Risotto vuohenjuustolla ja mustillatorvisienillä
Risotto on ihanaa arkiruokaa, jonka ainekset ainakin meillä löytyy yleensä kaapista. Innokkaana sienestäjänä teen usein erilaisia sienirisottoja ja joskus lisäilen niihin jotain makuja. Tällä kertaa kaapista löytyi puolikas paketti vuohenjuustoa. Sieniksi valitsin mustat torvisienet. Ne säilyy muuten parhaiten kuivattuina, kuten muutkin ohutmaltoiset sienet kuten suppilovahverot. Paksummat sienet kuten tatit, kanttarellit, orakkaat ja lampaankäävät paistan ja pakastan. Näin maku ja koostumus säilyy parhaimpina.
Risotto vuohenjuustolla ja mustillatorvisienillä (2-3:lle pääruokana, 4:lle lisäkkeenä)
2 pientä shalottisipulia
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä ja voita paistamiseen
2 dl risottoriisiä
2 dl kuivattuja mustatorvisieniä
2 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl kasvislientä
0,5 pkt (n. 100 g) vuohejuustoa
parmesania raasteena
Hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuulota kattilan pohjalla voi-oliiviöljyseoksessa. Liota sieniä kiehuvassa vedessä (vedenkeittimestä) pari minuttia ja kumoa kattilaan. Lisää kattilaan myös riisit ja kuulottele hetki. Kaada valkoviini riisi-sipuli-sieniseoksen päälle. Sekoittele ja anna imeytyä. Kun viini on haihtunut, lisää joukkoon kasvislientä desi kerrallaan. Kun viimeinenkin desi kasvislientä on imeytynyt risottoon, maista riisin kypsyys. Pieni purutuntuma riisissä olisi suotavaa.
Jos ole tyytyväinen, lisää joukkoon pilkottu vuohenjuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut risoton joukkoon. Raasta annoksen päälle runsaasti parmesania.