Monipuolinen Marseille: Tee se itse -käsitiskiaine

Tiesitkö, että saippuassa ja ”saippuassa” on eroa?

Marseille-saippuan monipuolisuutta ja ekologisuutta kehutaan. Monet ekoilijat valmistajatkin itse tästä saippuasta pesuaineita kodin tarpeisiin. Varmista kuitenkin, että hankit aitoa Marseillea.

Marketeissa myytävä valkoinen ”Marseille”-saippua ei ole aitoa oliiviöljysaippuaa. Aito Marseille on vihreää. Markettien valkeissa saippuoissa on käytetty usein myös kookos- tai palmuöljyä ja eläinperäisiä aineita. Nämä saippuat eivät siis ole yhtä ekologisia, eivätkä myöskään sovellu henkilökohtaiseen hygieniaan kuten aito, vihreä Marseille.

Itse menin aluksi myös halpaan ja ostin halvalla marketin ”Marseillea”. Kantapään kautta huomasin, että Marseillessa ja ”Marseillessa” on eroa! Hermot meinasin menettää, kun vaaleasta saippuasta valmistamani käsitiskiaine ei toiminut ollenkaan – rasva vain pyöri ja lillui joka paikassa. Olin jo valmis palaamaan takaisin kauppaan ja hankkimaan takaisin Fairyn. Puolivahingossa olin kuitenkin verkkokaupasta muiden ostosten ohessa tilannut myös vihreää Marseillea. Ennen totaalista luovuttamista päätin vielä kokeilla tiskaamisessa tätä vihreää saippuaa. Ja hyvä, kun testasin – se toimi! Siltä seisomalta viskasin ”Marseille”-tiskiaineet menemään ja tein uuden satsin vihreästä saippuasta.

Tässä kohtaa ei siis kannata tinkiä yhdestä eurosta, joka suunnilleen on näiden saippuoiden hintaero. Kovin montaa euroa ei nimittäin kustanna tuo aitokaan Marseille ja se on käytössä huomattavasti monipuolisempi sekä ekologisempi.

Alla yrityksen ja erehdyksen kautta soveltamani ohje käsitiskiaineesta.

Käsitiskiaine (n.0,4L)

Ainekset:

  • Marseille-saippuaa n.50g
  • Kidesoodaa 1rkl
  • Vettä n.3dl
  • (Eteeristä öljyä 10-15 tippaa)

Tarvikkeet: kattila, vispilä, raastin, suppilo, tyhjä pullo, ruokalusikan mitta, desilitran mitta, (keittiövaaka)

Ohje:

Punnitse vaa’alla saippuapala (tai arvioi silmämääräisesti). Raasta saippua pieneksi ja laita raaste kattilan pohjalle. Keitä vesi vedenkeittimessä ja kaada kattilaan saippuaraasteen päälle (tai jos keität veden kattilassa, lisää saippuaraaste, kun vesi kiehuu). Sekoittele vispilällä rauhallisesti, jotta saippua alkaa pikkuhiljaa liueta veteen. Ole kärsivällinen, saippua ei liukene heti – sekoita välillä ja anna välillä seoksen seisoa. Voit pitää kattilaa sekoittelun ajan liedellä, keskilämmöllä, jotta vesi ei viilene ja saippua liukenee paremmin. Kun saippua on liuennut, lisää kidesooda. Kidesooda jäykistää seosta. Nyt voit vatkata voimakkaammin. Tavoitteena on saada aikaiseksi vaaleanvihreä, kuohkea seos. Anna seoksen jäähtyä omaan tahtiin, välillä sekoittaen. Lisää hieman vettä, jos seos vaikuttaa liian paksulta. (Lisää jäähtyneeseen seokseen eteerinen öljy). Anna seoksen seistä tunnin verran, jotta ilmakuplat poistuvat, ja sekoita. Kaada suppilon avulla pulloon.

Käännä välillä tiskiainepullosi hetkeksi ylösalaisin ja ravistele hyvin. Etenkin aluksi vaahto nousee pinnalle ja saippuavesi painuu pohjalle. Ravistelemalla pidät siis seoksen tasaisena.

LISÄTTY 16.4.2019: Testailujen tuloksena olen huomannut, että seos paksuuntuu lisää, kun aikaa kuluu. Voit siis jo tekovaiheessa laittaa vettä hieman enemmän tai tehdä niin kuin minä eli lisäillä vettä sitä mukaa kun seos paksuuntuu.

Kidesoodaa (kristallisoodaa) löytyy ainakin Prisman maalausosastolta.

Jos et jaksa käydä keittelemään ja kokkailemaan, niin ota Marseille-palasaippua tiskialtaan reunalle ja tiskaile sillä: kostuta ja hiero tiskiharjaan tai tiskattavaan kohteeseen.

koti diy trendit ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *