Makkaraprojekti vol. 1

Päätin pitkän viikonlopun aikana toteuttaa yhden pitkäaikaisen projektini itsetehdystä makkarasta. Kun sain parhaan ystävän houkuteltua mukaan talkoisiin, piti homma oikeasti saattaa loppuun asti. Ystävältä löytyi pakkasesta peuraa ja multa poroa, joten päätimme tehdä yrteillä ja valkosipulilla maustettua peuramakkaraa sekä savuista poromakkaraa, jonka mausteina toimivat Pohjanpojan savujuusto, sekä savustettu paprikajauhe (se kuuluisa smoked paprika).

dsc_0905.jpgdsc_0906.jpg

Ylhäällä poro ja alhaalla peura.

Lihat ja määrät

Kumpaakin lihaa oli kilo. Rasvaksi kävin Kauppahallin Reino Jokiselta hakemassa possun kylkeä, jonka jauhoimme lihamyllyllä. Kylkipalan paino oli 1kg, mutta sisälsi luita ja rustoa. Nyt jälkeenpäin arvioituna rasvaa pitää olla enemmän, ehkä jopa tuplat. Etenkin jos teet makkaraa lähes rasvattomasta riistasta.

dsc_0882.jpg

Luonnon suoli likoamassa

Reino Jokiselta ostin myös luonnonsuolta. ”Paketissa” on kuulemma aina suolta 5-15m. Meillä jäi n. puolet käyttämättä. Paketti maksoi vitosen, eli ei siitä nyt konkurssiin mene, vaikka osa jää käyttämättä. Muista laittaa suoli likoamaan veteen puolta tuntia ennen täyttövaihetta.

Mausteet

Peuramakkaraan hienonsin yhden ruukun timjamia, rosmariinia ja ruohosipulia sekä viisi kynttä valkosipulia. Mausteita oli mielestämme hyvä määrä. Suolana käytin biodynaamisesta valmistettua Ryytisuola Rihua. Suolaa 1,5 kg:n annokseen menee n. 2rkl.

dsc_0883.jpg

Poromakkaraan laitoimme Pohjanpojan savujuustoa. Käytin n. 200 g. Raastoin juuston joko liian pienellä terällä, tai sitten juustoa olisi saanut olla enemmän. Valuva juustoefekti jäi vain mielikuvaksi. Savustettu paprikajauhe toi kivan värin lisäksi tosi kiva maun. Kolmas savuelementti tuotiin taikinaan savusuolalla (2rkl).

Paista pannulla koepalat taikinoista, joista maistat mausteiden määrät.

Työvälineet

dsc_0891.jpg

Tärkein työväline on lihamylly. Saatiin miehen vanhemmilta pari vuotta sitten jouluna Kenwoodin lihamylly lahjaksi. Se on ollut kyllä ihan paras. Olen jauhanut sillä jauhelihaa, maksaa, haukea ym.! Nopea ja helppo puhdistaa. Lihamyllyssä on mukana ”makkaranteko suutin”. Ohjeita kun seuraa, on kätevä ja helppo koota.

En kyllä tiedä onnistuuko homma jollain muulla työvälineellä kuin lihamyllyllä. Mahtaakohan joissain yleiskoneissa olla makkaranteko osat? Kertokaa jos on!

Täyttövaihe

Täyttövaiheessa tarvitaan kyllä neljä kättä. Kaksi kättä survoo massaa koneeseen ja kaksi on ottamassa vastaan suutinosasta ulostulevaa makkaraa. Muista varata siis kaveri hommaan mukaan! Me pysäytettiin kone aina kun yksi makkara valmis, jotta saatiin peliaikaa tehdä pieni rullaus suolelle makkaroiden väliin.

dsc_0902.jpg
Täyttövaihe, onhan tää pikkusen perverssin näköistä ;)

Myllyyn jää sisälle helposti paljon taikinaa. Tästä syystä yhdestä makkarasta tuli ”tuplamaku”. Eli etupäässä peuraa ja takapäässä poroa. Poroa jäi harmittavan paljon myllyn sisään. Jos (ja kun) siis haluat hyödyntää koko taikinan kannattaa varata jotain ”varataikinaa”, jolla saat kaiken haluamasi herkkutaikinan puristettua suolen sisään. Tämä voi olla vaikka sellaista jauhelihaa, jota tarjoat vaikka koiralle.

Plussat ja miinukset

Homma oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, eikä todellakaan jää viimeiseksi kokeiluksi. Jännitin hieman sitä suolta, miten kestää ja ja toimii, mutta hyvinhän se meni! Rasvaa täytyy ensi kerralla olla enemmän. Kun hommaan ryhtyy kannattaa tosiaan tehdä kerralla isompia annos. Nytkin heitin osan makkaroista pakkaseen, vaikka tasattiinkin ne kaverin kanssa. Pohdittiin nyt tuota pakastamista, koska meidän jauhelihat olivat jo olleet pakkasessa. Koska kyseessä oma käyttö, uskalsin pakastaa makkarat. Voisi myös koittaa hommata sellaista lihaa, jota ei ole ennestään pakastettu, jotta makkarat voisi huoletta raakana pakastaa. Isomman annoksen voisi tehdä vaikka ennen kesää ja mökkikauden alkua! Ensi kerralla uudestaan kerrasta viisastuneena! :)

dsc_0907.jpg

Höyrytin makkarat ja paistoin värin pannulla. Kaveriksi paistui uunissa timjamilla ja dijon-sinapilla maustettuja lohkoperunoita.

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.