Uutiskatsaus

Kaunis utopia?

Koska tässä viikon aikana on ollut esillä niin paljon ajankohtaisia asioita, etten tiedä mistä niistä haluaisin ylitse muiden kirjoittaa, päätin nyt sitten ottaa tällaisen pienen uutiskatsauksen tyyppisen kimaran ja kommentoida lyhyesti useampaakin mielestäni huomionarvoista asiaa.

Tässä siis otantaa allekirjoittaneen Facebook-päivityksistä kuluneen viikon ajalta:

"Hei jes! Kotipizza on ottanut uuteen jauheluhakastikkeeseensa raaka-aineeksi kotimaisen luomunaudanlihan! Jes! Hyvä Kotipizza! Toivottavasti muut pikaruokaketjut ottaisivat mallia."

Kotipizza herätti asiakkaissaan hyvin voimakasta närää poistamalla jauhelihapizzan valikoimistaan. Asiakkaiden reaktiot tiivistyivät kuluttajaliikkeeksi, jonka viesti oli hyvin selvä: "Kotipizzan jauhelihakastike sellaisenaan takaisin!" jonka johdosta Kotipizza päätti ottaa jauhelihakastikkeen takaisin valikoimiinsa. Aivan täysin Kotipizza ei kuitenkaan asiakkaitaan kuunnellut, sillä se palautti kastikkeen markkinoille pienin muutoksin. Tämä uusi ja entistä ehompi soossi on nimittäin tehty kotimaisesta luomunaudanlihastaErittäin iso peukku siis Kotipizzalle kotimaisen ja eettisen tuotantotavan tukemisesta!

Luomua on ollut nähtävillä muissakin pikaruokapaikoissa (esim. Hesburgerin kahvit ja kahvimaidot, joista jälkimmäinen myös kotimaista), mutta kaipaisin silti edelleen pikaruokaravintoloihin enemmän yksiselitteistä kotimaista ihan tuonne lihapuolellekin. Nyt kun esim. saman H-lafkan naudanlihapihvien lihan alkuperämaa on Suomen lisäksi Tanska ja pekonin alkuperämää Saksa. Kanahampurilaisen pihvin lihan alkuperämaaksi mainitaan Suomi (siitä iso peukku), mutta sitten taas esim. kana-wrapin sisään kääräistään joko ranskalaista, englantilaista, hollantilaista, saksalaista tai puolalaista kanaa. Makkaraperunoiden makkaroissa lihan alkuperämaa taas on Suomi, siitä niin ikään iso peukku! Kasvisten alkuperämaista en oikein heidän sivujensa perusteella päässyt varmuuteen, joten en uskalla niiden osalta ottaa asiaan kantaa. Tästä esimerkistä kuitenkin huomaa, että hajonta pikaruokaravintoloiden raaka-aineiden alkuperässä on suuri ja toivonkin Kotipizzan antavan suomalaiselle pikaruokakulttuurille ja pikaruokaravintoloissa käytettäville liharaaka-aineille oikein aimo luomu-sysäyksen. Tästä on hyvä jatkaa! :)

Ja lisää lähi- ja luomuruokapainotteista asiaa:

"Jee! Master Chef VIPissä nuori kokki ja Kaskis-ravintolan perustaja Erik Mansikka, joka painottaa ravintolassaan pientuottajien lähi- ja luomuruokaa ja korostaa sitä, miten tärkeää on tietää raaka-aineen alkuperä. Lisäksi toi mukanaan kaksi kasvisannosta. Ihan loistavaa, ottaen huomioon että pitkään tuo fine dining -puoli tuntui olevan sellaista hanhenmaksapalleroiden piiperrystä, jossa raaka-aineiden alkuperällä ei tuntunut olevan väliä. Josko tämä ois nyt se uuden keittiömestarisukupolven juttu!"

Ja sitten vastapainoksi viikon huonoin ja yksi koko alkuvuoden huonoimmista uutsisista:

"Miten voi olla mahdollista, ettei turkistarhausta vaan saada loppumaan!?! Huoh!"

Tämä epätoivoinen ja -uskoinen parkaisuhan liittyy tietysti uutiseen, jonka mukaan eläinsuojelujärjestöjen edustajat olivat joutuneet marssimaan ulos turkisasetuksen valmistelukokouksesta (SEY // Animalia), kannanottona valmistelun turkiseläinten kannalta ala-arvoiseen sisältöön. Maa- ja metsätalousministeriön esityksen mukaan turkiseläinten oloihin kun ei olisi tulossa parannuksia, vaan paikoin jopa huononnuksia entiseen. Minun on koko ajan vain vaikeampi ja vaikeampi ymmärtää motiiveja turkistarhauksen harjoittamisen, jatkamisen ja sallimisen takana.

Olemme jo nyt reilusti jäljessä muista pohjoismaista, mitä tulee turkislainsäädäntöömme ja mitä tapahtuukaan, jos vielä taannumme ja huononnamme turkiseläinten oloja entisestään? Tämä uutinen on sellainen isku vasten kasvoja, etten meinaa oikein löytää sanoja kuvaamaan niitä tunteita, mitä tämä minussa herättää. Raha se taitaa tässäkin asiassa olla se mikä ratkaisee, ja huolestuneena jään sivusta seuraamaan, mihin ratkaisuun kokoomusvetoinen Maa- ja metsätalousministeriö kokoomuslaisine ministereineen päätyy. Pelkään pahoin, ettei se ratkaisu tule olemaan turkiseläinten kannalta hyvä.

Eli ristiriitaisin tuntein olen tällä viikolla televisiota katsellut ja uutisia lukenut.
Miten teidän viikkonne on mennyt?

Kommentoi