Ihana induktioliesi
Kirjoittelin eilen meidän parin vuoden takaisesta keittiöremontista. Olen tosiaan ollut tyytyväinen Ikean laatuun sekä remontin helppouteen. Mikään laatikko tai muu osa ei vielä parin vuoden aikana ole hajonnu tai löystynyt, vaikka kovalla käytöllä on ollut. Yhdessäkin alalaatikossa mulla on meidän KAIKKI lautaset ja pikkukulhot ja hyvin toimii edelleen!
Yksi ”must have” mun listalla oli induktioliesi. Kahden vuoden käytön jälkeen ei paluuta entiseen enää ole.
Mummun vanha valurautainen lettupannu toimii induktioliedellä.
Miten induktioliesi sitten oikein toimii?
Vaikka induktioliesi voi näyttää samanlaiselta kuin muut keraamiset keittotasot, se toimii eri periaatteella. Yleensä keittotasojen pinta kuumenee niin paljon, että niiden päälle asetettu keittoastiakin lämpiää. Induktiolieden pinta taas lämpenee vain hieman, vaikka sille asetettujen astioiden pohjan ja sisällön lämpötila nousisi erittäin korkeaksi.
Induktiolieden keskeinen osa on keraamisen tason alla oleva käämi. Kun käämiin johdetaan sähkövirtaa, syntyy korkeataajuuksinen magneettikenttä. Magneettikenttä luo keittoastian magnetisoituvaan pohjaan induktiovirran, jossa molekyyliryhmien liike kuumentaa metallin. Pohjasta lämpö siirtyy keittoastian sisältöön.
Induktioon perustuvat keittotasot ovat jonkin verran perinteisiä liesiä kalliimpia. Toisaalta ne kuluttavat vähemmän energiaa, sillä ruuan kuumennusaika on lyhyt eikä lämpöä mene paljon hukkaan. Induktiotaso jäähtyy nopeasti, ja virta katkeaa heti, kun astia nostetaan keittoalueelta. Induktioliedellä saa käyttää vain magnetisoituvista materiaaleista, kuten valuraudasta tai teräksestä, valmistettuja astioita. Astian sopivuutta voi testata kokeilemalla, pysyykö magneetti sen pohjassa.
Lähde: Tieteen Kuvalehti
Kaikki kattilat ja paistinpannut siis eivät induktiolla valitettavasti toimi, mutta suurin osa kyllä. Kun kaksi ihmistä yhdisti omat kattilansa, niin määrä oli sopiva ja päästiin itse asiassa eroon aika monesta turhasta kattilastakin. (=voitiin ”uusia” osa mökin vanhoista kattiloista :)) Ainoa, mikä jouduttiin ostaa uutena induktion takia oli paistinpannu. Muista siis tarkistaa aina soveltuuko kattila tai pannu induktiolle. Yleensä se lukee pohjassa. Esim. Swiss Diamondilla on omat (tietty hieman kalliimmat) pannunsa induktiolle. Tämäkin saatiin tuparilahjaksi.
Miksi induktio on sitten niin loistava?
Koska se kuumenee ja kylmenee napin painalluksesta! Siis oikeasti HETI. Jos vaikka keität vettä perunoita tai riisiä varten, menee aikaa veden kiehumiseen vain pari minuuttia käyttäessäsi Booster-levyä. Jos kastike tuntuu kiehuvan liian kovaa, levyä pienentämällä kiehunta vaimenee välittömästi. Täydellistä!
Uskon myös, että lasten kanssa induktio on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin tavallinen keraaminen liesi tai vaikkapa kaasuliesi. Keittotasot eivät jää ”vahingossa” päälle, vaan ne sammuttavat itse itsensä heti jos niillä ei ole kattilaa tai pannua. Lapsi ei siis saa itse vahingossa käännettyä tasoa päälle, vaan kuumeneminen vaatii aina kattilan. Tasot myös jäähtyvät huomattavasti nopeammin kuin tavallinen liesitaso.