Kofeiiniherkän kahvikissan pelastus

Rakastan kahvia! Se maistuu hyvälle ja sen nauttiminen on tärkeä tapa. Aina on hyvä syy nauttia kahvia: aamukahvit, päiväkahvit, työkahvit, taukokahvit, suunnittelukahvit…

Kahvin juomisen aloitin 19 vuotiaana. Siinä kohtaa makumieltymykset alkoivat pikkuhiljaa muuttua – enää ei kaiken tarvinnut olla makeaa, vaan myös karvaat maut vetivät puoleensa. Muistan kesätyöpaikan taukotilassa leijuneen kahvin tuoksun, joka alkoi vetää puoleensa.

Kahvia kuluu noin viisi kuppia päivässä. Harvoin juon kahvia piristymistarkoituksessa, juon sitä koska se on hyvää! Koskaan en ole myöskään pannutolkulla kahvia kitannut, joten siinä mielessä en ole suurkuluttaja. Omaan kuitenkin herkän kehon, joka reagoi välillä pieniinkin asioihin. Riippuen siitä miten olen syönyt, saattaa kofeiini saada kehoni ylikierroksille: olen ylienerginen, höpötän ja touhuan. Toisinaan taas en huomaa kofeiinilla juurikaan piristäviä vaikutuksia, mutta puolestaan vatsani saattaa kertoa vastalauseita. Näistä syistä olen joskus yrittänyt korvata osan kahvihetkistä teellä – onnistumisprosenttini on kyllä ollut surkea, koska se tee vain ei ole niin hyvää! Näinpä siis kahvin juominen on aina jatkunut.

Lähiaikoina havahduin kuitenkin kehoni herkkyyteen stressata. Perehdyin stressin biologiaan ja stressihormoni kortisolin haitallisiin vaikutuksiin. Jännitän helposti asioita ja kehoni käy ylikierroksilla jopa pienistä positiivisista asioista. Jotta voisin auttaa kehoani olemaan hyvinvoivempi, täytyy minun pyrkiä rauhoittamaan sen toimintaa ihan arkitilanteissa. Kofeiinilla en siis asiaa auta.

En ollut edes tullut ajatelleeksi kofeiinitonta kahvia, ennen kuin tuttuni asiasta mainitsi. Lamppu syttyi ja tajusin, että tässä on ratkaisu! Tutkin nettikaupoista kofeiinittomia kahveja ja kauhistuin korkeaa hintaa. Onnekseni paikallisesta Prismasta löytyi kohtuuhintaan kofeiinitonta suodatinkahvia – alle 5€ /paketti, ei paha! Seuraava este ylitettäväksi oli MAKU – se tärkein. Jotta kofeiinittomasta kahvista olisi tavallisen kahvin korvaajaksi, niin kyllähän sen pitäisi kahville maistua. Itse olen myös melko tarkka kahvin mausta, luomut ja tummapaahtoiset miellyttävät enemmän. Hankkimani Cafe Hag oranssinkeltaisessa paketissa täytti kuitenkin toiveeni! Se maistuu hyvälle kahville!

Tällä hetkellä nautin onnellisesti noin puolet päivän kahveista tavallista ja puolet kofeiinitonta kahvia. En ole ollut yliaktiivinen ja vatsakin on voinut hyvin. Kenties siirryn jossain vaiheessa kokonaan kofeiinittomaan kahviin, niin enpä sitten suotta kuormita stressiherkkää kehoani kofeiinilla. Seuraavaksi ajattelin testata Jacobsin kofeiinittoman kahvin, joka on saman hintainen kuin Cafe Hag ja jota saa myös Prismasta.

hyvinvointi ostokset ruoka-ja-juoma suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *