Puolukkabrownie

Jos jouluna ei nappaa leipoa suuritöisiä kakkuja niin tässä herkullinen leipomus, joka syntyy kymmenessä minuutissa (plus paistoaika). Mä pidän tätä myös vierasvarana, sillä ainekset on sellaiset, että niitä useimmiten löytyy kaapista. Puolukat voit toki vaihtaa pähkinöihin tai vaikka kapraloihin, mutta mun mielestä toi äklömakean suklaan ja kirpeän puolukan liitto vaan toimii.

Tämän reseptin myötä haluan toivottaa kaikille oikein herkullista ja rauhallista joulunaikaa! Venyttäkää vatsojanne, niin täällä ainakin olis suunnitelmissa. 🙂

dsc_3888.jpg

Puolukkabrownie

75 g voita
1 1/3 dl makeauttamatonta kaakaojauhetta
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
n. 3dl puolukoita

Sekoita hieman jäähtynyt sulatettu voi sekä kaakaojauho keskenään. Vatkaa kananmunat sekä sokeri kevyeksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon voi-kaakaoseos. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääntele joukkoon vielä hieman kohmeidet marjat. Jos käytät jäisiä, koko taikina jähmettyy klimpiksi ja sitä on hankala laittaa vuokaan. Toisaalta sulaneet marjat murskaantuvat helposti.

Kaavi taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen uunivuokaan (n. 20x30cm) ja tasoita. Paista 175 asteessa 20-30 min, niin, että pinta on rapea, mutta keskeltä brownie on vielä ihanan pehmeä.

Tarjoile sellaisenaan tai jätskin kanssa.

koti ruoka-ja-juoma

Joulupoika

Tässä yksi meidän suvun jouluperinteistä. Mainitsinkin eilisessä postauksessa, että vein meidän Mummulle 93v. joulupullaa. Jo hänen äitinsä leipoi perheen kaikille jäsenille joulupojat, jotka nautittiin jouluaattona aamupalalla. Nyt kun meidän Mummu ei enää leivo ja minusta on tullut hänen hovileipurinsa sain tehtäväkseni leipoa hänelle (sekä mun sedälle, jonka joulusta ei kuulemma tule mitään ilman joulupoikaa) ensimmäistä kertaa joulupoika. Aikaisempina vuosina tätä tehtävää ei siis ilmeisesti oltu uskallettu mulle antaa. Nyt kuitenkin hykertelin tyytyväisyyttä kun Mummu multa poikia pyysi. Ilmeisesti voisilmäpullieni taso oli siis vihdoin yltänyt tarpeeksi korkealle. 🙂

Ja tässä tämä kaunokainen sitten on:

dsc_0540.jpg

Tässä vielä mun pullaohje:

0,5l punaista maitoa
1pkt tuorehiivaa
2dl sokeria
2 munaa
1tl suolaa
1rkl kardemummaa
1kg vehnäjauhoja
250g voita

 Kädenlämpöiseen maitoon liotetaan hiiva. Lisää sokeri, mausteet ja munat. Anna yleiskoneen jauhaa. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Lisää pehmeä voi n. pari desiä ennen kun jauhot loppuu. Lisää loput jauhot. Anna kohota liinan alla tunti. Leivo pojiksi, voisilmäpulliksi tahi korvapuusteiksi. Pikkupullat 225 astetta 10 min.

Jep, mun taikinaan tulee enemmän sokeria, voita ja munia kuin ”tavalliseen” taikinaan. Nam.

 

Hyvää joulua! toivottaa Joulupoika

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma