Lihaa lapista
Kerroin jo viime viikolla, että meille saapui viime perjantaina odotettu porolähetys. Olen viimeiset kolme vuotta tilannut kokonaisen poron lihat pientuottajalta. Meillä yksi poro kestää n. vuoden, kun syödään sitä silloin tällöin. Tilaus kannattaa tehdä aina näin syksyllä, kun on teurastusaika, mutta varmasti ympäri vuoden lihaa on saatavilla.
Parina vuonna olen tilannut poron suoraan Lohinivalta, Lapin Kaamoslihalta http://www.lapinkaamosliha.fi/. Palvelu on aina loistavaa! Kun on ajoissa liikkeellä saa antaa toiveita siitä miten liha leikataan, kun tilaa kokonaisen tai puolikkaan. Yleensä lapa leikataan luuttomaksi, fileet kalvottomiksi, paisti luuttomaksi ja osiin (sisä- ulko- ja paahtopaistit), kaula ja etuselkä sellaisenaan ja loput sitten jauhelihaksi tai säilykkeeksi. Mä halusin lisäksi maksan ja kielen mukaan ja pyysin, että potkat leikataan kiekoiksi osso bucoa varten. Lisäksi mukaan tulee laatikko keittoluita.
Lihan tulee vakuumeissa 500g-1kg:n paketeissa ja näkee, että lihat leikattu ammattitaidolla. Niitä ei enää itse tarvitse juurikaan putsata tai käsitellä. Kokonaisessa porossa on lihaa n. 28 kg ja puolikkaassa luonnollisesti puolet tästä.
No miten sitten kuljetus onnistuu? Niissä osaa auttaa La Cotra http://www.lacotra.fi/. Karppisen Arskalla on sellainen pakastinpaku ja ilmoittelee ajan ja paikan etukäteen mistä noudetaan. Heidän nettisivuilta näkee aikataulut.
Laskeskelin, että lihan kilohinnaksi Turkuun kuljetettuna tulee n. 16€/kg.
Toimijoitahan alalla on paljon, tämä yksi vaihtoehto, mitä voin kyllä lämpimästi suositella.
P.S. Odotan vielä toista lihalähetystä Lohinivalta ennen joulua. Meille tulee kinkku villisiasta! Nice!