Ranchimpi puutarha-aita

Talvi 2021-2022 oli meillä kova. Lumen tulo taas kesti ja keski. Lähes koko joulukuun oli pakkasta 10 –  30 asteen välillä, mutta maassa ei ollut yhtään lunta. Kun lumi viimein satoi maahan, se pysyikin maassa pitkälle kevääseen. Kasvimaamme kokikin kovia, pakkanen oli osa syyllinen, mutta suurimmat kasvi menetykset tapahtui rva ja hra jäniksen tai ruskon perheen aiheuttama. Kasvimaalta syötiin lähes kaikki vadelmapensaat, kolme pensasmustikkaa, yksi tyrnipensas ja lähes onnistuivat tappamaan myös omenapuun ja tammen.

Suunnitelmakuva aidasta.

Näistä menetyksistä viisastuneena, aitasimme kasvimaata talveksi 2022-2023 jänisverkolla ja harjateräksestä tehdyin seipäin. Tämä piti tuholaisia poissa kasvimaasta varsin hyvin, kunnes taas lumi päätti sataa. Erityisesti talven 2023 puolella tulleet isommat lumikuormat kovan tuulen saattamana saivat harjateräs seipäät taipumaan ja kaatumaan. Onneksi ilmeisesti jänisverkko oli kaatuneenakin riittävä pelote jäniksille, koska ne eivät sitä ylittäneet.

Näiden johdosta syntyikin ajatus aidan raketamiselle. Emme kumminkaan halunneet aidaksi mitään sliipattua ja näyttävää rakennelmaa, vaan enemmänkin maalaishenkisen, rustiikkisen ja rosoisen tunnelman omaavan aidan. Mallina tälle aidalle onkin ollut perinteinen riukuaita.

Myös tätä aitaa tehdässä minulle syntyi ajatus blogin pitämisestä siksi kuvia varsinkin projektin alkuvaiheita on tullut otettua vähän. Samaan aikaan tämän aidan kanssa tein myös tätä toista projektiani, the laatikko jonka löydät tästä linkistä https://www.lily.fi/blogit/keltainen-talli/the-laatikko/

Tämän projektin tekemisessä ja valmistumisessa minua auttoi suuresti paikallinen K-Rauta Paimio, josta kaikki materiaalit on hankittu. Ns. reseptissä myös linkkejä niihin tuotteisiin joita rakentamisessa käytin.

Tonttimme on entistä metsäpohjaa joka on taloa rakentaessa raivattu puista. Peruspohjamaa tontillamme on isompaa ja pienempää kiveä olevaa hiekkamaata, jossa ei juurikaan routa viihdy. Päädyin rakentamaan aitatolppien kiinnityksen maahan teräksisellä maajalalla/ maakiilaa käyttämällä joihin löytiin 49×49 NTR-A kyllästetty puutolppa. Puutolppien pituuteen kannattaa reilu työvara aluksi, eikä katkaista heti siihen mittaan, jonka on ajatellut varsinaisen aidan korkeudeksi. Tolppien väliksi aidassa tulin noin 1m. Aitatolpat kannattaa kiinnittää ensin maajalkoihin ennen maahan asentamista, koska muuten maajalka uppoaa helpommin maahan kuin saada tolppa lyötyä kunnolla maajalkaan kiinni.

Tolppien pää halkeaa tai murtuu herkästi sitä asentaessa maahan lyömällä. Minulla oli käytössä 2kg moska, jolla löin tolpat maakiiloineen maahan. Tolpan pään halkeamista asentaessa pystyy hyvin välttämään, kun kiristää tolpan yläpäähän 1-3 metallista letkukiristintä, minulla tämä esti jokaisen tolpanpään halkeamisen asennuksessa maahan. Tolppien asentamisessa on hyvä katsoa sennuslinjaa pitkältä etäisyydeltä, näin välttyy aitalinjan mutkittelulta, myös kireälle vedetty naru kahden aitatolpan välille auttaa linjan pitämisessä.

Varsinaisten aitalautojen asentamisessa olisi hyvä olla vähintää kaksi tekijää, jotta lautojen molempia päitä olisi joku kannattelemassa. Minä jouduin tekemään aitaa pääasiassa yksin, puolison työvuorojen vuoksi, ja lähes 5 metriä pitkien lautojen asentamisessa oli lieviä hankaluuksia. Niistä selvittiin ruuvipuristimia avuksi käyttämällä. Jouduin myös aloittamaan lautojen asentamisen väärässä järjestyksessä, lähes keskeltä aitaa. Tämä siksi että sain tuettua seuraavan laudan aiemmin kiinnitettyä lautaa apuna käyttäen. Aitalaudat ovat  22×100 vajaasärmäistä kuusta, laudat olivat käyttööni oikeastaan liiankin hyvälaatuisia, olisimme halunneet niiden olevan enemmäkin rosoisempi ja vajaasärmäisempiä. Kävin lähen koko rautakaupan lautakasan läpi lautoja hakiessani.

Laudat kiinnitin jokaiseen tolppaan ulkokäyttöön tarkoitetuilla 4x55mm terassiruuveilla. Kehun näitä käyttämiäni Goodiy nimellä myytäviä terassiruuveja. Näissä ruuveissa ruuvinkanta on ns. normaalin kokoinen, eikä pienennetty niin kuin useimmissa muissa terassiruuveissa. Ruuvit ovat myös todella vahvoja, eivätkä näytä katkeavan kovallakaan vääntövoimalla toisin kuin olen huomannut useamman toisella muulla merkillä myytävien terassiruuvien kohdalla käyvän. Aitalautoihin jätettiin noin 30cm ylitystä tolpaan nähden. Lautojen väli on 4cm.

Aidan teko vaiheessa oli koko ajan lämpöä 30 asteen molemmin puolin, ja niin kuin kuvasta huomaa ei pihassamme juuri varjoa ole tarjolla,olikin aidan rakentaminen varsin hikistä tekemistä. Viimein kumminkin aita valmistui. Aidalla on mittaa 5 metriä ja 12 metriä.

Aita jätettiin tarkoituksella käsittelemättä, ja annetaan sen harmaantua ajan kanssa sään vaikutuksesta. Aidan valmistumisesta alkaan olla jo reilu kuukaisi ja kuusilaudat ovatkin sateen ja auringonpaisteen vaikutuksesta alkaneet jo kivasti harmaantua. Vanhan kansan mukaan näin asennettu kuusilauta käsittelemättömänä kestää lahoamatta 10-20 vuotta kun laudat ovat ilmavasti, eikä laudan pää ole maassa kiinni.

Ylempi kuva on otettu aidasta elokuun viimeisillä päivillä, ja laudat ovat jo näin hyvin alkaneet harmaantua.

Ranchimpi puutarha-aita

Ainekset

Tee näin:

22×100 vajaasärmäinen kuusilauta aitalaudaksi. Laudan pituuteen vaikuttaa, minkälaiseen kulmaan haluaa laudat asentaa. Laudat joita meillä oli käytössä olivat 4,8m pitkiä, ja jotka sahattiin kiinnitettynä mielettyvään pituuteen. Tämän aidan tekemiseen tarvittiin noin 150m lautaa. Alla linkki käyttämääni

https://www.k-rauta.fi/tuote/lauta-prof-22×100-plvl-vajaasarma/6438313557692

48×48 kyllästetty, vihreä rima aitatolpaksi. Meidän aidassa valmiin aidan korkeudeksi tuli 90cm, mutta aluksi tolpat sahattiin 110-120 cm pituisiksi ja lyhennettiin lopuksi vasta sopivaan mittaan. Tämä ennen kaikkea siksi, että aita tehtiin molemmista päistä laskemaan mäkeen. Meidän aidassa tolppia tarvittiin 18 kpl.

https://www.k-rauta.fi/tuote/rima-prof-kestopuu-vihrea-48×48-ntra-3-6-metria/6438313557319

49×49 teräksinen, sinkitty maajalka. Näitäkin tähän aitaan tarvittiin 18 kpl.

https://www.k-rauta.fi/tuote/maajalka-puutolpille-prof-49x49650mm-kuumasinkitty-teras/6410404812927

4x55mm Ulkokäyttöön sopivia ruuveja, meillä käytössä terassiruuveja.

https://www.k-rauta.fi/tuote/terassiruuvi-goodiy-4×55-kirkas-t20-200kpl/6438313252559

Pitkä mitta.

https://www.k-rauta.fi/tuote/kelamitta-fxa-50m/6438313304845

Saha.

Ruuviväännin.

Moska / Leka.

Ruuvipuristin.

https://www.k-rauta.fi/tuote/ruuvipuristin-irwin-80x400mm-pro-clamp-10503566/5706915035667

koti diy piha-ja-puutarha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *