Pimeneviin syysiltoihin – täytetyt munakoisot

img_1748.jpgOn vierähtänyt tovi, kun viimeksi kirjoittelin tänne. Palasin työelämään ja haipakkaa on riittänyt. Puolitoista vuotta kotona lasten kanssa oli suhteellisen leppoisaa aikaa, ja työelämä taas on jotakin ihan muuta. Siksi myös leipominen on jäänyt vähemmälle. Ei ole ollut mitään mitä laittaa tänne. Tiedän, huono tekosyy. Mutta energiat ovat ollet vähissä, pakko se on todeta.

No mutta, jospa nyt alkaisi uusi sivu tässä bloggaamisessa. Lempivuodenaikani syksy on jo käynnissä ja kauden parhaat vihannekset parhaimmillaan. Siispä jaan teille ihanan syksyisen reseptin täytetyistä munakoisoista. Alkuperäinen resepti on bongattu aikoinaan kokki Rick Steinin Ruokamatka Espanjassa –ohjelmasta. Makumaailma tulee maurilaisista mausteista ja tyypillisistä espanjalaisista raaka-aineista. Tämä ruoka on juuri sopiva pimeneviin syysiltoihin.  En ole koskaan valmistanut sitä ihan reseptin mukaan ja oma variaationi onkin seuraavanlainen:

TÄYTETYT MUNAKOISOT

4 munakoisoa
oliiviöljyä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 ½ tl kuminaa
1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
1 tl savustettua, mietoa espanjalaista paprikajauhetta (pimentón dulce)
1 iso hyppysellinen murskattua, kuivattua chiliä
500 g naudan jauhelihaa
6 rkl tomaattimurskaa tomaattia tai valmista tomaattikastiketta
manchego-juustoa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa munakoisot pituussuuntaan halki ja viillä puolikkaisiin syviä, ristikkäisiä viiltoja kuoreen saakka, varo puhkaisemasta kuorta. Aseta puolikkaat uunipellille ja hiero jokaisen päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes sisus on pehmeää ja kypsää.

Kuumenna öljyssä sipuli, valkosipuli, paprika ja mausteet ja hauduttele miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää jauheliha. Sekoita joukkoon tomaattikastike ja anna kiehua vielä viisi minuuttia.

Ota munakoisot uunista ja nosta uunin lämpö 220 asteeseen. Kaavi varovasti sisus munakoison puolikkaista mutta jätä noin 1 cm paksuinen kerros kiinni kuoreen. Sekoita sisus jauhelihaseokseen ja lisää vielä suolaa ja pippuria maun mukaan. Lusikoi seos munakoison kuoriin ja ripottele päälle raastettua manchego-juustoa. Paista uunissa kunnes juusto saa vähän väriä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *