Plussakortista koruksi

Kaunis utopia?

Olen kierrätysmateriaalien suuri ystävä. Minua kiehtookin jo aikansa jossain tarkoituksessa palvelleen materiaalin käyttö uudelleen, aivan jossain erilaisessa tarkoituksessa. Olen myös aivan täysi tahvo mitä tulee tekstiilikäsitöihin, joten käsityö- ja kierrätysmateriaalien käyttöintoni ilmentämiseen oli keksittävä jokin muu tapa kuin ompelu tai neulominen.

Tarpeeton muovi = jätettä?

Ensimmäiset HUUpöllöt tein vuonna 2008. Elettiin aikaa jolloin käsiini oli sattumalta jäänyt useampia muovisia jäsen- ja kanta-asiakaskortteja. Ne olivat lyhyen aikaa toimittuaan jääneet tarpeettomiksi, joutuessaan väistymään uusien tieltä. Siinä sitten pyörittelin muovilätysköitä käsissäni pohtien, mitä niillä nyt sitten oikein tekisi. Siitä se ajatus sitten lähti.

Niin syntyi HUUpöllöt, joiden valmistukseen olen käyttänyt materiaaleina mm. vanhoja ja alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan tarpeettomiksi jääneitä muovisia maksu- ja kanta-asiakaskortteja. Lisäksi käytän myös muuta kierrätysmuovia, kuten digiaikakauden myötä tarpeettomiksi jääneitä mappien muovisia välilehtiä. Niistä syntyy käsityönä ja itse kehittämälläni menetelmällä HUUpöllö-jääkaappimagneetit, rintaneulat sekä muut korut ja esineet.

Ensimmäiset tekemäni pöllöt olivat mustavalkoisia. Vuosien ja runsaan "tuotekehittelyn" jälkeen koen viimein löytäneeni oikean tekniikan ja sopivat välineet kestävien, ekologisten ja kauniiden korujen tekemiseen. Tuotekehittelyn lomassa myös HUUpöllöjen värivalikoima on kasvanut ja tällähetkellä uusien versioiden synnyssä vain mielikuvitus on rajana.

Mitä enemmän pöllöjä olen tehnyt, sitä vähemmän tekovaiheessa myös syntyy hävikkiä. Nyt tilanne on siis senkin osalta hyvä, että materiaalia menee tekovaiheessa roskiin melko vähän. Pyrin myös korujen tekoon tarvittavia lakkoja ja liimoja valitessani ottamaan huomioon ekologiset tekijät.

Teen jokaisen HUUpöllön käsityönä. Ainoastaan kuvat tulostetaan koneellisesti, kaikki muu syntyy pala kerrallaan allekirjoittaneen omin pikku kätösin leikkaamalla ja liimaamalla. Korutaustoina käytän askartelukaupasta saatavia nikkelittömiä koruneuloja ja magneetteja. 

Muovi kierrätysmateriaalina on noussut minulle henkilökohtaisesti kaikkein tärkeimmäksi, sillä sitä menee roskiin niin älyttömät määrät. Itsestäni tuntuu oudolta ajatella että muoviset asiat toimittavat meille lähinnä kertakäyttöhyödykkeen roolia, vaikka sen maatuminen kestää satoja vuosia. Siksi pyrinkin pitämään silmäni auki ja pelastamaan roskamyllyltä muovia, jolle voisi vielä antaa uuden elämän.

Muita käsitöiden tekijöitä? Mitä teette? Miten? Mistä materiaaleista? Mistä käsityöinnostuksenne alkoi? :) 

KUVAT: Allekirjoittanut (joka pahoittelee ottamiensa kuvien huonoa laatua) sekä Jenni Kaurila/Studio Nevian (keskimmäinen kuva, vas. ja alin kuva, vas.)

Kommentit

Silkkitassu

Olet tainnut olla erilaisissa tapahtumissa (kuten Helsingin sarjakuvapäivät?) myymässä Huupöllöjäsi tai sitten joku muukin tekee näistä muovikorteista koruja. :) Muistelisin että ostin pöllöjä fanittavalle kaverilleni sellaisen tuliaiseksi. Todella hyvä idea käyttää muovijätettä hyödyksi noin. Ainut mikä tietenkin näissä kanta-asiakaskorttien käytössä arveluttaa on se, että eihän sieltä saa jotenkin henkilötietoja yms kaivettua ulos. Varmaan olet tämän asian jotenkin ratkaissut.

Itse olen enemmän kangaskäsityöihminen (vaikka korujen teko kyllä kiinnostaa) ja jemmailen vanhoja farkkujani ja rikkinäisiä sukkia ynnä muita tarpeettomaksi käytyjä vaatteita vaatekaapin perällä, josko saisin inspiraation tehdä niistä jotain tai jos tarvitsen vastaavanlaista kangasta johonkin projektiini. Alun perin innostus käsitöihin lähti cosplay-harrastuksesta, kun tehtiin kavereiden kanssa pukuja erilaisiin tapahtumiin. Nyt sitten olen enemmänkin käytännöllisten asioiden (korien, täkkien yms.) teossa kunnostautunut. 

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Juu, minä se olen ollut. Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla siis ollaan törmätty. :) Tarkoitus olisi sinne tulla tänäkin vuonna ja lisäksi olen HUUpöllöineni marraskuussa Taidekujalla Helsingin Gloriassa. Sinne voi siis tulla livenä hypistelemään pöllösiä ja vaihtamaan kuulumisia. :) 

Niin ja koruissa käyttämistäni korteista ei saa henkilötietoja kaivettua ulos, koska leikkaan kortit sillä tavalla että sirut ja magneettijuovat vaurioituvat taatusti kunnolla. En myöskään laita koskaan nimiä tai allekirjoituksia tunnistettavasti näkyviin. :) Eli asia huomioitu.

Silkkitassu

Mekin (Keski-Suomen sarjakuvaseura) tullaan taas tänä vuonna sarjisfestareille, kun uusin albumimme tulee myyntiin sinne. :) Pitää tulla moikkaamaan. 
 

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Hienoa! Saa tulla moikkaamaan ja nykimään hihasta. Minä olen mitä luultavimmin siellä Pienlehtitaivaan puolella. :)

Silkkitassu

Siellä mekin. :)

Hauska idea!!

Ehkä osaat auttaa minua koskien omien tuotosten myyntiä. Ompelen pieniä pussukoita ja haluasin myydä niitä jotakin kautta (muutenkin kuin Facebookissa kavereille :). Yhden pienen pussin materiaalit maksavat noin 4€, joten ajattelin hinnaksi ehkä 7€, joka olisi kyseisenlaisesta pussukasta mielestäni erinomainen hinta ostajalle. No, jos antaisin näitä johonkin pienyrittäjiä suosivaan liikkeeseen myytäväksi, pitäisi hinnan olla lähes 20€ jotta verojen yms jälkeen jää jotain käteen. Vastaavalla hinnalla tuntuvat myyvän esim. markkinoilla myös, ehkä juuri tästä syystä.

Osaatko siis neuvoa mitä kautta omia tuotoksiaan voi myydä jos haluaa pitää hinnan järkevänä, mutta tienata jotain? Onko Etsy mahdollisesti tuttu? Myytkö noissa tapahtumissa toiminimellä vai miten laskutus tapahtuu?

Kiitos kovasti, jos ehdit ja osaat vastata! :)

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos. :)

Teen toiminimellä graafista suunnittelua ja kuvituksia, joten siinä samassa nuo pöllötkin menee. Maksan siis jokaisesta myydystä pöllöstä asianmukaiset verot ja hienoa että sinäkin haluat omien käsitöidesi kohdalla tehdä niin. :)

Toiminimi on mielestäni ihan hyvä tapa, mutta vaatii itseltä jonkin verran oheispanostusta esimerkiksi kirjanpidon yms. osalta. Kannattaa siis pohtia että onko toiminimellä sinun kohdallasi niin paljon "käyttöä", että sen pyörittämiseen liittyvä vaivannäkö kannattaa.

Muita vaihtoehtoja töiden asianmukaiseen laskuttamiseen on esimerkiksi osuuskunnat, jossa kirjanpito yms. on osuuskunnan kontolla ja pääset itse sen suhteen helpommalla.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivimman yrittämisen muodon. :)

//

Itse en ole myynyt Etsyssä, mutta olen kuullut siitä ihan positiivisia kommentteja. Ainoo huono puoli mikä äkkiseltään tulee mieleen on se, että siellä pitää erottua joukosta jotta saa näkyvyyttä. Siellä kun on niin paljon kaikkea että hukkuu helposti massaan.

Toisaalta, siellä on myös mahdollinen potentiaalinen asiakaskunta valmiina (kuten tällä Lilyssäkin blogille valmis lukijakunta ;) ). Ei sitä näkyvyyttä välttämättä omalla itsenäisellä verkkokaupalla saa sen enempää, mikäli ei ole valmis panostamaan markkinointiin. :)

Eli jos Etsy kiinnostaa, niin go for it! Ei siinä ainakaan mitään menetä. Itselläni on pieni itsenäinen verkkopuoti, mutta olen pohtinut myöskin Etsy-vaihtoehtoa ja voipi olla että rekisteröidyn sinne pöllöineni tässä joku päivä itsekin.

Paljon onnea ja kaikkea hyvää sinulle ja "käsityöbisneksellesi" tulevaisuuteen. :) 

Kommentoi