Maistuva moussaka

Oltiin muutama viikko sitten parin ihanaisen ystävän kanssa parantamassa maailmaa Itäisen Pitkänkadun (Turussa) kreikkalaisessa ravintolassa. Söin moussakaa ja siitä lähtien on pitänyt tätä kreikan herkkua kokeilla.

Tykkään arkisin tehdä joko jotain tosi nopeaa ja helppoa ruokaa tai toisaalta jotain sellaista mistä syödään parina iltana, kun harrastukset (tai raskausväsymys) vievät ruoanlaittoajan.

No palataan siihen moussakaan. Ruokaanhan kuuluu tietenkin munakoisoa, kanelilla maustettu jauhelihakastike sekä juustoinen valkokastike. Halusin lisätä hieman ruokaisuutta, joten laitoin vuokaan myös pari perunaa.

Meidän luomupiiristä (kerron tästä joskus myöhemmin) saa Rintalan luomutilan loistavaa karitsaa. Käytinkin tähän heidän karitsan jauhelihaa.

Tämän reseptin lähes kaikki ainekset on helposti saatavilla luomuna. (Mulla ainakin oli :))

Moussaka

1 iso munakoiso
4 perunaa

Jauhelihakastike:
2 pientä sipulia
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
500 g karitsan jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
1dl valkoviiniä
kanelitanko
1rkl oreganoa
suolaa

Bechamel-kastike:
0,5 l maitoa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl vastaraastettua parmesania
suolaa ja pippuria
1 muna

Aloita jauhelihakastikkeesta, sillä se saa porista rauhassa puolisen tuntia. Kuullota sipulit ja valkosipulit sekä ruskista jauheliha. Kumoa joukkoon purkillinen tomaattimurskaa, viini, sekä mausteet. Muista maistaa ennen vuokaan kumoamista suola ja muut mausteet.

itketys.jpg

Itketä munakoisto. Leikkaa munakoiso pitkittäin viipaleiksi ja rouhi viipaleiden päälle suolaa myllystä. Munakoisot itkevät turhan nesteen itsestään pois.

Kuori perunat ja viipaloi nekin pitkittäin.

Paista munakoisoja panulla pienessä määrässä oliiviöljyä kauniin värisiksi.

Valmista samalla Bechamel-kastike. Lämmitä maito kattilassa. Raasta parmesan hienoksi. Sulata voi toisessa kattilassa (käytin teflon-pintaista kasaria) ja lisää jauhot. Ruskista niitä hetki lastalla koko ajan sekoittaen. Lisää lämmintä maitoa pienissä erissä jauhoseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon parmesan ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja keitä hetki kunnes kastike tasaisen paksua. Ota kastike pois liedeltä ja sekoita joukkoon kevyesti etukäteen vatkattu kananmuna.

Kokoa koko ainekset lasagnevuokaan järjestyksessä: munakoisot/perunat, jauhelihakastike, valkokastike. Paista 180 asteisessa uunissa n. 40 min.

Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Lisäkkeenä maistuu esim. fetasalaatti.

annos.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma diy