Saaristolaisleipä
Lupailin viime postauksessa tämän saaristolaisleivän ohjeen. Sitä moni ristiäisvieraskin kyseli. Olen saanut tämän ohjeen kälyltäni. Kiitos kälynen, tää on ihan paras! 🙂
Saaristolaisleipä (3kpl)
1l piimää
75g hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl olutmallasta
3 dl vehnäleseitä
3 dl tummaa siirappia
1 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita piimään ruisjauhot, olutmaltaat, vehnäleseet, siirappi ja suola. Lopuksi sekoita joukkoon vehnäjauhot (osissa).
Anna taikinan kohota 2h liinan alla. Voitele leipävuoat (3kpl) ja tasaa taikina vuokiin. Paista 175 asteessa 1h 15min, jonka jälkeen voitele leivät siirapilla. Paista leipiä vielä puoli tuntia. Jos teet useamman satsin kerralla ja käytät kiertoilmaa, alenna uunin lämpötila 150 asteeseen.
Tosiaan vain SEKOITA kaikki ainekset keskenään. Mä en jaksanut edes kaivaa yleiskonetta kaapista tämän takia. Leivät voi tehdä hyvin valmiiksi muutamaa päivää ennen tarjoilua, ne säilyy hyvin noin viikon. Olen kuullut, että piimän tilalla voisi käyttää myös appelsiinimehua. Näin saa leivästä maidottoman. En tosin itse ole tätä kokeillut…
Mukavaa viikonloppua! Ajattelin virittäytyä jo tänä viikonloppuna pääsiäistunnelmaan ja tehdä olut-lammaspataa. Nam!