Ruokaklassikko: appelsiiniankka

ankka1.jpg

Meidän perheeseen ei koskaan kannata antaa lahjaksi mitään lahjakorttia. Alkuinnoistuksissani pähkäilen mitä kyseisellä kortilla hankitaan. Pohdin erilaisia vaihtoehtoja ja päätän jättää ne hetkeksi ”muhimaan”. VIRHE!! Eteisen piironki kätkee sisäänsä lahjakortin jos toisenkin, jotka odottavat sitä, että päätämme mitä niillä hankimme.

Löysin sieltä mm. vuosi sitten vanhaksi menneen Delicardin. (Kiitos entiselle työnantajalle! :)) Oletteko te muut saaneet kyseisiä lahjakortteja? Homma toimii siis niin, että valitset heidän nettisivuiltaan (lahjan antajan päättämästä valikoimasta) ruoka- tai astialahjan, joka kiikutetaan kotiovelle parin päivän päästä. No, joka tapauksessa ajattelin koittaa tikulla jäätä ja korttihan toimi edelleen! Viime torstai-iltana meillä soi ovikello, koira sai hepulin ja kiva Itellan tytsy toi mulle kaksi hieman kohmeista ankanrintaa. Kauheen kiva!

Perjantai-iltana meillä herkuteltiin klassikkoreseptillä ja syksyisellä lisukkeella:

Ankkaa, appelsiinikastiketta ja paahdettuja ruusukaaleja (4:lle)

2 ankanrintaa (n.700g)
suolaa, pippuria

2rkl sokeria
2rkl valkoviinietikkaa
3 appelsiinin mehut
4dl kanalientä
2rkl cointreauta (appelsiinilikööri)
maizenaa vesitilkkaan sekoitettuna
suolaa ja pippuria

2 pkt kotimaisia ruusukaaleja
3-4 kotimaista omenaa
5 oksaa timjamia
2rkl siirappia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Aloita valmistamalla kastike. Sulata sokeri kattilassa vaaleanruskeaksi. Lisää etikka ja appelsiinien mehut. Sekoita niin, että kaikki sokeri sulaa nesteeseen. Anna kiehua niin kauan, että neste on melkein haihtunut.

Tällä aikaa pese ja siisti ruusukaalit.Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pilko suurimmat puoliksi. Kuori ja kuutioi omenat reilun kokoisiksi paloiksi. Laita kasvikset uunivuokaan, lisää mausteet ja laita vuoka uuniin n. 20 minuutiksi.

ankka3.jpg

Tee ankanrinnan rasvapuolelle vinoviillot kumminkin päin. Syntyy kaunis salmiakkikuvio. Viillot on niin syvät, että näet lihan juuri ja juuri. Laita ankat rasvapuoli alaspäin kylmälle pannulle. Paista ankkoihin kaunis rapea pinta. Tämän jälkeen laita ankanrinnat kasvisten päälle uuniin ja paista n. 8-10 min tai kunnes sisälömpötila n. 55 astetta. (Mä paistoin vähän kypsemmäksi, raskauden listeriavaaran takia).

ankka2.jpg

Viimeistele kastike. Lisää kanaliemi redusoituneeseen kastikepohjaan. Mausta liköörillä ja suolalla ja pippurilla. Maista. Suurusta maissitärkkelyksellä, jotta kastike sakenee hieman.

Anna ankkojen vetäytyä folion sisällä hetki ennen tarjoilua. Leikkaa ankanrinnat ohuiksi viipaleiksi. Kokoa lautaselle paahdettuja ruusukaaleja, omenaa, ankanrintaa sekä appelsiinikastiketta.

Kastikkeen ohje kirjasta Ruokapöytien klassikot.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.