Mamman marenki

Madeiran reissu on onnellisesti ohi. Oli kyllä todella rentouttava kaksiviikkoinen. Ruokapuoli oli kyllä lievä pettymys. Parasta ruokaa saatiin ehkä paikallisessa intialaisessa. Yksi pieni bistro olisi myös saanut hehkutukset, jollei Kepon iskä ja pappa olisi saaneet sieltä (oletettavasti) ruokamyrkytystä. Omassa keittiössä kokkailtiin nopeita salaatteja ja pastoja. Pikkumatkaajan kanssa kun ei jokaiselle aterialle viitsinyt kylille lähteä.

dsc_0476.jpg

Mun äiti eli Kepon mamma on kuuluisa marenkikakuistaan. Mä tein eilen hänen reseptillään marenkejä ystävieni pikkujouluihin. Teemana gluteenitonta venäläistä. Pääruoaksi syödään blinejä.

Marenki

250g tomusokeria
4 valkuaista

Erottele valkuaiset keltuaisista. Jemma keltuaiset ja valmista niistä vaikka bruleetä tai key lime pie:ta. Vatkaa valkuaisia ja tomusokeria tehosekoittimessa kauan, ainakin 15min. Pursottele tai lusikoi uunipellille. Voi tehdä kakkupohjia (tee suht ohuita) ja/tai pieniä tai suuria vuorenhuippuja (eli kökköjä :)).

Paista kiertoilmauunissa 100 asteessa 2h.

Meidän äidin marenkikakkuun tulee kermavaahtoa ja pikakahvijauhetta, mutta voi täyttää kakun myös mascarponevaahdolla, marjoilla tai hedelmillä.

dsc_0464.jpg

dsc_0462.jpg
Jemmaa keltuaiset!

dsc_0473.jpg

dsc_0468.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Laku-tyrnijuustokakku

Tässä kakkuvinkki vaikka isänpäiväksi. Meidän perheen iskä vietti tällä viikolla myös synttäreitä, joten sain leipoa kakun vaikka meillä isänpäivä meneekin iloisesti lentokoneessa. Tässä juustokakussa yhdistyy yksi mun suosikkimakupari lakritsi sekä tyrni.

dsc_0239.jpg

Laku-tyrnijuustokakku

Pohja
150g kaurakeksejä
50g voisulaa

Lakumousse
3dl vispikermaa (luomu)
1prk mascarpone-juustoa (luomu)
1rkl raakalakritsijauhetta (luomu)
1dl turkipippuri crush:a
1,5dl sokeria (luomu)
5 liivatelehteä + tilkka vettä

Tyrnikiille
3dl vettä
3rkl sokeria
1,5dl tyrnimarjoja
3 liivatelehteä

Aloita sulattamalla voi mikrossa. Murskaa kaurakeksit isossa minigrip-tyyppisessä pussissa kaulimella muruksi. Sekoita keksimurut voisulaan ja levitä tasaiseksi irtopohjavuoan pohjalle. Voit laittaa pohjan tässä kohtaa kovettumaan jääkaappiin siksi aikaa kunnes valmistat moussen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon mascarponejuusto kevyesti vatkaten. Lisää mousseen raakalakujauhe, sokeri sekä turkipippuri crush. Keitä pieni tilkka vettä ja lisää liivatteet siihen. sekoittele liivateliemi moussen joukkoon. Kaada valmis mousse keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan aamuun.

Valmista tyrnikiille. Mittaa kattilaan vesi, sokeri sekä tyrnit. Anna kiehua viitisen minuuttia ja siivilöi (paseeraa) liemestä kuoret ja siemenet. Jäähdytä tyrni liemi jääkaapissa. Laita liivatteet kylmään veteen. Kiehauta kattilassa puoli desiä tyrnilientä ja sekoita pehmenneet liivatteet siihen. Sekoita liivatelieni muuhun tyrniliemeen. Kaada tyrniliemi moussen päälle kiilteeksi käyttäen apuna lusikkaa. Pidä lusikkaa moussen päällä ja kaada tyrniliemi sen kauttaa kakun päälle. Näin mousse ja tyrnikiille ei sotkeennu keskenään. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolmisen tuntia.

Hyvää isänpäivää!

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe