Käristys alusta alkaen

Kerroin marraskuussa kun tilattiin poro Lapista. Nyt viime aikoina ollaan tehty paljon pororuokia. Poron käristys on mun lemppari, mutta valmista käristyslihaa ei paketissa tullut. Se piti siis tehdä itse:

dsc_0995.jpg

Ota lihakimpale sulamaan n. tuntia ennen leikkuuta. Liha ehtii hieman pehmentyä (ei kuitenkaan sulaa) ja sitä on helpompi käsitellä. Ei todellakaan tarvitse käyttää paistia tai muuta ”hienoa” osaa, vaan esimerkiksi kylki tai luuton lapa käy oikein mainiosti.

Valitse hyvä veitsi ja aloita lastujen viipalointi reunasta. Kun yhden reunan kohmeinen osa tuli lastutettua, käänsin lihaa niin, että siirryin seuraavaan sivuun. Kävin näin läpi kaikki neljä reunaa molempiin suuntiin. Näin mulla oli koko ajan käytössä helposti leikkaantuva, hieman kohmeinen osa. Liian jäässä oleva osa vaati liikaa voimaa ja aiheutti supistuksia. Ota siis rauhassa. Lastujen tekeminen oli yllättävän helppoa – kokeile ihmeessä! Myös peura tai hirvi käy hommaan varmasti mainiosti!

Koska meille ei ollut tulossa ruokavieraita, laitoin n. kolmasosan kyljestä takaisin pakkaseen, sillä se oli vielä aivan jäässä. Kun olet saanut lastut tehtyä, voit siirtyä käristyksen tekoon. Mä vannon käristyksessä olut-liemen nimeen.

Poronkäristys olutliemellä (4:lle)

n. 500-600 g poroa käristyslastuina
1 sipuli
voita
1 pll/tlk olutta
mustapippureita
suolaa
2 laakerinlehteä
(vettä)

Käristä porolastut ja sipuli pannulla runsaassa voissa. Siirrä kattilaan ja kaada päälle pullo olutta sekä mausteet. Lisää vettä tarvittaessa. Anna kiehua n. tunti tai niin kauan kunnes olet valmistanut perunamuusin.

dsc_0996.jpg
Muusintekijän lempparityöväline IKEA:sta.

dsc_0997.jpg

Hyvää ruokahalua!

 

koti ruoka-ja-juoma