Oodi multajuureksille
Olen tässä nyt pari vuotta ollut talvisin aivan ihastunut multajuureksiin. Meidän luomupiiristä saa aivan mahtavia juureksia, jotka ovat parhaimmillaan nyt vuoden kylmimpänä aikana. Multajuuresten maku on aivan erilainen kuin marketista ostettavilla muovipussiin tukehdutetuilla juureksilla. Ne säilyvät lisäksi jääkaapissa huimasti pitempään kuin pestyt juurekset. Multajuureksia ei siis ole pesty vaan niissä on pinnalla pieni kerros sitä maata, jossa ne ovat kasvaneet.
Uuniin menossa!
Omia suosikkejani on palsternakka, juuriselleri, punajuuri ja tietty lanttu ja porkkana. Mullan saat tietysti pois huuhtomalla ja kuorimalla, mutta usein myös pelkkä harjaus (vaikkapa porkkanoilla) riittää ja näin kuoren hyvät vitamiinit ja mineraalit säilyvät parhaiten. Lisäksi juurekset ovat todella edullista ruokaa, kilohinnat eivät päätä huimaa.
Uunista tulossa!
Uunissa paahdettuja juureksia ei voita mikään ja valmistuskin on todella helppoa. Kuori ja pilko juurekset ja lisää hieman öljyä ja mausteita. Tällä kertaa maustoin juurekset hunajalla, timjamilla sekä suolalla ja pippurilla. Kun pilkot juureksia huomioi, että vaikkapa lanttu kypsyy hieman kauemmin kuin vaikkapa palsternakka. Pilko näin ollen lanttu hieman pienemmiksi paloiksi kuin nopeammin kypsyvät juurekset.
Uunijuuresten kanssa maistui meillä sunnuntaina poron paahtopaisti sekä kanttarellikastike. Loistavaa Suomi-ruokaa!