Pimeneviin syysiltoihin – täytetyt munakoisot

img_1748.jpgOn vierähtänyt tovi, kun viimeksi kirjoittelin tänne. Palasin työelämään ja haipakkaa on riittänyt. Puolitoista vuotta kotona lasten kanssa oli suhteellisen leppoisaa aikaa, ja työelämä taas on jotakin ihan muuta. Siksi myös leipominen on jäänyt vähemmälle. Ei ole ollut mitään mitä laittaa tänne. Tiedän, huono tekosyy. Mutta energiat ovat ollet vähissä, pakko se on todeta.

No mutta, jospa nyt alkaisi uusi sivu tässä bloggaamisessa. Lempivuodenaikani syksy on jo käynnissä ja kauden parhaat vihannekset parhaimmillaan. Siispä jaan teille ihanan syksyisen reseptin täytetyistä munakoisoista. Alkuperäinen resepti on bongattu aikoinaan kokki Rick Steinin Ruokamatka Espanjassa –ohjelmasta. Makumaailma tulee maurilaisista mausteista ja tyypillisistä espanjalaisista raaka-aineista. Tämä ruoka on juuri sopiva pimeneviin syysiltoihin.  En ole koskaan valmistanut sitä ihan reseptin mukaan ja oma variaationi onkin seuraavanlainen:

TÄYTETYT MUNAKOISOT

4 munakoisoa
oliiviöljyä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 ½ tl kuminaa
1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
1 tl savustettua, mietoa espanjalaista paprikajauhetta (pimentón dulce)
1 iso hyppysellinen murskattua, kuivattua chiliä
500 g naudan jauhelihaa
6 rkl tomaattimurskaa tomaattia tai valmista tomaattikastiketta
manchego-juustoa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa munakoisot pituussuuntaan halki ja viillä puolikkaisiin syviä, ristikkäisiä viiltoja kuoreen saakka, varo puhkaisemasta kuorta. Aseta puolikkaat uunipellille ja hiero jokaisen päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes sisus on pehmeää ja kypsää.

Kuumenna öljyssä sipuli, valkosipuli, paprika ja mausteet ja hauduttele miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää jauheliha. Sekoita joukkoon tomaattikastike ja anna kiehua vielä viisi minuuttia.

Ota munakoisot uunista ja nosta uunin lämpö 220 asteeseen. Kaavi varovasti sisus munakoison puolikkaista mutta jätä noin 1 cm paksuinen kerros kiinni kuoreen. Sekoita sisus jauhelihaseokseen ja lisää vielä suolaa ja pippuria maun mukaan. Lusikoi seos munakoison kuoriin ja ripottele päälle raastettua manchego-juustoa. Paista uunissa kunnes juusto saa vähän väriä.

koti ruoka-ja-juoma diy

Sitruunainen lohikatkarapuhampurilainen

kuva2.jpg

Itse tehty hampurilainen pysyy ruokien suosikkilistallani vuodesta toiseen. Olen hieman kaavoihin kangistunut hampurilaisten suhteen, koska lähes aina hampurilaisessa on samat täytteet. En jotenkin suostu luopumaan siitä, mikä on hyväksi havaittu. Tästä saankin kotona jo pieniä nauruja.

Nyt kuitenkin olen yllättänyt itseni kaksi kertaa tekemässä jotakin uutta. Keväällä tehtiin pulled pork -hampurilaisia. Mukaan coleslaw-salaattia, barbecue-kastiketta ja vihanneksia. Kesällä olen jo toistamiseen tehnyt todella herkullisia, sitruunaisia lohikatkarapuhampurilaisia (alkuperäinen resepti Kotivinkki/nro10). Veikkaan, että näistäkin tulee meidän perheen uusi suosikki. Lohi sopii hyvin katkaravun kanssa ja pihvistä tulee mehevä ja ”lihainen”. Sitruuna ja yrtit sekä pehmeä avokado tuovat raikkautta ja luonnetta. Ja kyllä noita pihvejä söisi myös ilman hampurilaista, esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

Pihvit sopivat sekä pannulla että grillissä paistettaviksi, molempia olen kokeillut. Paistoaika on vain muutama minuutti, joten maut pysyvät tuoreina. Hampurilaisen väliin sopii sitruunainen kermaviili, salaatti, tomaatti ja avokado, joka pehmentää sitruunaista makua ja on oiva makupari lohelle.

Tässä idea kesäisiin grilli-iltoihin. Suosittelen lämpimästi!

SITRUUNAINEN LOHIKATKARAPUHAMPURILAINEN

Hampurilaissämpylöitä, salaattia, avokadoa, tomaattia.

Lohikatkarapupihvit noin 7-10kpl

800g lohifileetä

1 kanamuna

½ dl korppujauho

reilu nippu ruohosipulia sekä persiljaa

150g kuorittuja katkarapuja

sitruunamehua ja raastettua sitruunan kuorta

Poista lohesta nahka ja leikkaa muutamaan osaan. Laita monitoimikoneen leikkuukulhoon kala, muna, korppujauho ja yrtit. Anna koneen käydä hetki, älä aja seosta liian hienoksi, jätä karkeaksi. Sekoita seokseen käsin lastalla kokonaiset katkaravut, ja sitruunanmehu- ja kuoriraaste. Muotoile parin sentin paksuiset pihvit ja paista oliiviöljyssä pannulla tai grillissä noin 2 minuuttia per puoli.

Sitruunainen kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä

suolaa

pippuria

sokeria

sitruunan mehua

Ostin itse tällä kertaa kaupasta sämpylät. Ilokseni huomasin, että ne mahtuivatkin leivänpaahtimeen. Tulivat ihanan rapeiksi. Vaihtoehtoisesti voit lämmittää sämpylöitä uunissa 225-asteessa muutaman minuutin. Kasaa hampurilainen: väliin pihvin ja kastikkeen lisäksi salaattia, tomaattiviipaleita ja muussattua avokadoa.  Nauti!

kuva3.jpg

Tässä pihvit, jotka paistoin pannulla.

koti ruoka-ja-juoma matkat