Rintamamiestalon osto, kyllä vai ei?

Kaunis utopia?
 
Talonetsijä kipuilee, osa 1:

No niin. Olemme nyt alkaneet katsella meille uutta ja isompaa asuntoa, ensisijaisesti omakotitaloa. Täällä päin on tarjolla melko paljon kunnostettuja ja remontoituja, pääosin 1950-luvulla rakennettuja rintamamiestaloja.

Meitä kiehtoo vanhemman talon henki ja historia, mutta emme ole ikuisuusremppaajia. Meillä olisikin siis toiveissa löytää terve, hyväkuntoinen ja valmiiksi saneerattu talo, joka olisi muuttovalmis saman tien, eikä vaatisi mitään pintaremonttia kummempaa.

Päällisin puolin hienoiksi ja kiiltäviksi kunnostetut rintsikat toki ovatkin tällaisia, mutta mikä on sitten totuus kiiltävän pinnan alla? Onko päällisin puolin ja kuntotarkastuksen mukaan terve talo sitten kuitenkin mahdollinen homepesäke?

Koska meillä ei ole mainittavaa aikaisempaa kokemusta vanhoista taloista, niin tulisiko meidän vain suosiolla unohtaa rintsikkahaaveet ja muuttaa uudempaan? Voiko 1970-1980-luvuilla rakennettuihin taloihin luottaa sen enempää? Pitääkö sitä vaan kaivaa jokin sisäinen remonttireiskansa esiin, jos meinaa ylipäätään omakotitaloon muuttaa? Mihinkään tämän vuosituhannen puolella rakennettuun meillä ei ole varaa.

Rintamamiestaloja koskevien keskustelupalstojen kahlaaminen on ainoastaan herättänyt tukun uusia kysymyksiä, ja rintsikka-amatöörin pää on entistä enemmän sekaisin. Siksi vetoankin teihin, rakkaat kanssalilyilijät. Löytyisikö teistä yhtään hiljattain asuntokaupoilla ollutta ja/tai vanhan talon ostanutta?

Apua!

Kuva Ari K.

Kommentit

Iksu
Tassuja ja töppösiä

En osaa auttaa kysymyksissäsi yhtään, mutta tarjoan sympatiaa. Mekin välillä haaveillaan omakotitalosta, ja minä erityisesti tunnelmallisesta rintamamiestalosta. Mutta tietämys ja osaaminen tulee vastaan, tai siis niiden puute. Eli kerrostaloasujina edelleen, katsotaan mitä tulevaisuus tuo eteen.

Mielenkiinnolla odotan mihin teidän polkunne johtaa.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

 

Kiitos vertaistuesta. :) Meillä olisi niin ikään hinku vanhaan taloon (tai ainakin minulla), mutta ei tosiaan olla ikuisuusremontoijia, eli ei haluttais alkaa kunnostaa päästä häntään. Meillä tulee myöskin olemaan kaikki rahallinen omaisuus kiinni siinä talossa, joten ei myöskään haluttais homepesäkkeeksi myöhemmin osoittautuvaa pommia kontollemme. Noh, onneksi meillä ei ole mikään kiire tuon muuton suhteen ja uskon, että se oikea (rintamamiestalo tai ei) tulee kyllä vastaan, kunhan vaan malttaa odottaa. 

Vielä en osaa sanoa mihin meidän polkumme johtaa, mutta toivon mukaan uuteen omaan kotiin viimeistään ensi vuonna. :) Tsemppiä myös teidän talonetsintäänne, on se lopullinen kohde sitten rintsikka tai joku muu. :)

- Utopisti

kaunisutopia
Kaunis utopia?

 

Niin ja lisätään vielä, että emme ole ensimmäistä kertaa asuntokaupoilla, mutta olemme tähän asti asuneet taloyhtiössä. Omakotitaloon muuttaminen ylipäätään on siis jo sen luokan hyppy tuntemattomaan, että vähemmästäkin pistää jänskättämään. :D

Jos jaksat(te) lukea, niin voin raportoida meidän talonetsinnän moninaisista vaiheista jatkossakin. :) Tästä rintsikkakipuiliusta olisikin jo kakkososa muhimassa. :D 

tiia_

Rintamamiestalosta mulla ei ole kokemusta, mutta vanhan hirsitalon (vm. 1959) ostamisesta (2 vuotta sitten) kylläkin. :) Kannattaa varautua siihen, että hommaa riittää, rahaa palaa ja mutkia voi tulla matkaan. Joskus asiat menee putkeen, joskus ei, ja jos käy jälkimmäisellä tavalla, on hyvä olla edes jotenkin "henkisesti varautunut".

Jos ostaa jo valmiiksi kunnostetun vanhan talon, niin voisi kuvitella pääsevänsä vähemmällä, ja varmasti useimmiten näin onkin - meillä vain kävi juuri päinvastoin. Kuntotarkastuksessa annettiin puhtaat paperit, ei perustavanlaatuisia vikoja, ei kosteusvaurioita, hyvä ja terve runko. Salaojitus piti tosin heti uusia, mutta muuten ei tarkastaja nähnyt huomautettavaa. Talo oli peruskorjattu 1980-90-luvun vaihteessa, ja laajahkolla pintaremontilla ja osittaisella putkien ja sähköjohtojen uusimisella piti pärjätä. Lopputulos oli (monestakin eri syystä) se, että talo piti purkaa hirsipinnalle asti. Remonttibudjetti paukkui kolminkertaiseksi. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi varmaankin ollut fiksumpaa ostaa alkuperäisessä kunnossa ollut talo, koska väärin korjattua voi olla hankalampi rempata kuin alkuperäisessä kunnossa olevaa. Nyt meillä on ihana talo, se on selvä, mutta kyllä sen edestä on vuodatettu hikeä ja kyyneleitä. Ja rahaa.

Noin yleisenä neuvona voisin myös antaa sen, että vanhan omakotitalon ostajan kannattaa pohtia jo etukäteen omaa jaksamista. Kuinka paljon tykkää pihatöistä, kuinka paljon osaa itse remontoida, jaksaako vetoisia lattioita, onko talon jätevesiasiat kunnossa ja energiankulutuksen jatkuva seuraaminen hallinnassa jne. Omakotiasuminen on ihanaa, mutta siihen liittyy yllättävän paljon työtä. :)

 

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitos viestistäsi. :) Juuri tällaista rehellistä realismia kaipasinkin.

Kyllä me olemme varautuneet töitä tekemään. Ei siis ole siitä kyse, että asumismuoto ja sen aiheuttama työ itsessään meitä pelottaisivat. :) Haluaisimme vain oikeasti muuttovalmiin kodin, johon ei tarvitsisi ihan heti alkaa tehdä isoja tai asumiseen vaikuttavia remontteja. Toki tällaisen saisi jos ostaisi ihan uuden, mutta meidän budjettimme ei valitettavasti veny upouuden talon ostoon.

Kyllä me sen tiedämme, ettei kunnostetukaan omakotitalo pysy itsestään kunnossa, joten huoltotöitä olemme kyllä valmiita pidemmällä aikavälillä tekemään. Seuraavalle kesälle tulisi joka tapauksessa olemaan sen verran hommaa muutenkin (tontin aitaus, kissojen ulkotarhan teko jne.), ettemme tahtoisi heti alkaa tehdä mitään isoja remontteja.

Rintamamiestalon ostossa on juurikin monta seikkaa, mitkä epäilyttävät. Toisaalta, aika moni seikka epäilyttää myös uudemman talon ostossa. Tämä onkin sitten jo ihan oma lukunsa ja siihen tulen palaamaan blogipostauksen muodossa lähiaikoina. :)

- Utopisti

Pientilan Ukko (Ei varmistettu)

Sanoisin, että rintamamiestalon osto, remontoitunakin, on yleensä verraten turvallista touhua. Ennemmin minä jättäisin 60- lukuista nuoremmat talot ostamatta. Rintamamiestalonkin saa pilattua väärillä materiaalivalinnoilla, mutta muuten ei hätiä mitiä!

pientilanukko.blogspot.fi

Vesku (Ei varmistettu)

Meidän kokemuksia rintamamiestalosta:

www.rintamamies.blogspot.com

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Kiitoksia kaikille vastanneille! Tämä asia ei enää ole meille ajankohtainen (paitsi ehkä sitten joskus, jos tästä vielä muutamme), mutta ikuisena rinsikkafanina käyn kyllä siitä huolimatta koluamassa kaikki aiheeseen liittyvät linkit. :)

Kommentoi