Lisää raparperia! Ohje suussasulavaan raparperimarenkipiiraaseen

56.jpgSeuraavassa lisää raparperista. En malttanut jättää aihetta aikaisempaan päivitykseeni, vaan ajattelin kokeilla jotakin uutta. Olen kokeillut käyttää raparperia mm. hilloissa, piirakoissa ja tuoreimpana vispipuurossa. Mutta löysin niin herkullisen piirasohjeen, että päädyin jälleen leipomaan piirasta.

Muokkaisin vähän alkuperäistä ohjetta. Alkuperäisessä reseptissä oli lisäksi mansikoita, mutta minulla ei niitä ollut, joten kokeilin lisätä hieman päärynää makeuttajaksi. Toimi oikein hyvin niinkin. Vaniljan ystävä kun olen, lisäsin vaniljasokeria mukaan. Sitä ei voi koskaan olla liikaa.

Raparperi toi ihanaa kirpeyttä piiraaseen ja kuohkea marenki pehmeyttä. Ihan suussasulavaa! Vaikka teen usein marenkia, en ollut koskaan kokeillut kuorruttaa sillä. Helppoahan se oli, kunhan vaan vahtii, että marenki ei saa liikaa väriä uunissa.

RAPARPERIMARENKIPIIRAS

Taikina:

150g voita

1 dl ruokokidesokeria

1 muna

3 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

’Täyte:

noin 4 dl raparperin palasia

1 päärynä

ruokokidesokeria

vaniljasokeria

 

Marenki:

3 valkuaista

1 ½ dl sokeria

vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoitellen sekä lopuksi kuivat aineet. Painele taikina vuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Pilko päärynä ja raparperi pieniksi palasiksi ja kiuhauta kattilassa sokerin kanssa kunnes ovat pehmenneet hieman. Laita täyte taikinan päälle ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Tee sillä aikaa marenki (vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää lopuksi sokeri sirotellen joukkoon). Kun piirakka on saanut väriä (pohja on kypsä) levitä marenki ilmavasti sen päälle ja paista 250 asteessa muutama minuutti, kunnes marenki on hieman ruskistunut. Anna jäähtyä ja tarjoile!

Piiras säilyy jääkaapissa.

55.jpg

57.jpg

58.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma diy

Vaniljainen raparperivispipuuro

50.jpg

Puutarhasta alkaa jälleen saada satoa. Raparperi ehtii aina ensimmäisenä. Se on yksi suosikeistani. En malttanut olla ottamatta nyt keväällä istuttamastani raparperistani muutamaa vartta. Vaikka ensimmäisenä vuonna satoa pitäisi ottaa maltilla, niin en millään jaksanut odotella. Muutama siis päätyi keittiööni, ja tässä lopputulos: vaniljainen raparperivispipuuro.

Lisäsin perusvispipuuroon (lue ohjeeni tästä) kiehumisen alkuvaiheessa 3-4dl pieneksi pilkottuja ja kuorittuja raparperin palasia ja noin 2 tl vaniljasokeria (vaniljatanko sopisi myös hyvin). Keitin hiljalleen (hiljempaa kuin yleensä) puuroa noin 15 minuuttia välillä sekoittaen, jotta raparperi ehtii kypsyä ja hajota. Viilensin puuron ja sitten vatkaimella kuohkeaksi.

Jos pidät puolukan hapokkuudesta, tämä ajaa saman asian. Tosin tässä on ehkä vielä pehmeämpi maku. Kuohkea puuro ja herkullinen, hieman hapokas mutta makea raparperi toimivat loistavasti yhdessä. Väristä tulee puuromaisen vaalea, joten tuohon sopisi loistavasti vaikka kotimaisia mansikoita päälle. Omani kukkivat vasta, joten näillä mennään. Tilkka maitoa sekaan, kuten raparperin kanssa kuuluu ja eikun syömään!

Nyt vaan odotellaan, että pieni raparperinalkuni tuottaa paljon satoa, jotta sitä riittää pakastimeen asti. Tätä on saatava talvellakin 🙂

52.jpg

51.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma diy