että uusiopaperista tehdyt lehtiöt harvoin ovat kotimaisia, vaikka tiedän Suomessa olevan ainakin yhden tehtaan joka uusiomassaa käsittelee.

Tiedän, että monille paperi- ja painotaloille Joutsenmerkki ja ympäristöasiat ovat kunnia-asia. Siksipä onkin mukavaa, että voin omilla kulutusvalinnoillani myös kannustaa näitä “isoja tahoja” viemään toimintaansa entistä ympäristöystävällisempään suuntaan. Asiakkaat kun ovat ne, joiden kulutusvalinnat vaikuttavat suuntaan, mihin teollisuus lähtee toimintaansa viemään. Vaikka olenkin vain pisara meressä, niin haluan uskoa että valinnoillani on merkitystä. Vanha sanontahan kuuluu, että monesta pisarasta koostuu iso meri ja ison meren vaikutusmahdollisuudet sitten ovatkin taas astetta suuremmat. :)

Paperituotteen ekologisuuteen vaikuttaa toki koko sen elinkaari, joten itsekin kuluttajana voin kantaa korteni kekoon myös sitten, kun paperituote tulee ajankohtaiseksi hävittää. Vien siis paperiroskan paperinkeräykseen, jolloin sen matka jatkuu uusiokuituna jälleen kohti kuluttajaa.

Kommentoi