Ristiäistarjoiluja
Kerroinkin viime viikolla, että viikonloppuna vietettiin Keppon ristiäisiä. Oli oikein onnistuneet juhlat. Vietettiin niitä paikallisessa seurakuntakodissa, joten mahduttiin sinne vähän laajemmallakin suvulla. Vieraita oli yhteensä noin viisikymmentä, joista 13 oli lasta. Aika meininki siis! 🙂
Mä mieluummin käytän juhlienvalmisteluun menevän ajan ruokien tekoon kuin vaikkapa kodin siivoamiseen. Joten oli kiva kun ei oltu täällä meidän nurkissa. Sain siis rauhassa touhuta keittiössä Keppon päikkäriaikoina.
Ristiäismenu
Makoisa poronlihakeitto
Saaristolaisleipä
Luomu Kirnuvoi
Suklaajuustokakku
Pikkuleipiä
Torstaina leivoin saaristolaisleivät. Nehän vain paranevat kun saavat vetäytyä pussissa pari päivää. Laitan ohjeen vaikka tänne blogiin huomenna. Tein tupla-annoksen, josta tuli kuusi leipää. Yksi jäi ja meni pakkaseen.
Lauantaina aloitin porokeiton esivalmistelut. Olin tilannut Kaarlejoelta juurekset ja poroa löytyi multa pakkasesta. Prismassa oli sopivasti leipäjuusto tarjouksessa :)
Tästä olisi syönyt viisikymmentä aikuista, hiukan siis jäi:
5 kg perunaa
4 kg poronlihaa (luuton lapa)
3 kg porkkanaa
3 kg lanttua
2 kg leipäjuustoa
Katsokaa ohje tuosta aikaisemmasta postauksesta, linkki yllä. Keitto sai kehuja ja toimi mun mielestä tällaisissa talviristiäisissä hyvin.
Perunatkin säilyy hyvin vakuumissa, joten ne voi pilkkoa edellisenä päivänä.
Tää on kyllä kätevä!
Tosiaan lauantaina kuorin ja pilkoin juurekset ja perunat ja laitoin ne vakuumiin. Näin esim. perunat säilyy hyvin ja mahtuivat jääkaappiin paremmin. Kuutioin ja paistoin myös lihan. Keitin keiton kolmessa isossa kattilassa, joten mittasin juurekset ja lihan kaikki kolmeen yhtäsuureen pussiin. Ei tarvinnut mittailla enää suhteita sitten sunnuntaina, kun keitin keiton loppuun.
Mun ihanainen ystävä leipo Keppolle kakut. Eikö ookkin kauniit? Ja maistuivatkin TOSI hyvälle, kiitos!