Rennon aamun kuitusämpylät

8.jpgKiireettömänä aamuna on ihana valmistella rauhassa herkullista aamiaista. Meillä tehdään usein sämpylöitä. Resepti syntyy monesti lennossa, laitetaan mukaan sitä mitä sattuu olemaan.

Sämpylöitä voi varioida lukuisin eri keinoin. Muuntelen taikinaa esimerkiksi porkkanaraasteella, puurolla, perunamuusilla sekä vehnä- ja ruisleseillä. Pidän myös talkkunasta ja uusi innostukseni on tuliaisena saatu kainuulainen talkkuna, joka on ihan erilaista kuin vanha tuttu hämäläinen talkkuna. Rouhea kainuulainen talkkuna tehdään ohrasta, hienojakoinen hämäläinen kaurasta, ohrasta ja herneistä. Talkkuna tuo taikinaan paitsi hieman tummemman värin myös paljon makua ja kuitua. Jauhoina käytän ruis- ja vehnäjauhoja. Mukaan voi heittää myös esimerkiksi siemeniä ja ruis-tai kaurahiutaleita.

Pidän itse kuitupitoisista ja rukiisista sämpylöistä. Rukiista ei kuitenkaan saa niin paljon sitkoa tai ilmavuutta kuin esimerkiksi venhästä, mutta terveysaspekti on ihan eri. Lisäaineettomia ja kuitupitoisia, niin sen olla pitää.

leipominen.jpg

Koska taikinassa on paljon rouheita, siitä ei saa tehdä liian paksua, koska leseet yms. turpoavat taikinan noustessa. Siksi teen taikinasta aika löysän. Se takaa rapean kuoren ja pehmeän, ilmavan sisuksen.

Koska aamutuimaan ei välttämättä jaksa pyöritellä taikinapalloja, nostelen taikinasta sopivia nokareita uuninpellille. Nostatan, ”voitelen” vedellä ja koristelen siemenillä tms. Tyylini on enemmän rustiikkinen, leiväntekoa ei pidä ottaa liian vakavasti. Jätän vakavuuden niihin ranskalaisiin leivoksiin.

Keväinen, raikas levite syntyy maustamattomasta tuorejuustosta. Mukaan merisuolaa, ruohosipulia ja persiljaa.

Kata pöytään sämpyläbaari täytteineen, josta jokainen voi tehdä omanlaisensa kokonaisuuden. Kuppi kahvia kylkeen ja ihana aamu voi alkaa!

10.jpg

RENNON AAMUN KUITUSÄMPYLÄT

5dl vettä

1 ps kuivahiivaa

1 rkl leipäsiirappia tai hunajaa

1 tl suolaa

1 dl ruisjauhoja

1 dl (kainuulaista) talkkunaa

1dl kauraleseitä

3-4 dl vehnäjauhoja

loraus oliiviöljyä

Lisää lämpöiseen veteen öljy,  leipäsiirappi, suola ja hiiva. Sekoita mukaan ruisjauhot, leseet ja talkkuna. Lopuksi lisää vähän kerrallaan vehnäjauhot käsin taikinaa vaivaten, älä laita kaikkea jos taikina tuntuu sopivalta. Mielummin liian löysä kuin paksu. Taikinasta tulee rouheista ja löysähköä. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi. Nostele uuninpellille lusikalla taikinapaakkuja. Anna nousta vielä hetken ja voitele vedellä. Päälle sopii esimerkiksi juustoraaste, hiutaleet ja siemenet. Paista 225-asteessa noin 10-15 minuuttia kunnes sämpylät ovat saaneen hieman väriä.

TUOREJUUSTOLEVITE

1 pkt maustamatonta tuorejuustoa

nippu persiljaa

nippu ruohosipulia

merisuolaa

Sekoita tuorejuusto ja silputut yrtit sekä suola. Anna maustua hetkisen jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

koti ruoka-ja-juoma diy