Kinkun suolaus

Kauan odotettu lähetys Lohinivalta saapui eilen! Lapin Kaamosliha lähetti meille villisian joulukinkut. Hurraa!

dsc_0912.jpg

Kinkut olivat sulia, joten pääsin heti suolaushommiin. Kaverini oli haastatellut lihakauppiasta suolauksesta, joten toimittiin molemmat Reino Jokisen myyjän ohjeiden mukaan. Aikaa jouluun oli enää vajaa viikko, joten piti toimia heti, jotta kinkussa on sitten paistohetkellä hyvä suola.

Kaupoissa ja lihakauppiailla myytävät kinkut on yleensä jo valmiiksi hyvin suolattu, joten tämä työvaihe jää kokonaan väliin. Apteekista täytyy hakea iso kinkkuneula (suurin injektioneula mitä löytyy), jotta kinkun sisään saa ruiskutettua suolalientä tasaisen suolan aikaansaamiseksi

Meidän kinkku oli 5,8 kg (luulla). Suolaukseen tarvitaan kahta eri suolalientä. Sitä joka ruiskutetaan kinkun sisään, sekä toista, johon kinkku laitetaan likoamaan.

SUOLALIEMI 1: 10% suolaliemi (suhde: 1l vettä, 1 dl suolaa)
SUOLALIEMI 2: 2% suolaliemi (suhde: 1l vettä 0,2 dl suolaa)

Meidän vajaa kuuden kilon kinkkuun ruiskutin sisään vajaan litran SUOLALIENTÄ 1. Tökin ruiskun pohjaan asti ja samalla kun tyhjensin ruiskua, nostin neulaa ylös, jotta se imeytyy tasaisesti. Toista toimenpide n. 3-4cm. välein.

Kun olet ruiskuttanut suolaliemen kinkkuun siirrä kinkku puhtaaseen ämpäriin tai kattilaan. Lisää SUOLALIENTÄ 2 niin, että kinkku peittyy. Siirrä maustumaan viileään.

Toivon, että nämä 5 pvä riittää suolausajaksi. Viikko olisi parempi, tiedän, mutta eipä sitä joulua oikein voi siirtää. :)

koti ruoka-ja-juoma