Joulupöydän bataattilaatikko

Kerroin joku aika sitten meidän joulusuunnitelmista. Aloitin tänään jouluruokavalmistelut tekemällä bataattilaatikon massan valmiiksi pakkaseen. Aatonaattona täytyy sitten vaan muistaa ottaa se sulamaan jääkaappiin ja aattona paistaa se laatikoksi.

dsc_0834.jpg

Bamix in action!

Bataattilaatikko (runsaassa joulupöydässä riittää 20:lle tai 10:lle kahdeksi päiväksi)

4 isoa bataattia (n. 1,5 kg)
1l vettä keittämiseen

2tl suolaa
voita paistamiseen
2 sipulia
4dl kermaa
1dl korppujauhoja
1dl siirappia
1-2 munaa
inkivääriä, muskottipäihkinää, valkopippuria

Kuiori ja lohko bataatit. Keitä niitä n. 15min tai kunnes ovat pehmeitä. Kaada pois keitinvesi, mutta ota sitä varmuudeksi hieman talteen.
Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Anna korppujauhojen turvota kermassa.
Soseuta bataatit, lisää kuullotettu sipuli ja kerma-korppujauhoseos. Lopuksi lisää mausteet ja kananmuna(t) soseuta koko massa hienoksi sauvasekoittimella. Maista, onko mausteita riittävästi. Jos seos tuntuu liian tönköltä, voit lisätä hieman bataattien keitinlientä.

dsc_0837.jpg

Pakastin raa’an massan kahdessa Iksun minigrip-pussissa.

Voit pakastaa massan tässä vaiheessa tai esikypsentää sitä hieman uunissa ja pakastaa vaikka pienissä foliovuoissa.

Paistoaika aattona raa’alle massalle on 2h 150 asteisessa uunissa. Ennen uuniin menoa lisää pälle korppujauhoja ja voinokareita.

P.S. Samalla ohjeella valmistuu myös lanttulaatikko!

koti ruoka-ja-juoma