Makoisa poronlihakeitto

keitto2.jpg

Me syödään paljon poroa. Ensi viikolla pitäis tämän vuoden Petteri jolkotella tänne Turkuun. Kerron asiasta enemmän kunhan saapuu! Viime vuoden porosta on pakkasessa jäljellä lapa ja kylki. Hyvin ollaan siis saatu vuodessa herkku syötyä.

Ohje on nyt isommalle porukalle. Sanoisin, että tästä syö n. 12-15 hlö. Helppo ja maistuva ruoka vaikka koko perheen isänpäivälounaalle! Poron tilalla voi käyttää vaikka karitsaa, peuraa tai hirveä jos pakkasesta löytyy ja et poroa mistään löydä. Turussa poroa saa aina kauppahallista ”Poron lihan erikoisliikkeestä” Reino Jokista vastapäätä.

Siirappinen poronlihakeitto

1 poron lapa (luuttomana n. 1,2 kg) tai keittoluita 2 kg
1,5 l vettä
suolaa
(lihaliemifondi)
2 pientä lanttua
8 porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
timjamia (tuore tai kuivattu)
4 rkl siirappia
1,5 kg kiinteää perunaa (esim. Nicola)
puolikas leipäjuusto

Tein keiton poron luuttomaksi leikatusta lavasta, mutta tosiaan lihana voi käyttää myös jotain muuta osaa esim. keittoluita, kylkeä ym. Jos käytät luutonta lapaa, leikkaa liha tässä vaiheessa kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä vajaa pari tuntia kunnes liha on (uskomattoman) mureaa. Jos teet keiton luullisesta osasta keitä luineen päivineen pari tuntia ja irrottele (vähän jäähtyneet) lihat luista.

Kuori ja kuutioi lantut ja porkkanat. Kuulota niitä pannulla parissa osassa valkosipulin, timjamin ja siirapin kanssa. Lisää kasvikset keittoon ja anna kiehua n. 20 min. Lisää vettä ja lihaliemifondi tarvittaessa. Tällä aikaa kuori ja kuutioi perunat ja lisää ne keittoon. Anna keiton kiehahtaa, jotta perunat kypyvät. Tämä käy nopeasti. Tarkista maku. Lisää suolaa, siirappia tai mausteita tarvittaessa.

Lisää keittoon kuutioitu leipäjuusto juuri ennen tarjoilua. Lisukkeeksi riittää tuore ruisleipä, voi ja juusto.

Enjoy!

P.S. Minä suosin ainakin kotimaisia luomujuureksia, niiden aika alkaa olla parhaimmillaan!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY