Viikonlopuksi kanaa sitruunan ja parsan kera

parsa.jpgIhanaa, on taas parsa-aika. Ikisuosikkini on keitetty parsa, jonka päällä oliiviöljyä ja raastettua parmesaania. Simppeliä ja niin hyvää. Sopii minulle. Yllättäen perheen pikkuväkikin on innostunut parsasta, yksivuotias söisi pelkästään sitä jos saisi päättää.

Kanaruuat ovat meillä suosittuja ja hitti on ollut jo vuosia kanaa ja perunoita uunissa, valkosipulilla, sitruunoilla ja yrteillä marinoituna. Käytän useimmiten koipia tai kokonaista kanaa. Kukkoakin on tullut testattua, hyvää sekin oli. Lattemamman inspiroimana, laitoin tällä kertaa mukaan myös parsaa. Se sopii loistavasti sitruunan kanssa, suosittelen. Käytin myös kanan paistileikkeitä, koska ne ovat pieniä ja kypsyvät nopeammin kuin kokonainen kana tai koivet. Tässäpä siis vinkki viikonlopun ruokapöytään.

KANAA SITRUUNAN JA PARSAN KERA

kanan paistileikkeitä

1 sitruuna

timjamia/rosmariinia, suolaa, pippuria

valkosipulia

oliiviöljyä

perunoita

parsaa

Sekoita kulhoon perunalohkot (kuorineen) ja lisää pari isoa lorausta oliiviöljyä, muutama valkosipulinkynsi hienonnettuna, yrttejä, pippuria ja suolaa. Anna marinoitua tunnin verran. Laita perunat isoon uunivuokaan ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila kahteensataan ja lisää vuokaan kanat, jotka olet etukäteen suolannut ja pippuroinut, sekä sitruunalohkot. Paista vuokaa uunissa vielä parikymmentä minuuttia (kunnes kanoissa ja perunoissa on väriä), jonka jälkeen lisää vuokaan puolitetut parsat. (Kiehautin omani nopeasti ennen vuokaan lisäämistä, koska olivat aika paksut). Kypsennä vuokaa siihen asti kunnes parsat ovat kypsiä, ei mene montaa minuuttia. Nauti!

parsa2.jpg

parsa3_0.jpg

 

 

koti ruoka-ja-juoma diy

Ihana marenki

40.jpg

Lilyläiset ovat kirjoitelleet viime aikoina stressinhallinnasta. Ajankohtainen aihe täälläkin päässä.

Taistelen stressiä vastaan leipomalla. Parhaiten toimii lohturuoka, kuten vispipuuro, korvapuustit ja letut.

Toissa iltana oli pakko päästä keittiöön leipomaan jotakin. Saada ajatukset hetkeksi pois tästä arjen kaaoksesta. Yksi lempiherkkuni on marenki, kaikissa muodoissa. Helppo kuin mikä ja vieläpä kaunis lasipurkissa. Vatkasin kovalla tarmolla valkuaisvaahdon ja lisäsi sokerin. Lopuksi mukaan myös vaniljasokeria ja punaista elintarvikeväriä. Pursotinpussiin, ruusukkeet pellille ja uuniin. Oi, mitä ihanuuksia. Maistuvat ihan sellaisenaan ja vaikkapa murusteltuina kakun tai jäätelön päällä.

Niin helppoa ja hyvää. Nyt jaksaa taas.

MARENGIT

3 kanamunan valkuaista

2 ½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

elintarvikeväriä

Vaahdota valkuaiset kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sokerit vähitellen nopeasti vatkaten. Lisää lopuksi halutessasi loraus elintarvikeväriä. Nostele lusikalla tai pursota taikinasta nokareita uuninpellille. Tästä määrästä tulee noin 2 pellillistä. Taikinaa voi pursottaa aika tiheään, marengit eivät oikeastaan laajene uunissa. Paista noin 45 minuuttia 125 asteessa. (Paistoin kaksi peltiä samanaikaisesti tasalämmöllä.) Marenki on valmis kun se on rapea ulkopuolelta ja hieman pehmeä sisältä. Säilytä tiiviissä lasipurkissa.

41.jpg

puheenaiheet hopsoa ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma